Mathieu van der Poel verschijnt donderdag niet aan de start van de Azencross in Loenhout. Hij heeft opnieuw last van zijn rug gekregen. Van der Poel kreeg zondag tijdens de wereldbekercross van Dendermonde opnieuw last van rugpijn. De pijn verergerde maandag tijdens de wedstrijd in Heusden-Zolder. Van der Poel besloot die cross niet uit te rijden en stapte af.

Medisch onderzoek wees dinsdag uit dat Van der Poel een zwelling heeft op een tussenwervelschijf. De Brabander is gedwongen rust te nemen en laat ook de wereldbekercross van Hulst aan zich voorbij gaan.

Iedereen weet dat het WK in de Verenigde Staten het eerste grote doel van 2022 is, maar het is zeker niet het enige of het laatste.

Van der Poel weet op dit moment niet wanneer hij de training weer kan hervatten. Hij wordt volgende week opnieuw onderzocht. Van der Poel begon later dan gepland aan zijn crossseizoen vanwege een knieblessure. In de aanloop naar zijn eerste wedstrijd in Dendermonde zei de Brabander dat hij nog steeds af en toe last heeft van de rugblessure die hij tijdens de Olympische Spelen bij een valpartij op de mountainbike opliep.

“Het is frustrerend, maar het is wat het is”, reageert Van der Poel op de gedwongen pauze die hij nu moet nemen. “Het probleem is er al een tijdje en ik ben enigszins opgelucht dat er een aanwijsbare oorzaak is die verholpen kan worden met extra rust en behandeling. Iedereen weet dat het WK in de Verenigde Staten het eerste grote doel van 2022 is, maar het is zeker niet het enige of het laatste. Ik wil eerst volledig herstellen. Zonder tijdsdruk, zodat ik mijn volledige mogelijkheden kan benutten. Ik hervat de competitie dan ook pas als ik er helemaal klaar voor ben. Als ik het WK haal, is dat des te beter. Als dat niet het geval is, kijk ik uit naar het lenteseizoen op de weg.”

Mathieu van der Poel in actie in Heusden-Zolder.