Het cross-seizoen is weer geopend. De eerste wedstrijden ging het vooral over het ontbreken van grootheden Mathieu van der Poel en Wout van Aert, maar stond in hun afwezigheid wel een ‘nieuwe’ naam op: Eli Iserbyt. Van welke vijf veldrijd(st)ers gaan we de komende maanden nog veel horen? Een overzicht!

5. Tom Pidcock

Hij is nog maar 20 jaar oud en maakt dit seizoen zijn debuut bij de elite-renners. Tom Pidcock stak zijn neus vorig seizoen al een paar keer aan het venster bij de profs, maar dit jaar gaat hij zich écht meten met de grote mannen. In februari versloeg hij nog zijn leeftijdsgenoot Eli Iserbyt op het WK in Bogense, maar ook op de weg staat hij zijn mannetje. In Yorkshire veroverde hij voor thuispubliek bij de beloften brons, al ging daar wel de diskwalificatie van Nils Eekhoff aan vooraf.

Pidcock rijdt voor een kleine Britse ploeg en zal dit seizoen vooral zijn opwachting maken in de Superprestige- en wereldbekerwedstrijden. Pidcock vergelijkt zichzelf een beetje met Mathieu van der Poel. Ook hij combineert namelijk het wegwielrennen met het veldrijden. “Als hij dat niet eerder had gedaan, was ik denk ik wel de eerste geweest”, liet hij onlangs in een interview optekenen. Pidcock is een man om in de gaten te houden!

Tom Pidcock 2019

4. Annemarie Worst

Het gaat goed met het Nederlandse veldrijden en Annemarie Worst is daar een uitstekend voorbeeld van. Worst kroonde zich op 4 november in Rosmalen tot Europees kampioene door Marianne Vos en de inmiddels geschorste Denise Betsema te verslaan. In haar kampioenstrui wist ze vervolgens alleen nog de Flandriencross op haar naam te schrijven, maar verzamelde ze wel veel ereplaatsen. Worst werd onder andere vijfde op het WK.

Na een druk mountainbikeseizoen heeft Worst haar eerste overwinning in het veld inmiddels al binnen. In Kruibeke stond er simpelweg geen maat op de 23-jarige renster en verwees ze Yara Kastelijn en Ceylin del Carmen Alvarado naar de dichtste ereplaatsen. Het geeft aan dat het met de Nederlandse vrouwen goed gaat, want naast Kastelijn en Alvarado zijn er meer vrouwen ‘upcoming’. Denk maar aan Inge van der Heijden, Shirin van Anrooij, Puck Pieterse of Fleur Nagengast. Dan vergeten we nog even ‘de oude garde’ Marianne Vos, Lucinda Brand, Maud Kaptheijns en Sophie de Boer.. Worst en haar collega-landgenoten gaan we dit seizoen veel van voren zien. Een top tien zonder Nederlands vlaggetje gaan we daarom niet vaak tegenkomen.

3. Toon Aerts

Vorig jaar was Toon Aerts ‘the best of the rest‘. Achter Van der Poel en Van Aert verzamelde hij tal van mooie ereplaatsen, maar bij tweede en derde plaatsen bleef het niet. Op het Belgisch kampioenschap beleefde Aerts een superdag en versloeg hij in de modder van Kruibeke niemand minder dan topfavoriet Van Aert. Met ook de winst in het wereldbekerklassement en tweede plaatsen in de eindstanden van de overige regelmatigheidsklassementen kon hij tevreden terugkijken op het cross-seizoen 2018/2019.

Omdat Van der Poel pas later terugkeert in het veld en achter de naam van Van Aert na zijn val in de Tour een groot vraagteken staat, is het logisch dat Aerts naar voren wordt geschoven als favoriet voor alle wedstrijden waar hij aan de start verschijnt. Samen met zijn landgenoten Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Gianni Vermeersch, Laurens Sweeck en Quinten Hermans zal hij de prijzen gaan verdelen. Voorlopig is Iserbyt hem nog te slim af, maar wellicht volgen de overwinning voor Aerts later in het seizoen.

Toon Aerts 2019

2. Ceylin del Carmen Alvarado

Niet Sanne Cant of Marianne Vos, maar Ceylin del Carmen Alvarado is de nieuwe grande dame in het veld bij de vrouwen. De Rotterdamse met Dominicaanse roots rijdt voor hetzelfde team als Van der Poel en is nog altijd maar 21 jaar. Toch heeft ze in korte tijd al een indrukwekkend palmares bijeen gefietst. Bij de belofte-vrouwen was ze vorig seizoen een klasse apart, maar stelde ze op dé dag van de waarheid teleur.

Het was niet de vraag of Alvarado zich zou kronen tot wereldkampioene, maar met hoeveel voorsprong. Het liep even anders: Inge van der Heijden greep het goud en Fleur Nagengast veroverde het zilver. Voor de moegestreden Alvarado restte het brons. Afgelopen zomer was Alvarado veelvuldig op de mountainbike te vinden. Daar plukt ze nu de vruchten van, want met drie zeges in vier wedstrijden is ze uitstekend aan het nieuwe seizoen begonnen. Eén ding staat wel vast: er gaan nog veel overwinningen volgen.

Ceylin del Carmen Alvarado 2019

1. Eli Iserbyt
Sommige talenten breken snel door, andere talenten doen er wat langer over. Eli Iserbyt maakte in de jeugdcategorieën veel indruk en reed iedereen op een hoopje. Bij de profs wilde het tot dusver nog niet echt lukken voor de nog maar 21-jarige Belg (die dus bij de beloften nog mag rijden), maar dit jaar lijkt alles wél op zijn plek te vallen. In Iowa en Waterloo schreef hij al de eerste wereldbekerwedstrijden op zijn naam en tekende hij voor zijn eerste profoverwinningen. Ook in Gieten was hij de beste.

Iserbyt heeft een contract voor alle DVV-wedstrijden (waar ook Van der Poel aan meedoet) en zo goed als alle Superprestige-crossen (op twee na: Zonhoven en Boom). Ook in de wereldbeker zal hij zijn leidende positie willen verdedigen, dus wordt het een drukke winter voor de kopman van Pauwels Sauzen. Mede daardoor liet hij donderdag verstek gaan in Ardooie (gewonnen door Gianni Vermeersch) om fris aan het weekend te beginnen. Het seizoen is nog pril, maar voorlopig is Iserbyt dé man. Echter: Dübendorf is nog ver.