Zo’n jaar is eigenlijk zo voorbij. Een mooi moment om even terug te kijken wat we zoal getest hebben dit jaar. Dat gaan we de komende dagen dan ook doen. Op de fiets redactie wordt er gefietst. Dat weten we allemaal. Maar wat zijn onze favorieten fietsen? Welk getest modelletje is het meest bijgebleven in 2019?

Even snel tellen leert mij dat ikzelf dit jaar op ongeveer 70 verschillende fietsen heb rond gecrosst. Sommige enkel voor een korte test. Een rondje of drie op de hei en een testloop op de lokale mtb track. Andere een heel seizoen lang verspreid door gans Europa. In een jaar kom je van alles tegen. We zijn present bij introducties van nieuw materiaal. Testen fietsen voor de artikelen in het Magazine en gebruiken materiaal voor reizen en wedstrijden. Onderstaand mijn vijf favoriete offroad machines die in 2019 beoordeeld zijn in het magazine of op de website.

GT Force carbon Pro

De fiets van Belgisch enduro kampioen Martin Maes. Getest met 650B maar inmiddels ook in gemixte wielmaat en 29er versie verkrijgbaar. Het platform en de suspension layout, wendbaarheid en natuurlijk het kekke kleurtje maakt het tot één van onze favorieten.

4. Specialized Epic S-works

Hardtails lijken inmiddels meer uitzondering dan standaard. Zet je redbull tv aan dan is er geen hardtail meer te vinden bij de world cups. Specialized heeft met de vernieuwde Epic enerzijds geprobeerd te voldoen aan de vraag van de consument en een hoop onnodig moeilijke technieken geschrapt. Zo heeft dit frame ‘gewoon’ weer schroefdraad’ en een makkelijke kabeldoorvoering. Anderzijds heeft Specialized de kans gegrepen de hardtail nog meer hardcore te maken. Puur voor de racerij. Wil je toeren, dan koop je een fully. De Epic is met 770 gram één van de lichtste op de markt. De zeer up to date geometrie en een totaalgewicht van 7.8 kilo(!) maakt van de Epic een heerlijke gooi en smijt fiets. Uitgebreide review checken? Dat kan hier.

3. Trek Supercaliber

De Supercaliber is één van de opvallendste fietsen in het wereldbekercircuit. Vooral omdat hij de enige in zijn soort is natuurlijk. Een racebak met 100 millimeter veerweg voor, 6 centimeter achter en een opvallende mix van hardtail en full-suspension geometrie. Het resultaat? Een waanzinnig snel apparaat met enorm veel grip en potentie. Een fiets voor de diehards met dikke poten. We konden het wel waarderen. Meer uitleg over de Supercaliber. Lees de presentatie hier, en review hier.

2. Pole Machine

Heel veel radicaler zijn ze niet op de markt te vinden. En inderdaad, in Nederland ben je met de Machine snel uitgespeeld. Maar het feit dat het Finse Pole een hoop zaken net even anders aanpakt maakt de fiets absoluut interessant. De extreem lange geometrie maakt geeft je het gevoel dat zelfs de lastigste rock gardens asfalt zijn. Het CNC gefreesde en gelijmde frame zal waar je ook bent altijd veel aandacht trekken. Meer weten? De review lees je hier.

1 Pivot Mach 4 29SL

Een term die je op het internet steeds vaker langs ziet komen is ‘down country’. Wat zoiets inhoud als XC met een beetje extra. De vernieuwde Mach 4 komt extreem goed uit de verf als het gaat om, snelheid en daalcapaciteiten combineren. Het Fox Live Valve systeem gecombineerd met een DW-link veersysteem zorgt ervoor dat de fiets zeer efficiënt is. Berg af komt de 120 millimeter Fox 34 vork, een breed stuur en flinke reach weer volledig tot zijn recht. Enige nadeel van de Pivot, Wil je licht, snel, en goed, dan hangt daar ook een stevig prijskaartje aan. Een review over de Mach4 29SL lees je hier. Een uitgebreide review over het livevalve systeem staat hier voor je klaar.

Andere favorieten die de top 5 net niet haalden:

Bianchi Methanol SL


Wendbaar en vooral erg fraai, maar ook knetterhard en zonder greintje comfort. De review lees je hier.

Specialized Enduro S Works


Geen Demo-8 achtig single side frame waar lang op gewacht werd. Nee, een volledig nieuwe suspension layout. Nog steeds gebaseerd op het FSR verhaal maar dan met totaal anders gepositioneerde links, massa’s axle-path en een nieuw maatsysteem: S-Sizing. De Enduro kon mij wel bekoren.

Merida E-One sixty


Één van de, zo niet de best sturende E-bike. Een fiets met ondersteuning die vrijwel rijdt als een niet ondersteund model. Klinkt simpel, dat is het niet. De gemixte wielgrootte en interne batterij maken de E-one-sixty een echte eyecatcher. De review hier.