De grootste wielerwedstrijden, zoals de Tour de France zijn enkel voor de profs. Je kunt hetzelfde parcours rijden, maar in dezelfde race rijden is onmogelijk. Gelukkig kan dit wel op de mountainbike. Het gave van de mountainbike meerdaagse wedstrijden is dat iedereen deel kan nemen. Je start samen met werelds allerbeste biker en je tackelt exact hetzelfde parcours. S’avonds allemaal samen in dezelfde tent eten en volgende ochtend veel te vroeg je bed weer uit. We zetten de mooiste wedstrijden op een rijtje voor je.


Photo: Marcelo Rypl, Brasil Ride

Brasil Ride (Brazilië)

Strand, zon en een volledig tentenkamp in de middle of nowhere. Kort samengevat de Brasil Ride. In Arrial d’Ajuda (Bahia, Brazilië) start eind oktober de Brasil Ride op het strand. Net als de Cape Epic leg je deze race af in duo. Vanuit deze aangename strandplaats rij je landinwaarts naar Guaratinga. Hier is een compleet tentenkamp opgezet en slaapt iedereen in tentjes. Zelfs de profs kunnen niet op hotel gaan slapen, simpelweg omdat er geen hotels in de buurt zijn. Na 3 nachten slapen onder een prachtige sterrenhemel keer je terug naar het stand en het comfort van een hotel om de race te eindigen. De 7 dagen lange race is een mix van lange etappes en kortere intensievere dagen onder meestal erg warme omstandigheden.
Datum 2020: 18 t/m 24 oktober.
Info: www.brasilride.com.br


De fans in Brazilië zijn fantastisch. Foto: Marcelo Rypl

La Leyenda del Dorado (Colombia)

Nog een tropische uitdaging is de 7 daagse duo race La Leyenda del Dorada. Wil je begin augustus echt iets avontuurlijk doen dan moet je zeker deze wedstrijd overwegen. De wielergekke Colombianen en vooral de duizenden juichende kinderen geven je het gevoel dat je voor 7 dagen profwielrenner voelt. De organisatie is zeer vriendelijk en helpen je de zware week te overbruggen. In het verleden werd de wedstrijd in Manizales verreden. Hoge bergen en zelfs een passage over een vulkaan, waar je het gevoel hebt door een rietje te ademen. In 2020 verhuist de race naar Cali, waar ze meer tropische oorden aandoen.
Datum 2020: 2 t/m 8 augustus.
Info: en.la-leyenda.com


Foto: Trans Maurienne

Trans Maurienne (Frankrijk)

Ben je een echte technicus? Dan is de Trans Maurienne helemaal jou ding. Dit nog minder bekende pareltje onder de solo-meerdaagses zit vol met de meeste technische trails. In het Franse nationale park Vanoise kun je zeker weten je grenzen verleggen. De wedstrijd duurt 5 dagen en er is keuze uit de 9000 (hoogtemeters!) en 6000 versie. Starten doen de etappes in Aussois en Val Cenis Lanslevillard. De sfeer tijdens de race is familiair en zeer gezellig. Het idee dat het een wedstrijd is in de Franse bergen veel minder voelbaar dan de overige races. Ideale vakantie uitstap in Juli.
Datum 2020: 19 t/m 24 juli.
Info: www.transmaurienne-vanoise.com

Cape Epic (Zuid-Afrika)

De Tour de France van de mountainbikers. Zonder twijfel de meest prestigieuze duorace voor een mountainbiker. De ‘Untamed’ Absa Cape Epic is een full service race en alles wat je ook maar nodig kan hebben is aanwezig. Elk jaar in maart gaat de 8 daagse race van start in de buurt van Kaapstad. Het parcours verandert elk jaren, maar wat je zeker kunt verwachten zijn lange, stoffige en vooral warme dagen op de fiets. Om te overnachten kun je kiezen uit een camper, hotel of een tentje. Om een startbewijs te bemachtigen voor de Cape Epic moet je er snel bij zijn, want deze zijn snel uitverkocht. De etappes zijn gemiddeld ongeveer 85 kilometer en de finale in Val de Vie is gegarandeerd een emotioneel moment wanneer je over de finishlijn rijdt.
Datum 2020: 15 t/m 22 maart.
Info: www.cape-epic.com


Photo: Marcelo Rypl

Bemc (België)

Graag eens tegen Mathieu van der Poel willen racen? Tijdens de Bemc is de kans groot dat je hem treft. Afgelopen jaren was VDP vaak van de partij tijdens deze zware 4 dagen lange race in de Ardennen. Met start en aankomst alle dagen in La Roche-en-Ardenne hoef je geen rekening te houden met verplaatsingen. Op donderdag leg je eerst een tijdrit af om de benen op spanning te zetten voor de 3 zware dagen die volgen. De weersomstandigheden begin mei zijn vaak uitdagend en deze wedstrijd mag je zeker niet onderschatten. Bergen zijn er niet in België, toch krijg je tijdens de Bemc etappes met bijna 3000 hoogtemeters voorgeschoteld.
Datum 2020: 7 t/m 10 mei.
Info: www.bemc.be


De muur van Borzée moet je meerdere keren tijdens op de Bemc. Foto: Marcelo Rypl

BC Bike Race (Canada)

De race die bij menig diehard mountainbiker op zijn wishlist staat. De ultieme singletrack ervaring noemen ze zichzelf en dat is volgende de deelnemers niet gestolen. De race zit bomvol singletacks en een vol geveerde bike met dropperpost is zeker geen overbodige luxe. In Brits Colombia ligt het vol met handmade trails die specifiek gebouwd zijn voor de bikers. Tijdens deze 7 dagen lange wedstrijd verplaats je regelmatig van startplek en moet je zelfs een ferry nemen om er te komen. Sensatie verzekerd!
Datum 2020: 2 t/m 10 juli.
Info: www.bcbikerace.com


Foto: Trans Maurienne

Glacier 360 (Ijsland)

De duo races zijn oorspronkelijk bedoelt om te zorgen dat er niemand alleen achterblijft. Het wedstrijd element om samen de race zo goed mogelijk te finishen werd later meer belangrijk. Toch is het fijn dat je maatje in de buurt is als je in Ijsland een gletsjer rond rijdt. Geen race voor koukleumen, maar voor echte mannen. Geen gigantische klimmen of technische trails. Eerder mooie vergezichten en barre omstandigheden. De race duurt 4 dagen en in totaal heb je 300 kilometer nodig om de Langjökull gletsjer rond te rijden. Verwacht geen tanlines. Het opwarmen naar de race zal niet zijn onder de zon, maar in de geothermische zwembaden.
Datum 2020: Nog niet bekend.
Info: www.glacier360.is


BIKE Transalp 2019, foto: Markus Greber

TransAlp (Italië)

De TransAlp trekt dwars door de Alpen. Je start in het Oostenrijkse Nauders en rijd naar het zuiden samen met je partner, want ook dit is een duorace. Als je de 7 dagen overleeft kun je genieten van frisse duik in het Gardameer. Wat staat er op het menu? Veel hoogtemeters, prachtige tussenstops, Italiaans eten en vooral prachtige uitzichten. Iets minder technische trails en zo nu een dan ook wat stukken asfalt. De organisatie is toe aan hun 23e editie in 2020 en heeft ondertussen geleerd hoe je een perfect evenement op poten moet zetten.
Datum 2020: 5 t/m 11 juli.
Info: bike-transalp.de


BIKE Transalp 2019, foto: Markus Greber

Alpentour (Oostenrijk)

Iets dichter bij huis is de Alpentour een perfecte uitdaging als je graag in de bergen fietst. In Schladming moet je de klimmersbenen boven halen om de 4 dagen te overleven. Heel lang zijn de etappes niet, maar het nodige klimwerk zorgt voor lange dagen in het zadel. Om de laatste jus uit je benen te rijden mag je op de laatste dag een heuse klimtijdrit rijden. Slechts 9,4 kilometer, maar wel 1150 hoogtemeters. De Alpentour geeft je de keuze om solo of om als duo te rijden.
Datum 2020: 11 t/m 14 juni.
Info: alpen-tour.at


Ironbike trails!

Ironbike (Italië)

Het parcours is ieder jaar anders. Je slaapt verplicht in een tent en het bij de start uitgereikte roadbook klopt per definitie niet. Ironbike is een loodzware meerdaagse bestaande uit zeven etappes en passages over torenhoge alpenpassages. Door de jaren heen is de wedstrijd langzaam iets toegankelijker geworden maar sta niet raar te kijken wanneer blijkt dat je een uur (of meer) aan een stuk met de fiets op je schouder tegen een berg op aan het lopen. De Ironbike rijdt je alleen of in duo en werkt met een niet te begrijpen Italiaans punten systeem welke de eindscore bepaalt. De Ironbike voelt als het rijden van de Dakar ralley. Finishen = winnen.
Datum 2020: 25 juli t/m 1 augustus
Info: ironbike.it