Al fietsend over binnenwegen van Spanje en Portugal valt het op dat nagenoeg iedere racefietser een fel knipperend achterlicht heeft. Niet alleen in het donker, maar ook overdag. Goed voorbeeld doet goed volgen, dus ik monteer een achterlicht van het merk Lezyne, type Pro Alert Drive. Het vergroot de zichtbaarheid enorm. Dat kan geen kwaad als je weet dat in Portugal de meeste fietsers worden doodgereden van heel Europa.

Het achterlicht Lezyne Pro Alert Drive weegt een bescheiden 56 gram en heeft een maximale lichtsterkte van 75 Lumen. Overdag voldoende om gezien te worden en in het donker bijna verblindend. Door de knop bovenop in te drukken is er een keuze uit vijf verschillende standen. De straalhoek van 270 graden zorgt ervoor dat ook het dwarsverkeer je ziet aankomen. De lichtsterkte varieert tussen de 5 en 75 lumen met keus tussen permanent brandend of knipperend. Naar de letter van de wet is in Nederland een knipperend achterlicht niet toegestaan. Uit mijn ervaring wordt daar niet of nauwelijks tegen opgetreden. Je bent in Nederland al een topper als je überhaupt verlichting op je fiets hebt.

Monteren gaat met een rubber strap om de zadelpen. Dat gaat eenvoudig en zelfs op heftige trails blijft het prima op zijn plek zitten. Het heeft wel twee nadelen. Ten eerste is montage op een andere plaats erg lastig, ten tweede mag de diefstal gevoeligheid hoog heten. Aan de andere kant kan het lampje eenvoudig op verschillende fietsen worden gebruikt.

Bij een volle accu ligt de maximale brandduur tussen de 4,5 en 14 uur. Opladen gaat via een USB lader, dus zonder kabel. Dat vind ik niet erg praktisch. Je bent verplicht het lampje iedere keer van de fiets te halen. En je moet goed oppassen dat de connector aan de goede kant zit. Is het opladen voltooid, dan gaat er een groen ledje branden.

De waterdichtheid is dik in orde. Stortregen en waterdamp in de vorm van mist hadden geen enkele invloed op de prestatie. Het is wel zaak de rubberen afdichting rondom de USB-aansluiting goed aan te drukken. Al met al een goede en veilige koop.

Informatie

Adviesprijs € 26,95

Link: https://www.lezynestore.nl/lezyneachterlicht/lezyne-ktv-pro-drive-rear-75-lumen-black-7831.html

De wettelijke regels: https://www.fietsersbond.nl/de-fiets/onderdelen/verlichting/wettelijke-regels-fietsverlichting/