Wanneer het geen olympisch jaar is dan zijn de wereldkampioenschapen de belangrijkste race van het jaar. De strijd om de regenboogtrui vindt dit jaar plaats in het Franstalige Mont-Sainte-Anne in Canada, van 28 augustus t/m 1 september. Nederland stuurt 8 renners naar Canada om ons land te verdedigen in de cross country discipline.

Foto’s: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Parcours met geschiedenis
Het rondje dat de Canadezen uitgezet hebben is bijzonder technisch. Organisator Velirium draait al jaren mee en weet exact een spectaculair parcours neer te zetten. Het cross-country rondje is 4,43 kilometer lang en is, op de start en finish strook na, nergens vlak. De meest bekende afdaling is de Beatrix. Op de foto hierboven laat de outsider voor zondag Gerhard Kerschbaumer (ITA) zien hoe het moet. De renners zullen uiterst geconcentreerd moeten zijn tijdens de race.

Nieuw dit jaar zijn een paar drops die zeker hoger zijn dan 1 meter. Het weerbericht voor dit weekend ziet er goed uit. Gelukkig maar, want bij regen worden de stenen spekglad. Ook nieuw dit jaar is het wereldkampioenschap voor E-bikes.

Programma
Onze bikers en bikesters zitten al enige tijd in Canada om zich aan te passen aan het tijdverschil van 6 uur. Misschien een nadeel voor onze Nederlandse delegatie, maar een voordeeltje voor ons. Wij kunnen namelijk na het finishen van de Vuelta ’s avonds overschakelen naar RedBull tv om live van de actie te genieten.

Woensdag 28 augustus
12.30 (18.30 NL) Team relay
14.15 (20.15 NL) E-MTB mannen
14.16 (20.16 NL)E-MTB dames

Donderdag 29 augustus
13.00 (19.00 NL) Cross-country junior-dames
15.00 (21.00 NL) Cross-country junior-heren

Vrijdag 30 augustus
15.30 (21.30 NL) Cross-country beloften-heren

Zaterdag 31 augustus
10.00 (16.00 NL) Cross-country beloften-dames
12.15  (18.15 NL) Cross-country elite-dames live vanaf 18.00 op RedBull tv
14.45 (20.45 NL) Cross-country elite-heren live vanaf 20.30 op RedBull tv

Zondag 1 september
13.00 (19.00 NL) Downhill finals elite-dames live vanaf 18.45 op RedBull tv
14.00 (20.00 NL) Downhull finals elite-heren live vanaf 18.45 op RedBull tv


Loic Bruni hier in actie in de begeerde trui op de rotsen van Mont-Sainte-Anne.

Oranje legioen
De team-relay is een goede opwarmer voor de grote wedstrijden dit weekend. Elk land start met 1 elite-man, 1 elite-dame, 1 belofte-man, 1 belofte-dame (mag junior-dame zijn) en 1 junior-man. Iedereen legt 1 ronde af in estafette vorm en de volgorde mag zelf bepaald worden. Een leuke inkomer om het groepsgevoel te vergroten, maar vooral om te weten waar en wanneer je kunt herstellen op het parcours. Nederland start met Milan Vader, Anne Terpstra, David Nordemann, Niek Hoorsman en Puck Pieterse aan de teamrelay.

De starter van de team relay, Milan Vader, is ook gelijk de enige elite-man die start aan de race zaterdag. Van der Poel koos helaas bewust om niet deel te nemen. Dit vergroot de kansen voor favoriet Nino Schurter. Het parcours in Canada voorziet altijd in verrassingen en Schurter zal veel weerstand krijgen van mannen als Kerschbaumer, Avancini, Fluckiger en Cink. Vader haalde dit jaar al een medaille op het Europees kampioenschap en moet zeker in staat zijn een notering in de top-10 te halen.

Helaas geen tweestrijd tussen deze 2 kanonnen in Canada.

Kansrijke damesrace
Wie een beetje chauvinistisch is ingesteld moet zeker zaterdag om 18.00 uur kijken naar RedBull tv. Nederland gooit met Anne Terpsta en Anne Tauber 2 podiumkandidates in de strijd. Laatstgenoemde kende wat tegenslag, maar kan zich enorm focussen en weleens voor een verassing zorgen. Anne Terpstra kan niet meer als outsider gezien worden met het succesvolle seizoen dat zij al achter de rug heeft. Sophie von Berswordt rijdt al een zeer constant seizoen en zou zo maar eens kunnen finishen bij de beste 20 van de wereld. Ze moeten het opnemen tegen bijvoorbeeld Neff, uittredend kampioene Courtney, Ferrand-Prévot en olympisch kampioene Rissveds.

Terpstra weet wat winnen is op het hoogste niveau.

Beloftes
Bij de belofte-dames hebben we niemand aan de start. Bij de mannen start Mick van Dijke en David Nordemann. Mick tekende ondanks nog een contract bij de opleiding ploeg van Jumbo-Visma, dus start zonder twijfel met een goede moraal. David Nordemann vindt een parcours op zijn maat. De technisch sterke renner leunt dicht tegen de wereldtop en is kandidaat voor een podiumplek.

Anne Tauber kan weleens voor een verassing zorgen.

Junioren
Een lange reis naar Canada en de stress rond een kampioenschap is altijd een goede les voor de toekomst. Zo kunnen Puck Pieterse en Niek Hoornsman eerst al de sfeer opsnuiven tijdens de team-relay en vervolgens hun eigen race rijden. Zowel voor Puck en Niek zal het een pittige kluif worden, want de team-relay is maar 1 dag voor hun eigen race. Gelukkig kunnen de jonge talenten rekenen op snel herstelvermogen.

De trui waar het allemaal om draait aankomend weekend.