De dagen zijn kort, de nachten lang. Fietsen zonder verlichting is vragen om moeilijkheden. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje om beter én veiliger door het duister te sturen.

1. Spaakreflectoren

Ze zijn klein, nauwelijks zichtbaar bij daglicht, maar vallen goed op vanaf de zijkant in het donker. Deze Wowow spaakreflectoren klik je vast zonder gereedschap en maken je een stuk beter zichtbaar voor met name gemotoriseerd verkeer.

2. Helmverlichting

Mountainbiken in het donker is nagenoeg overal verboden. Toch zijn er genoeg slingerpaden waar je wel mag fietsen. Veilig door de bocht heen kijken kan enkel wanneer de verlichting op je helm zit. Monteer deze zo dat je ver genoeg vooruit kan kijken maar de overige weggebruikers niet verblindt. Diverse merken als Bontrager en Endura maken helmen met specifieke mounts voor verlichting.

Helmverlichting

3. Extra lampje
Stevige verlichting werkt tegenwoordig op accu’s. Oplaadbaar via een USB-poort, je kent het wel. Maar niets is zo vervelend als blijkt dat het geheel niet is opgeladen. Een lampje van de Action (voor 1 euro) onder het zadel hangen kan soms wonderen doen als thuiskomertje.

Lampje

4. Powerbank
Lange ritten op het programma? Neem dan een powerbank mee en voorkom dat je ooit zonder licht komt te zitten in de duisternis. De echte cracks rijden natuurlijk met een naafdynamo om zo altijd te kunnen doorbikkelen. Goede powerbanks? Kijk eens naar het merk Xtorm.

Powerbank

5. Kerstboomhesje
Ze zijn klein en licht, je hebt er geen last van en voor je het weet rijd je erbij als een reflecterende kerstboom. Klinkt gek, maar dat is zo gek nog niet op onverlichte wegen in het buitengebied. Wij vertrekken nooit meer zonder zo’n kerstboomhesje het donker in.

Kerstboomhesje