12 mei 2020 | Rob Meeuwessen

Getest: DL Killer schoenen, al goud wat blinkt

Cav droeg eens zilveren Nike fietsschoenen. Dat hij de koers won was eigenlijk bijzaak. Een nummer opspelden met zilveren schoenen. Dan heb je bij voorbaat al een streepje voor. Professioneel soigneur Danilo di Luca doet het nog beter. DL Killer shoes biedt namelijk niet alleen zilveren, maar ook glimmend gouden schoenen op de markt.

Zelfs met de slechts mogelijke benen is het makkelijk indruk maken wanneer je een paar van deze goudkleurige muiltjes rondom je voeten durft te schuiven. DL Killer is de naam van het merk, waarbij de eerste twee letters staan voor de initialen van de flamboyante Danilo di Luca. Met de hand gemaakt in Italië en voorzien van een knalharde carbon zool.

Die zool is simpel en minimalistisch. Een vrij platte carbon plaat. Doorboord met boortje nummero 5 uit de bouwmarkt. Eerlijk gezegd vind ik de afwerking van de zool nogal tegenvallen voor een schoen van dik vierhonderd(!) piek. Even dat afvlak tooltje of een paar rubberen randjes waren dan wel op zijn plaats geweest. Geen vorm boven functie in dit geval. De gaatjes doen namelijk prima zijn werk, de wind waait er lekker doorheen. En dat voel je. Het kleine hakje op de achterkant is vervangbaar. Al zou het verboden moeten worden om met deze muiltjes überhaupt één stap te zetten.

De zool en hak bestaan uit één stuk. Dit zorgt voor extra stevigheid en steun. Maar ook biedt het de mogelijkheid tot maatwerk. De hak is namelijk te verwarmen en vervormen. Custom uit de keuken. Even de taart van moeders aan de kant, schoenen er in. tien minuutjes toasten en vormen maar.

De bovenkant van de schoen. De goudleren bekleding bestaat uit één stuk. Dit maakt het een lekker soepel en ook licht geheel. De pasvorm van de schoen is vrij neutraal. Wat laag aan de neus maar verder geen noemenswaardige bijzonderheden. Doordat de schoen zo soepel is, en de hak aan te passen sluit het geheel makkelijk om je voet.

Dat sluiten, dat doe je met twee Atop draaisluitingen. Deze draaiknoppen kennen we van bijvoorbeeld Northwave, maar ook de van Ryssel (Decathlon) schoenen. Atop is de wat eenvoudigere concurrent van het Amerikaanse Boa. Deze zijn inmiddels op alle grote schoenmerken terug te vinden is. Het voordeel van de Atop sluiting is dat ze in kleine stapjes prettig te stellen zijn. Steeds een beetje strakker. Nadelig is dat dit andersom niet kan. Even een stapje terug zit er niet in. Dan klikt de boel los en begin je van voor af aan. Niet helemaal mijn cup-of-tea. De degelijkheid van het systeem zit wel goed. Ook zijn de knoppen los vervangbaar. Mocht je ze toch stuk maken.

In de schoen zit een eenvoudige binnenzool. Op de website van DLkiller wordt geadverteerd met ‘Arch support’ en andere medische termen. Verwacht er niet te veel van. Het zooltje is niet veel meer dan voorgevormd karton en gaat proneren, laterale verdraaiing enz. zeker niet verhelpen. We hebben de binnenzolen dan ook vrijwel direct vervangen voor een exemplaar met meer ondersteuning.

Wanneer we rijden met de schoenen is het direct vrij duidelijk. Het DNA van Di Luca is meteen duidelijk. Onophoudelijk aandachtvragende schoenen met een keihard karakter. De zool verbuigt geen millimeter en is idioot stijf. Prettig wanneer je koerst. Misschien wat van het goede wanneer je een rondje gaat toeren. Wat erg prettig is, is de soepele bovenkant die goed om de hele voet sluit. De gouden schoenen komen hier enkel uit de kast wanneer de zon schijnt en de benen goed voelen. Echt iedere trap is raak en dat is prettig. Even draaien aan de knopen voor de sprint, al is het maar om de concurrentie op stang te jagen. Die staan sowieso al 1-0 achter. Want wie met gouden schoenen bij de fietsgroep durft aan te sluiten, die is wel heel zelfverzekerd.

Di Luca Killer Ks2 schoenen
€ 428,88
dlkiller.cc

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen