In Fiets nr. 10 kwamen al verschillende sets fietsverlichting voorbij. Een grote afwezige was Lezyne. Dit Amerikaanse bedrijf met Duitse oprichter heeft een breed assortiment fietsverlichting. Nu dat de dagen veel te kort zijn en het soms al erg mistig is, test ik alsnog een set lichtjes van Lezyne. Te beginnen met de Micro Drive 600 XL die verkrijgbaar is in zwart en zilver.


Foto’s: Remco Veurink

Lezyne Micro Drive 600XL

Het voorlicht komt uit de Drive collectie. Een zeer uitgebreide reeks lampen met keuze uit modellen met 300 tot maximaal 1600 lumen. Ik test de middenklasse met 600 lumen. De 600XL weegt net geen 100 gram en is eenvoudig in gebruik. De bevestiging is een rubberen strip die vast zit aan het lampje. Geen los schietende elastiekjes of onderdelen die je kwijt kunt raken. De 2 led lampjes geven een prima lichtbeeld. Met name de 2 sterkste standen (400 en 600 lumen) vormen duidelijk een spotlight in het midden van het licht, zodat je alle steentjes op de weg ziet liggen. Enorm breed schijnt het licht niet, dus ik raad hem eerder aan voor gebruik op de weg. Op de rug van de aluminium behuizing zitten aluminium koelribbels om de lamp niet te laten oververhitten. Aan- en uitzetten doe je door de knop enkele seconden in te drukken. Switchen tussen de 9 verschillende standen doe je door een enkele klik op de knop.


Ruim voldoende om uit te kiezen. 4 verschillende knipperstanden en met de Femto (44 uur!) gegarandeerd een optie om zichtbaar thuis te komen. Door het rubberen achterkantje te verwijderen kun je hem opladen. Je kunt hem rechtstreeks in een USB poort steken en er zijn geen kabeltjes nodig. Het opladen van een compleet lege batterij duurt 2,5 uur. Met mijn eigen stopwatch bijgehouden en het is niet gelogen. De duur op de blast-stand heb ik ook gecheckt en de Micro Drive 600 XL bleef 10 minuten langer branden dan de 1 uur en 40 minuten. Dat zit dus wel snor. Wanneer de lamp bijna leeg wordt het kleine lampje onder de bedieningsknop rood. 

Lezyne Strip Drive

Zoals de naam zegt is de bevestiging met een brede strip. De achterkant van de lamp is zo gevormd dat hij ook op aerodynamische zadelpennen past. Gewicht van de Strip Drive is 53 gram. De 5 kleine ledlampjes geven maximaal 150 lumen weer op de day flash stand.

Wat ik in de uitgebreide test al uitleg, ik vind zichtbaarheid vanaf de zijkant een must voor een goed achterlicht. Hier heeft de Strip Drive een streepje voor. Hij is van alle kanten zichtbaar. De bediening is identiek aan het voorlicht. De stand waarin hij staat als je hem uitschakelt, wordt onthouden. In die stand gaat hij ook weer aan.

Met 11 standen is er meer keuze dan in de plaatselijke discotheek. De levensduur van het compacte achterlichtje wordt aangegeven door een 2 kleine lampjes. Niet op de bedieningsknop, maar op de linker-zijkant zitten 2 minuscule lichtjes. Zie je hier een rood knipperend lichtje dan heb je minder dan 25% batterij en keer je best huiswaarts. Opladen gaat met een micro usb-kabeltje aan de onderkant en duurt 2 uur.

Conclusie

Wil je lampen met als belangrijkste eigenschap gebruiksgemak, dan is deze set helemaal de jouwe. Geen poespas, maar gewoon degelijke compacte lampen. De prijs is heel aanvaardbaar. De Micro Drive 600 XL kost €49,95 en de Strip Drive €34,95. Koop je ze als set betaal je €79,95 en bespaar je dus 5 euro.

Meer info: ride.lezyne.com