Straps om allerlei prullaria aan je frame te knopen zijn niet nieuw. Binnenband, pompje, regenjas: het kan tegenwoordig allemaal mee. Soms is ‘het product’ niet meer dan een velcrostrip. En soms is het een zadeltas zonder tasje. We testen de Toolstrap van Lezyne.

Deze strap is een compleet gevulde kit die je snel ‘rats rats’ vast zet. Ideaal voor redacteuren zoals wij die meer dan geregeld van fiets wisselen. De straps zijn ooit ontwikkeld als alternatief voor het zadeltasje. Vooral omdat mountainbikes steeds vaker een dropperpost hebben, waardoor een zadeltas vaak niet meer goed past. De Sendit Caddy is inmiddels mijn ‘go-to’-item geworden om klaar te leggen voor ik vertrek.

De strip zelf zit mooi in elkaar. Vakjes voor de producten. Een ‘rubber’ binnenkant en een flink lange strap. Beter te lang dan te kort. Afknippen kan altijd nog. De meegeleverde inhoud is prima, maar niet meer dan dat. De bandenlichters zijn bijvoorbeeld fragiel en het tooltje is behoorlijk zwaar. Het CO2-pompje werkt wel volledig naar behoren. Al is deze niet regelbaar.

Monteren gaat goed en de strap blijf zeer stevig zitten. Wel werkt hij minder goed met de moderne lichtgewicht binnenbanden zoals de afgebeelde Schwalbe Aerothan’s. Deze zijn glad en hebben de neiging om uit de strap te zakken. We zijn inmiddels twee van die dure krengen kwijt gespeeld onderweg.

Kies je een standaard butyl band dan heeft het rubber voldoende grip en gaat de strap geen kant op. Wel adviseren we het stukje frame waar je de strap rondom draait te voorzien van een beschermende folie. Nog een tip: zorg dat de pompkop van het CO2-pompje voldoende los hangt van het frame. Dit voorkomt dat de kop tegen je frame aan rammelt.

Heb je al een mooi tooltje en ander gereedschap? Dan is de strap ook los verkrijgbaar. De Sendit is een prima alternatief voor een zadeltas. Zeker wanneer je meerdere fietsen of een dropperpost hebt. Sowieso ziet zo’n strap er hipper uit dan het zadeltasje. Ook belangrijk, toch?

Lezyne Sendit Caddy (loaded), €49,95