Fietsen in de winter kan heerlijk zijn maar dan moet je wel over de juiste kleding en schoeisel beschikken. Veel fabrikanten van schoenen hebben een mountainbike wintermodel in hun collectie, gemaakt van extra dikke materialen en voorzien van een stevige rubber zool met veel grip. Sommige van die schoenen zijn er ook als ‘wegmodel’, zonder de profielzolen. In deze test nemen we de mtb-modellen onder de loep. Welke schoenen blijven het langst droog én warm?


De Northwave winterschoenen kwamen te laat binnen voor deze test. Ondertussen hebben we die toch kunnen testen. Ze eindigen in deze test samen met de Specialized schoenen bovenaan. Het complete testresultaat van de schoenen vind je hier: Northwave Extreme XCM 2 GTX.


Testprotocol

Alle testen zijn twee keer uitgevoerd. Voor de warmtetest maakten we gebruik van een vriezer waarvan de temperatuur was ingesteld op -10 graden Celsius. Om de waterdichtheid te kunnen vaststellen hielden we de schoenen onder een tuinslang, waarbij de luchtvochtigheid in de schoen werd gemeten.
De waterdichtheid is erg belangrijk, want een natte voet koelt veel sneller af. Ter vergelijking testte ik ook een paar standaard schoenen. Bij een gemiddelde winterschoen duurt het maar liefst 4x langer voordat de schoen van binnen nat wordt. Bij de warmtetest koelt een gewone schoen 3x sneller af dan een winterschoen. Zo zie je dat een winterschoen zeker de moeite waard is. Nadeel is wel dat ze 250 tot 500 gram zwaarder zijn dan een gewoon paar schoenen.

Bij de warmtetest koelt een gewone schoen 3x sneller af dan een winterschoen

Fi’zi:k Artica X5

Afwerking: 9
Warmte: 9
Waterdichtheid: 8
Gewicht per paar in maat 43: 1076 gram
Beschikbare maten: 36-48
Prijs: € 200,-
Eindcijfer: 8,5

Ervaringen
Met de Artica X5 heeft Fi’zi:k een goede schoen ontwikkeld. De schoen heeft bijna geen naden en is één stevig geheel. De zool is met carbon verstevigd waardoor hij zeer stijf is. Hij zit fijn en is comfortabel. De voorkant is breed en er is ruimte genoeg zodat je voet kan ´ademen´ en je tenen lekker warm blijven. Alles bij elkaar een zeer goede schoen.

+ ruime voorkant
+ warme schoen
+ stijve zool
– gewicht

Lake MX 145

Afwerking: 8
Warmte: 9
Waterdichtheid: 6
Gewicht per paar in maat 43: 944 gram
Beschikbare maten: 36-50
Prijs: € 219,95
Eindcijfer: 7,5

Ervaringen
De Lake ziet er stevig en solide uit. De twee Boa-sluitingen zorgen ervoor dat de schoen mooi rond de voet valt. De schoen is gemaakt om lang mee te gaan en er zijn zeer sterke materialen gebruikt die wel tegen een stootje kunnen. De buitenkant is behandeld met een speciale wax om langer waterdicht te blijven, maar helaas valt dit wat tegen in de test. Wel blijft de schoen lang warm. De MX 145 is beschikbaar tot maar liefst maat 50.

+ sterk
+ warmte
+ maten van 36 tot 50
– waterdichtheid


Alle genoemde prijzen zijn adviesprijzen. Schoenen worden, net als veel andere fietsproducten, vaak voor minder dan die adviesprijs aangeboden. Bijvoorbeeld bij Futurumshop, maar ook veel andere online aanbieders hebben fikse kortingen op schoenen. Even Googlen kan je veel geld besparen.


DMT DWM1

Afwerking: 9
Warmte: 6
Waterdichtheid: 5
Gewicht per paar in maat 43: 647 gram
Beschikbare maten: 37-48
Prijs: € 169,-
Eindcijfer: 7

Ervaringen
Je moet het maar doen als lichtgewicht. De dappere DMT DWM1 is een stuk lichter dan zijn concurrenten. Dat het geen eerlijke strijd is, zie je terug in de testen. Ze worden sneller nat en koelen eerder af dan de andere schoenen. Wel zijn ze nog altijd veel warmer en droger dan een paar standaard schoenen. De schoen ziet er fraai uit en is minder lomp dan de concurrentie. Bij de DMT-schoenen worden noppen meegeleverd.

+ design
+ licht
– waterdichtheid
– warmte

Shimano MW701

Afwerking: 8
Warmte: 7
Waterdichtheid: 8
Gewicht per paar in maat 43: 1028
Beschikbare maten: 38-48
Prijs: € 229,-
Eindcijfer: 8

Ervaringen
Onder de Shimano MW701 vinden we bekend rubber terug. De zool is ontwikkeld in samenwerking met Michelin en heeft grip in overvloed. Een grote flap aan de voorkant geeft water geen kans. De neopreen enkelkraag sluit goed aan en het aantrekken van de schoen gaat vlot. De schoen is 360 graden rond zichtbaar door reflectoren. Wel mocht een schoen in deze prijsklasse wel wat warmer gemogen.

+ waterdichtheid
+ 360 graden zichtbaar
+ grip
– warmte

Specialized Defroster Trail

Afwerking: 7
Warmte: 10
Waterdichtheid: 10
Gewicht per paar in maat 43: 1100 gram
Beschikbare maten: 36-49
Prijs: € 199,90
Eindcijfer: 9

Ervaringen
De Defroster Trail behaalt indrukwekkende scores tijdens de testen. De Thinsulate binnenkant zorgt voor de nodige warmte. Een hoge neopreen enkelkraag houdt je voeten droog. In het donker is de schoen zeer goed zichtbaar door veel reflecterende accenten. Met de Defroster heeft Specialized een absolute topschoen in huis. Klein minpuntje is dat de schoen de zwaarste uit de test is.

+ heerlijk warm
+ zo goed als waterdicht
+ zichtbaarheid
– gewicht

XLC CB-M07

Afwerking: 6
Warmte: 9
Waterdichtheid: 7
Gewicht per paar in maat 43: 880 gram
Beschikbare maten: 38-47
Prijs: € 149,-
Eindcijfer: 8

Ervaringen
Opnieuw een zeer goed product voor een scherpe prijs van XLC. Vooral de warmte van de schoen valt op. De goedkoopste van test scoort overal goed op alle vlakken. Ook deze schoen is op sommige plekken van reflectoren voorzien, zodat je goed zichtbaar bent tijdens de sombere winterdagen.

+ prijs
+ warmte
+ gewicht
– afwerking

Bontrager JFW

Afwerking: 8
Warmte: 6
Waterdichtheid: 8
Gewicht per paar in maat 43: 811 gram
Beschikbare maten: 39-48
Prijs: € 199,99
Eindcijfer: 7,5

Ervaringen
De meest opvallende van het stel. Een heerlijk opvallende kleur die in de smaak valt. Voorzien van een paar stroken reflectie. Zichtbaarheid een dikke plus! Ook blijft de schoen lang droog, mede door de hoge neopreen enkelkraag. Een subtiele Boa-sluiting geeft de schoen een luxe uitstraling. In de warmtetest komt hij niet tot de beste score, maar de afwerking en waterdichtheid maakt de nieuwe JFW van Bontrager een prima schoen.

+ opvallend
+ waterdichtheid
+ afwerking
– warmte

Sidi MTB Frost Gore

Afwerking: 10
Warmte: 7
Waterdichtheid: 8
Gewicht per paar in maat 43: 830 gram
Beschikbare maten: 39-50
Prijs: € 249,95
Eindcijfer: 8,5

Ervaringen
Geen enkel los naadje of onafgewerkt kantje te bespeuren. De Sidi is afgewerkt met Italiaanse perfectie. Maar als duurste schoen uit de test zijn de verwachtingen dan ook hoog gespannen. Helaas laat hij in de warmtetest een paar steekjes vallen. De Frost Gore blijft wel lang waterdicht. Op de onderkant van de schoen zien we minder profiel terug, waardoor hij minder grip heeft.

+ afwerking
+ waterdichtheid
– prijs
– weinig profiel


Tip! Bigger is better! Kijk goed naar de maat bij het aankopen van een winterschoen. Pas de schoenen met je dikkere wintersokken aan. In te kleine winterschoenen is de kans groot dat je alsnog koude voeten gaat krijgen. Koop ze daarom eerder aan de grote kant.


Gaerne Winter MTB Gore Tex

Afwerking: 7
Warmte: 8
Waterdichtheid: 6
Gewicht per paar in maat 43: 984 gram
Beschikbare maten: 41-48
Prijs: € 229,95
Eindcijfer: 7

Ervaringen
De Gaerne is vooral warm. Een uitstekende score voor warmte en afwerking. Het sluitsysteem werkt in praktijk goed. Eerst de veter aantrekken, daarna de eerste flap en als laatst de enkelkraag dicht en koude voeten zijn verleden tijd. De zool is stijf aan op het profiel onderaan is speciaal compound rubber voorzien voor extra grip op ijs. Een schoen voor degene die zelfs bij de koudste temperaturen nog het bos in wil.

+ warmte
+ grip
+ sluitsysteem
– waterdichtheid

Conclusie

Wat het meeste opvalt in de testen is dat hoe zwaarder de schoen is, hoe beter hij scoort. Goede isolerende materialen zijn nu eenmaal zwaarder. Qua waterdichtheid zijn er een aantal verschillen terug te vinden. Hier speelt het ademen van de stof ook mee en heeft iedere fabrikant zijn eigen keuze gemaakt. Als je een schoen volledig waterdicht maakt ga je zweetvoeten krijgen en is je voet alsnog nat. Alle schoenen zitten lekker, mede door de zachte materialen die gebruikt worden. Nergens rare knobbels of ongemakkelijke sluitingen. Pasvorm is natuurlijk iets persoonlijks en geen voet is hetzelfde. De Fi’zi:k, Sidi en XLC doen het meer dan gemiddeld goed, maar de winnaar van deze test is de Specialized Defroster.