Het is weer winter. Door het winterse weer ploegen wordt de standaard voor de komende maanden. Toch kan je zelf wat doen om goed én veilig naar de lente toe te werken.

  1. Spatborden monteren. Oké, ze horen eerder op een woon-werkfiets dan op een racefiets. Maar in de wintermaanden met veel nattigheid in allerlei vorm is het wel lekker om zelf zo droog mogelijk te blijven. Het varieert van een kleine ass saver onder je zadel tot een compleet spatbord dat geheel langs je band is gemonteerd. Ook je fietsmaten zullen er dankbaar voor zijn. Degene die achter je fietst, heeft veel minder last van opspattend water.
  2. Zorg ervoor dat je op sombere winterdagen goed zichtbaar bent. Dat kan je doen door een goed voor- en achterlicht te monteren, maar reflecterende kleding is ook geen overbodige luxe. Ga er niet vanuit dat iemand je ziet omdat jij hen ook kunt zien.
  3. In de wintermaanden slijten je remblokjes sneller dan normaal door pekel en viezigheid op de weg. Om onder natte omstandigheden snel en veilig tot stilstand te komen, zijn goede remmen vereist.
  4. Als de weg lang nat blijft, is de kans groot dat er kleine steentjes of stukjes glas aan je band blijven plakken. Grotere kans op lekrijden dus. Check daarom voordat je vertrekt of er al kleine steentjes in of op je banden zitten. Tijdens een rit kan je (met je fietshandschoentjes aan natuurlijk) even licht met je hand over je wiel heen om het vuil eraf te halen. Er is immers niks zo vervelend als in de winter in de kou een bandje te moeten wisselen.
  5. Spuit zodra je thuis bent van je winterse ritje met een tuinslang de troep en vooral pekel van je fiets. Het zout krijgt dan de niet de kans om in te werken, met alle kwalijke gevolgen van dien. Maak de ketting daarna goed droog en verwen hem met kettingolie.