Wie een moderne rijwielfabriek binnenloopt zal geen lassende, timmerende of schavende mannen meer aantreffen. Ook niet aan de Viale Della Republica 12 in Villorba. Daar waar Pinarello gevestigd is.

Frames worden tegenwoordig op de computer ontworpen waarna de productie ‘elders’ plaatsvindt. Dat wil zeggen: niet meer in Italië, maar in het Verre Oosten. Ook de nieuwe Dogma 2. De frames worden daar verlijmd waarbij de ´liner´ voor de doorvoer van de kabels meteen mee genomen wordt.

Na de productie worden ze per container naar noord-Italië vervoerd. Daar belanden ze ogenschijnlijk  nonchalant op een stapel….

 

 

Klaar om afgemonteerd te worden

In tegenstelling tot veel goedkopere modellen worden de Dogma´s in Vollorba gelakt. Ook omdat heel wat klanten speciale ´My Way´ wensen hebben.

Na het lakken worden de frames dan wel opgebouwd, dan wel los verzonden naar de distributeurs- of naar de wielerploegen zoals Sky.

 

Het opbouwen gebeurt nog wel in eigen atelier, er werken bij Pinarello nog heel wat monteurs die al jaren Pina´s afmonteren en dus ook precies weten hoe dat moet. Dus voldoende vet waar nodig, het eventueel ‘ruimen’van de balhoofdbuis voor de lagers etc.

‘Oude’ apparatuur voor het vlakken en tappen van schroefdraad staan daar nog volop. Wel zo handig als je een raceframe moet opbouwen.

Wil je meer weten over de Dogma 2? Kijk dan in FIETS nr.9.
www.pinarello.com