Lezersvraag: In de winter rijd ik graag zo lang mogelijk door op mijn carbon fiets. Heeft deze dan specifiek onderhoud nodig?

Carbon fietsframe, ideaal materiaal?

Jeroen van der Hout – Carbonspecialist, geeft antwoord:

Composiet, waartoe carbon behoort, kenmerkt zich doordat het een zeer lange levensduur heeft, nauwelijks veroudering kent en onderhoudsvrij is. Dat klinkt ideaal voor je carbon winterfiets. En dat is ook zeker waar. Zeker in vergelijking met de meer traditionele materialen zoals aluminium en staal, is carbon zeer onderhoudsvriendelijk.

Een carbon frame vraagt echter ook onderhoud. In de eerste plaats is het carbon altijd voorzien van een laklaag. Deze lak heeft in eerste instantie een cosmetische functie, en daarnaast beschermt de lak het carbon tegen uv-invloed. Want de epoxy waarmee een carbon frame is vervaardigd, heeft als nadeel dat het uv-gevoelig is. Uv tast de epoxy aan, waardoor deze broos kan worden op den duur. Aangezien zout invloed heeft op de laklaag is het echt noodzakelijk voor de kwaliteit van je frame om dit regelmatig te wassen en grotere lakbeschadigingen bij te laten werken.

Verder bestaat een carbon frame uit meerdere lagen carbon die in een mal onder hoge druk op elkaar geperst zijn in een matrix met epoxy hars. Het voordeel hiervan is dat in het framedesign rekening gehouden kan worden met de specifieke sterkte op een bepaalde plek van je frame. Hier kunnen meer of juist minder lagen aangebracht worden. Door een uitgekiend design ontstaat er een carbon layup die zowel stijf en sterk, maar ook licht is.

Het nadeel hiervan is echter dat de lagen door invloed van vocht en vuil los van elkaar kunnen komen (delaminatie) wanneer de buitenste laag beschadigd raakt. Vooral in de winter zijn fietsen onderhevig aan vocht, vuil en zout. Die combinatie is echt funest als je frame een lichte carbon schade heeft. Vooral in het gebied van het bracket (chainsuck) kan de beschadiging snel groter worden doordat vocht en vuil langzaam tussen de verschillende carbon lagen kruipt.

Al met al zijn carbon fietsen nagenoeg onderhoudsvrij (althans het frame) zolang je de kwaliteit van de lak goed houdt door je frame regelmatig met een zacht reinigingsmiddel te wassen. Controleer je frame dan ook regelmatig op lak- en carbonschade. Wanneer de eerste laag carbon echt beschadigd is, kan de schade bij blijvende belasting uiteindelijk uitgroeien tot een structurele schade met breuk tot gevolg. Neem bij twijfel contact op met een carbon reparateur voor advies.