Als wielerliefhebber heb je na een lange aanloopfase inmiddels al kunnen genieten van de tour, Milaan San Remo en veel andere koersen. De mountainbikefans hebben pas echt lang op hun tanden moeten bijten. Pas deze week staat de eerste, en tevens laatste wereldbeker op het programma. Niet enkel dat. Ook diverse kampioenschappen worden er in sneltrein vaart doorheen gedrukt.

Morgen al, begint het feest in Tsjechië. Met een short-race wordt de startvolgorde van de cross-country wedstrijd bepaald tijdens de eerste manche in Nové Město na Moravě. De XC worldcup start op woensdag. Een dag later staat de volgende Short race alweer op het programma. Met een dag pauze ertussen word de 2e en laatste World Cup in gang geschoten. Op hetzelfde parcours. Met nagenoeg dezelfde startlijst. Voor de cross-country rijders betekend dat dus vier maal prijs schieten binnen één week! Een mini marathon op een technisch lastige omloop.


Publiek is niet welkom dit seizoen. Foto: Redbull contentpool

Tussen de wedstrijden door zal het zaak zijn om te rusten, en om te testen. Want wie een week later in het Oostenrijkse Leogang mee wil strijden om de wereldtitel zal met een negatieve Covid test de grens over moeten steken. Op zoek naar Oranje shirts hoef je niet. Doordat Nederland Tsjechië als risicogebied beschouwt mogen enkel renners en renster met een professionele status afreizen. Dat betekent dat bij de heren Elite enkel Milan vader in Tsjechië in actie komt. Bij de dames zijn het Anne Tauber en kersvers Nederlands kampioen Anne Terpstra. Vooral die laatste verkeerd ondanks een periode noodgedwongen op de bank als corona patiënt in de vorm van haar leven. Op tijd de livestream aanslingeren dus.
Schema World Cup met link naar livestream:

XCC short race –  dinsdag 29 september 16:30 livestream
XCO cross country – dames donderdag 1 Oktober 12:00 livestream
XCO cross country –  heren donderdag 1 Oktober 15:30 livestream

XCC short race – vrijdag 2 Oktober 16:50 livestream
XCO cross country  – dames zondag 4 Oktober 11:30 livestream
XCO cross country –  heren zondag 4 Oktober 15:00 livestream


Slechts één wedstrijd heeft Loic Bruni dit jaar gereden in zijn kampioenstrui. Foto: Redbull contentpool

Met twee reisdagen is het een strakke planning. Gelukkig is de afstand tussen beide locaties niet te groot en makkelijk te doen per auto. Waar Nové Město sowieso sneeuwvrij is, licht er momenteel in Leogang al een mooi wit laagje. Nu kan het in deze tijd van het jaar per dag verschillend zijn, maar de renners zullen het weerbericht nauwlettend in de gaten houden.

Het cross-country parcours loopt vanaf de start-finish area rondom de dal-skilift zo’n 200 hoogtemeters naar boven. Geen probleem qua sneeuwgrens. De downhill piste is momenteel bedekt met zo’n 30 centimeter verse poeder. Aigh!

Schema WK Leogang:
XC-E Bike 7 oktober (Kjell vd Boogert & Jeroen van Eck)

XCO cross country 10 oktober dames (Anne Terpstra, Anne Tauber, Sophie van Berswordt)

XCO cross country 10 oktober heren (Milan Vader)

Downhill 11 oktober (Tristan Botteram)

EK mountainbike
Wanneer de Corona regelgeving het toe laat, en het evenement daadwerkelijk gaat plaats vinden (eerlijk is eerlijk. Wat is in deze tijd nog zeker) strijden de renners voor het laatst om de knikkers tussen 15 en 18 oktober in Monte Tamaro, Zwitserland. De renners selectie is hetzelfde. En het kan met Milan Vader en de eerder genoemde Terpstra zomaar een mooie dag worden voor Nederland. Het EK word online uitgezonden.