Het crossseizoen zit er voor Mathieu van der Poel helaas al op. De wereldkampioen kwam door een rugblessure al amper in actie en heeft besloten om vroegtijdig ermee te stoppen. Dat betekent dat hij eind januari zijn wereldtitel in Amerika niet zal verdedigen.

Rugproblemen spelen Van der Poel wel vaker parten. Al voor zijn val in Tokio kende de alleskunner rugproblemen, maar daarna werd het er niet beter op. Ondanks alles wist Van der Poel nog een prima tweede deel van zijn wegseizoen af te werken en finishte hij in Parijs-Roubaix nog knap als derde. Met een iets langere rustperiode als gevolg van een knieblessure keerde hij pas op 26 december terug in het veld. Daar leek het in Dendermonde nog prima te gaan – hij werd tweede achter Wout van Aert, maar een cross later in Heusden-Zolder moest de wereldkampioen na amper zeven ronden opgeven. Hij kwam tijdens die cross ook nog ten val.

Door die rugblessure haal ik al sinds de Tour mijn gewenste niveau niet meer

De afgelopen crossen liet hij schieten om het herstel een handje te helpen, maar dinsdag werd al duidelijk dat de kans klein was dat hij überhaupt nog in actie zou komen. Vader Adrie vertelde tijdens de cross in Gullegem (waar Mathieu ontbrak) dat hij het verstandig zou vinden als zijn zoon voorlopig niet in actie zou komen, maar eerst alles moet laten genezen. Mathieu lijkt naar zijn vader geluisterd te hebben en neemt voorlopig rust met het oog op het wegseizoen. Over het tijdstip waarop hij zijn eerste koers zal rijden, laat de ploeg zich niet uit. “Hij zal zijn wegseizoen pas beginnen op het moment dat de blessure verleden tijd is én wanneer hij zich degelijk heeft kunnen voorbereiden”, meldt het management slechts.

“We willen het genezingsproces optimaal laten verlopen, en dat kan niet als er tijdsdruk is”, schrijft de ploeg. “Vandaar de beslissing om niet meer in actie te komen op de crossfiets.” Mathieu voegt toe: “Het is niet anders. Door die rugblessure haal ik al sinds de Tour mijn gewenste niveau niet meer en daar wil ik van af. De enige remedie schijnt een lange rustperiode te zijn, en het zal dom zijn om die te onderbreken voor het WK.”

Ook Van Aert laat WK schieten

Wout van Aert zal Van der Poel niet opvolgen als wereldkampioen. De Belg, die bijna elke cross won waaraan hij meedeed dit seizoen, richt zich na het BK van zondag op het wegseizoen.