Steeds meer mensen wagen zich aan een dagje bikepark of avontuurlijke rit in de bergen. Daar horen andere schoenen bij. Stijfheid maakt plaats voor stabiliteit en lichtgewicht voor duurzaamheid. Crankbrothers, het merk bekend van de pedalen, maakt nu ook schoenen.

Een volledige collectie schoenen heeft Crankbrothers op de markt gebracht. Geschikt voor zowel platform als klikpedalen. Het topmodel Mallet BOA had meteen mijn aandacht. Ooit, een jaar of vijf geleden, had ik een set Specialized 2FO cliplite schoenen. Stappers gemaakt voor grotere pedalen. Bedoeld voor avontuurlijk werk, ook prima om mee te wandelen. Afwijkend aan deze 2FO schoenen waren de BOA-sluitingen. Schoenen in dit segment hebben namelijk bijna altijd veters. Al dan niet met een velcrostrap. Prima, maar even wat bijstellen is er dan niet bij.

Als avontuurlijke fietser met een wedstrijdachtergrond is dat bijstellen, rommelen en ‘even’ strakker draaien voor de sprint een gewoonte geworden. Aan dat hele ‘vetergebeuren’ heb ik flink moeten wennen. Blij was ik dan ook toen ik zag de Crankbrothers de Mallet ook met BOA-sluiting beschikbaar heeft. Dat schreeuwt om een test.

Zo gezegd, zo gedaan. Het duurde even, maar daar stond hij dan: de doos met schoenen. ‘All the way’ overgevlogen vanuit de States. 460 gram weegt een schoen in maat 46. Geleverd inclusief Crankbrothers schoenplaatjes. Branding heet dat. Geen kwaad woord over de pedalen (die er ook bij geleverd werden voor de test), maar na twee ritten ben ik geswitcht naar vertrouwde SPD-pedalen. Niet omdat Crankbrothers niet goed zijn, wel omdat ik na 20 jaar (!) SPD-pedalen zo gewend ben aan het in- en uitklikken met het Japanse materiaal dat dit voor veel gevloek en ongemak zorgde op de trials.

Terug naar de schoenen. Stevige zwarte stappers zonder opvallende graphics of styling. De schoenen hebben een goed geprofileerde zool welke absoluut veel grip heeft. Ook in nat gras of op stenen heb je nog steeds wat te vertellen. Prettig! Er is behoorlijk wat ruimte gecreëerd rondom de schoenplaatjes zodat vuil en modder wat minder makkelijk blijft plakken.

De schoen is vrij breed, ook aan de voorkant verder redelijk neutraal gevormd. De inlegzool is prima, maar niet echt bijzonder.  De bovenzijde bestaat uit een redelijk goed afwasbare stof en voelt behoorlijk flexibel. Sluiten doe je met een enkele BOA-sluiting waarbij de draadjes deels zitten weggewerkt in de schoen. Dit zorgt voor een mooi glad oppervlakte waardoor takjes en ander groen geen grip heeft op de schoen (ja, dat gebeurt). Buiten de draaiknop is er nog een velcrostrap, Een vrij smalle, maar erg lange strap. Nu heb ik een vrij lage wreef, maar de strap bungelt er behoorlijk los bij. Afknippen lijkt de enige optie. Zonde, want met €199 zijn de schoenen niet echt een koopje.

Praktijk
De Crankbro-patta’s voelen licht en zeer comfortabel aan. Ze hebben tijdens wandelen erg veel grip en dat is vaak veel minder goed gesteld. Een dikke plus dus! De pasvorm is voor mij prima. De binnenzool had wat dikker gemogen net als de hak van de schoen. Deze is redelijk dun en zakt des te vaker je de schoenen draagt langzaam in. Dat zit niet prettig. Hierdoor wordt het steeds lastiger om de schoen goed aan te trekken. Een aandachtspunt. Het sluitsysteem – dat waar ik de schoenen tenslotte voor wilde hebben – werkt goed. Even draaien en klaar; het bekende recept. De velcrostrap had zeker iets breder gemogen zodat de druk over de wreef beter wordt verdeeld. Zeker in een wedstrijd wil je de boel aardig aangespen. Dat voel je duidelijk. Eigenlijk mis ik de tweede BOA. De tweede BOA zodat de strap overbodig wordt en de druk en sluiting over de gehele schoen veel beter wordt geregeld. Gewoon zoals bij de cliplite vroeger. En precies zoals bij alle high-end wielerschoenen. Hoe moeilijk kan dat nu eigenlijk zijn?

Nu moeten we wat te dromen hebben, en dat is prima. Want behalve de missende BOA waar de gemiddelde consument waarschijnlijk nooit aan gaat denken zijn het zeer degelijke, prettig zittende en goed functionerende schoenen. Een schoen die hoog in mijn kast staat en veel wordt gedragen.

Crankbrothers Mallet BOA
Adviesprijs: €199.