Wanneer plaats je een review over winterkleding als het niet één week echt winter is geweest? Nou, in een tijd dat je waarschijnlijk deels van de dag thuis zit en je onbeperkt kunt scrollen. En scroll je dan over je instagram feed dan komt het als wielerliefhebber vast eens voorbij. Biehler. Een klein en vrij nieuw kledingmerk wat inspeelt op de vraag naar hippe patronen, strakke designs en kwalitatief hoogwaardige materialen. Door een heel leger aan influencers op pad te sturen met de kleding zijn ze in heel het wieler-media land zichtbaar. En hoewel ik niet influence – of misschien toch wel – mocht ook ik op pad met de warmste set uit de collectie.

Een kwakkelwinter is het, bijna 15 graden met kerstmis en haast een recordaantal modderige tv-crossen. Daar zit je dan met je thermal-deep-winterkit met winddichte broek en waterdichte jack. Gevoerd alsof er een ijsbeer voor heeft moeten wijken. Gelukkig kwamen daar de 5 koude dagen waardoor ik alsnog op pad kon met dit stijlvolle setje.

Nog even over het merk. Biehler is Duits, bestaat uit een klein team en werkt met vrij beperkte voorraden. Zo wisselt de collectie redelijk snel en kunnen ze makkelijk inspelen op de vraag uit de markt. Biehler kleding herken je vooral door eigentijdse designs of een zeer strak uiterlijk. Een beetje Rapha, maar hoe spreek je dat in het Duits uit?

Thermal bib short

Omdat je eerst de broek aan doet voor je het jack overheen trekt beginnen we hiermee. Ik test maat M, en heb met een zadelhoogte van bijna 83 centimeter gezond lange Hollandse benen. De thermal bib short is met € 250,- verre van goedkoop en samengesteld om probleemloos een gehele dag door het beestenweer te beuken. Een lange broek, volledig winddicht aan de voorkant en met dubbel gestikte naden over de hele broek.

Winddichte stof is tof, vooral wanneer een snijdende oostenwind op steekt. Zo eentje die zorgt voor een laagje ijs op sloten met als gevolg 11 ontspoorde rayonhoofden. Nadeel is wel dat de stof, maar beperkt rekt. Het kost dan ook wat overtuigingskracht om jezelf er in te wurmen.

Ter bescherming van de buik loopt de broek aan de voorkant extra ver door. Inclusief grote rits. Net een tuinbroek, of een duikpak. Het geeft wel direct warmte en dat is waar het voor bedoeld is. De zeem als laatste zit met een V stiksel in de broek gestikt. Dit zorgt voor een prettige overgang en verminderd de kans op irritatie. Al met al een zeer luxe product gemaakt van degelijke materialen.

Signature winterjack

Het jack doet niet onder aan de broek. Een stevige, vrij dikke stof. Waterafstotend, winddicht en flink isoleren. De mouwen zijn redelijk ruim en bovenal flink lang. Voor mij (en mijn bokito armen) erg prettig. Alle gebruikte ritsen zijn waterdicht, en ook bij de zakken zijn ritsen gebruikt. Zo blijft je telefoon droog en kun je hem niet kwijt reken. Een stevig en vrij hoog elastisch boord aan de onderzijde en rondom de polsen zorgen ervoor dat het jack goed afsluit. Ook rondom de nek loopt het jack hoog door. Overal lijkt aan gedacht.

Praktijk

We hebben dan misschien wel weer geen Elfstedentocht gehad, de rayonhoofden zijn zelfs niet wakker geschoten en van een koudegolf of ander onheilspellend weerbericht is geen sprake geweest. Toch waren er genoeg mogelijkheden om de set op de proef te stellen. Het jack werd veel gedragen tijdens de warming-up (en cooling down) in het cyclocross seizoen. De broek alleen maar tijdens trainingsritjes. Om opnieuw met de broek te beginnen. De prijs is te verklaren door de goede materiaalkeuze en luxe afwerking. Het Thermal bibshort koop je niet voor één seizoen. Hier kun je makkelijk een winter of vijf mee vooruit. De zeem is stevig, behoudt ook tijdens lange ritten goed zijn vorm en voelt zeer prettig aan. De hoge sluiting aan de voorkant is even wennen. In eerste instantie voelde ik mezelf een beetje een visser op zijn kajuit. Echter geeft het erg veel warmte en vooral de windprotectie doet zijn werk goed. Fiets je met koud weer maar af en toe buiten, dan is dit een beetje overdreven. Heb je een hekel aan Zwift en ben je een diehard kilometervreter op de dijk dan kan dit weleens een heel prettig kledingstuk voor je zijn.

Het jack deint mee op de positieve vibe die door de broek is ingezet. Door de neutrale kleuren en eenvoudige styling is deze prima te combineren met andere kleding. Zo ben je zeker niet verplicht de hele set aan te schaffen. Het jack is (afhankelijk van hoe grote ijsbeer je bent) goed bruikbaar vanaf een graad of 7/8 tot ver onder het vriespunt. Eigenlijk geldt vooral, hoe kouder, hoe prettiger. Dit is een echt winterjack waaraan we niet echt duidelijke minpunten kunnen ontdekken. Enkel de plaatsing van de achterzakken had van mij iets lager gemogen. Zo kun je wat makkelijker bij je bevroren energiereep.

Biehler Signature jack €200,-
Biehler Neo Classic Deep winter broek €250,-
www.biehler-cycling.com