Ja, de dagen zijn korter en het voelt soms wat frisser aan op de fiets, maar juist dit seizoen heeft veel fietsmomenten waarop je kunt genieten van prachtige herfstkleuren, vallende bladeren en golden hours. Om lekker door te fietsen heb ik een selectie gemaakt van onmisbare items en een aantal do’s and don’ts voor jou en je fiets. Nu heb je geen excuses meer om op de bank te blijven hangen.

#1 WEES ZICHTBAAR

Als fietser ben je kwetsbaar in het verkeer, zeker als de dagen korten en grijzer zijn. Kies kleding met reflecterende elementen. En goede verlichting is een must in de vroege ochtend en zodra het begint te schemeren. Lees ons artikel over welke fietsverlichting het beste bij je past.

#2 BUITENBANDEN

De meeste fietsers hebben tot aan de herfst zo’n 5000 tot 7500 kilometer gereden. Check je buitenbanden; kunnen ze nog mee? Niets is zo irritant als in kou of regen lek te rijden. Ook je fietsvrienden nemen het je kwalijk als je nog rijdt op banden die rijp zijn voor de schroot. Bovendien, met nieuwe banden heb je meer grip en dat kan het verschil maken als de wegen nat liggen en bezaaid zijn met bladeren. Misschien wil je ook liever een 4-seasons bandje. Die hebben een iets dikkere anti-lek laag en controle. Overweeg je nieuwe banden aan te schaffen? Kijk dan ook naar 28mm of 30mm. Met deze breedte heb je nog meer grip en kan je met wat minder lucht in de bandjes heerlijk rondrijden. Helemaal als je kiest voor tubeless!

#3 TRANSPARANTE FIETSBRIL

In de herfst kan het vaak bewolkt zijn en is er dus minder daglicht. Een fietsbril met transparante glazen is dan perfect. Geen vuil in je ogen en scherp zicht op de weg en je omgeving. Meestal kan je transparante glazen apart kopen voor je (huidige) fietsbril en met een beetje mazzel zitten ze standaard bij een fietsbril. Niet alleen voor overdag maar ook perfect voor je avondritten.

#4 HANDSCHOENEN

In de herfst is het lastig om je precies goed te kleden. Zelf zit ik vaak met handschoenen te knoeien. In de ochtend is het vaak te fris om zonder handschoenen te vertrekken, maar die dikke zware winterschoppen zitten toch niet echt lekker. Voor droge, maar frisse dagen hebben we in dit artikel een aantal comfortabele handschoenen verzamelt die je vingers warm houden zonder dat je zweethanden krijgt.

#5 WINDBREAKER

In de ochtend is het meestal fris, maar de gevoelstemperatuur kan gedurende je rit oplopen. Een ideaal kledingstuk om over je lange mouwen shirt te dragen is het mouwloze windjasje. Heb je het warm genoeg dan kan je het windjasje eenvoudig opbergen in je achterzak. Tip; koop een windjasje met zakken, zo kan je altijd makkelijk bij je gelletje.

#6 NEKWARMER / BUFF

Noem het een duizend dingen doekje. De een noemt het een nekwarmer, anderen een buff of bandana. Een fantastisch stukje stof wat je over je hoofd trekt en om je nek draagt tegen de herfstkou. Hoe frisser het is, hoe hoger je de nekwarmer draagt over je gezicht. Vaak verkrijgbaar bij je eigen fietsenzaak of de bekende online webshops.

#7 SPATBORDJES / ASS SAVER

Een stuk minder gesoigneerd maar een gemonteerd spatbordje of een ass saver onder je zadel voorkomt een nat en schurend achterwerk. Ze zijn niet aerodynamisch, maar onmisbaar om langer hoog en droog op je zadel te blijven zitten. Recent hebben we een aantal spatbordjes getest voor de weg- en gravelfiets, mtb en een handvol minispatbordjes. Lees hier onze testervaringen.

#8 ZEG JA TEGEN FIETSONDERHOUD!

Niet de hobby van iedere fietser, maar met vaak natte omstandigheden en vuil op de weg is het noodzaak om je fiets bij thuiskomst schoon te maken en te onderhouden. Ben je klaar met schoonmaken, een doekje of direct wat olie op de ketting voorkomt dat deze gaat roesten. Kortom aandacht en wat liefde voor je ketting, cassette en draaiende delen voor lang fietsplezier.