21 april 2020 | Rob Meeuwessen

Nieuw: Kona Hei Hei. Meer veerweg, meer fun?

Met een biertje in de hand op de stand van Kona tijdens de VeloFolies was hij al even te bewonderen. De Hei Hei is het cross country gevaarte van het Canadese merk. Een merk dat zich vooral richt op de ‘gravity orientated’ markt. Oftewel Downhill en Enduro. Is de Hei Hei daarom wel een echte XC fiets?

De aluminium Hei Hei loopt nog een seizoen door zoals we hem al tijden kennen. Een frame met lange slanke bovenbuis, rechte verticale demper en 120 millimeter voorvering. De achterdemper biedt 100 millimeter demping. In het voorjaar van 2018 reden we met deze fiets in Zuid-Frankrijk, en we waren onder de indruk. De Hei Hei is een speelse cross-country fiets die aanleunt tegen het trailbike segment. Niet direct super efficiënt, maar o zo leuk. De vernieuwde Hei Hei gaat op deze voet verder.

Waar sommige merken behoorlijk ver gaan in geometrie en frames uitrekken tot het randje van rijdbare proporties blijft Kona met deze Hei Hei behoorlijk ingetogen. 465 reach voor een L, korte 430 millimeter achtervorken en 67,5 graden balhoofdhoek. Geen spectaculair vernieuwende cijfers. Uit ervaring weten we dat een ingetogen lijstje getallen niet direct een sobere fiets hoeven op te leveren. De Hei Hei heeft vanaf nu niet alleen 120 millimeter vering aan de voorzijde, ook de achterdemper krijg 120 millimeter. Hiermee is Kona één van de eerste merken die de stap maakt naar standaard 12 centimeter. Iets wat we de komende jaren veel vaker zullen gaan zien.

De achterdemper is verplaatst en vinden we nu terug onder de bovenbuis. Horizontaal geplaatst. De carbon achterbrug uit één stuk stuurt de grote carbon link aan. De Rockshox demper heeft een handmatige lock-out. Wil je als echte racer graag een remote, dan kan deze intern door het frame geleid worden.

Doordat de demper van plaats veranderd is er nu ruimte voor twee bidonhouders. Ideaal voor marathons. Ook ideaal is de dropperpost welke standaard gemonteerd is. Net als de enorme ruime achtervorken. Banden tot 2.5 inch passen in het frame! Zo maak je van een xc fiets met een paar stekelige downhill banden vrij eenvoudig een mini-enduro bike.

Een rijtest met de Hei Hei laat nog even op zich wachten. Maar we er naar uit om met deze fiets berg af te kletteren. Kona zet de trend met 120 millimeter achtervering als standaard. En zo zien we dat XC fietsen meer en meer ‘trail-capabel’ worden.

De Kona Hei Hei is nu te vinden bij de dealer. Meer informatie op konaworld.com

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen