Manon Bakker is door haar ploeg Experza CX op staande voet ontslagen. Donderdag bracht de ploeg het nieuws naar buiten, maar gaf het geen reden voor de breuk op. Een dag later kwam de aap uit de mouw: Bakker reed tijdens het WK op verkeerd materiaal.

‘Het is niet de eerste keer’

De Nederlandse renster eindigde in Dübendorf als vijfde bij de beloftes, maar reed niet op materiaal van de sponsor. “Ze reed met andere wielen en tubes rond. Uitgerekend op de belangrijkste dag van het jaar. De sponsor was allesbehalve tevreden”, vertelt manager Christel Herremans aan Sporza. “Bakker had dat vooraf niet gevraagd of gezegd. Ook daarna heeft ze ons daar niks over gezegd.”

Omdat Bakker volop in beeld reed, kwam aan het licht dat ze niet met de Miche-wielen van haar ploeg reed, maar met wielen van DT Swiss. “Als ze zou meerijden voor de plekken 10 tot en met 15, dan zou dat minder in de aandacht gekomen zijn. Maar Bakker was kandidaat wereldkampioene. Het is heel jammer dat het zo gelopen is. Ze is en blijft een goede renster. Maar daarom moet je je niet meer permitteren dan een ander. Een goede renster moet net het voorbeeld tonen.”

De ploeg gaf Bakker nog een sneer na. “Het was trouwens niet de eerste keer dat er problemen waren. Het is niet altijd even gemakkelijk om met haar samen te werken.”

Manon Bakker 2020