Ghost was in Nederland een redelijk goed vertegenwoordigd merk. Helaas heeft verdeler Accell afscheid genomen van het merk waardoor Ghost zijn naam inmiddels eer aan doet. Wil je een Ghost in Nederland aanschaffen dan zal je daar moeite voor moeten doen. En dat is jammer. Niet enkel rijdt Nederland kampioene Anne Terpstra op een Ghost, ook heeft het merk net zijn volledige volgeveerde segment vernieuwd. En hoe!

Anne was dit seizoen al meerdere malen succesvol op de – toen nog prototype – Lector FS. Een volgeveerde versie van de eerder al geïntroduceerde revolutionaire Lector. Daarover dadelijk meer. Buiten de raceraketten heeft Ghost namelijk ook een sloot mooie speelfietsen op de markt geslingerd.


(Foto: Red Bull contentpool)

Zo is er de Riot. Een rammer van een endurofiets die ook beschikbaar is in wat meer bescheiden trailversie. Zo’n Riot, gewoon met aluminium frame heeft 170 millimeter veerweg. De trailversie krijgt 140 millimeter veerweg mee. Als basis voor deze fiets is het ‘Traction link’ veersysteem gebruikt in samenwerking met Ghost’s nieuwe ‘SuperFit’ maatvoering. Traction link bestaat uit een achtervork bestaande uit één deel. Een dubbele link stuurt de demper aan. De Riot fietsen worden grotendeels geleverd met coil demper. Dik!

Ghost Lector FS

Een fiets met een maatvoering zo belachelijk lang dat maatje S vergelijkbaar is met een L van de concurrent. Dat is SuperFit. Waar de balhoofdhoek en zitbuis vrij ‘normaal’ zijn lijkt de tekenaar van de lector bij de reach totaal te zijn uitgeschoten. De ‘reach’ is een maatvoering bedacht om de lengte van de fiets mee aan te duiden. Waar we normaal bij fiets een maat L als vergelijk nemen moeten we nu terug in de tabel naar een smal om vergelijkbare nummers tegen te komen. De fiets is erg lang. Dit maakt hem idioot stabiel berg af. De progressieve vering, samen met deze lengte en de moderne balhoofdhoek maken de fiets haast een trailbike, of zelfs endurofiets met gebrek aan veerweg.


Links de geometrie van de nieuwe Lector in maat Small. Rechts de maatvoering van een Canyon Lux in Large.

Vooruitstrevende geometrie oké, maar hoe komt zo’n fiets nog vooruit? Dat je er hard mee kan rijden bewijst Terpstra tijdens haar optreden bij de World Cups. De fiets is opgebouwd met louter tuning onderdelen. Ahead-components en Tune zijn de belangrijkste merken. Hierdoor blijft het gewicht zeer laag. Perfect te blokkeren vork en dempers maken het zo een zeer allround race monster.

De Lector FS is enkel verkrijgbaar met volledig carbon frameset en komt leverbaar in vijf verschillende prijsniveaus. De fiets komt beschikbaar met volledig geïntegreerde ‘8pin’ dropperpost. Deze is in hoogte te stellen en blijft door zijn grote diameter zeer stabiel en betrouwbaar. Het frame heeft 115 millimeter veerweg achter en 120 aan de voorzijde. Hiermee sluit Ghost aan bij de reeks nieuwe XC fietsen die de stap maken van 100 naar +/- 120 millimeter veerweg aan de achterkant. Ook Kona en Merida hebben zo’n model. En merken als Specialized, Cannondale en vele andere leveren een alternatief model met 120 millimeter veerweg.

Ondanks dat het frame zo lang is blijft er slechts plaats voor één bidon. Wel past een tweede kleinere toolset onder de bovenbuis. Momenteel moet je voor een Ghost over de grens shoppen. Hopelijk zijn ze binnenkort ook weer gewoon in Nederland te vinden.