We hebben de eerste nachtvorst gehad, tijd om de overschoenen tevoorschijn te halen. Of niet? Je kunt ook kiezen voor een setje echte winterschoenen! Fizik komt dit jaar met twee nieuwe modellen, de ARTICA GTX in TERRA en in TEMPO uitvoering.

De eerste, de Fizik Terra Artica GTX is gemaakt voor offroad gebruik, dus met een zool met profiel (rubber, dus veel grip) en geschikt voor spd-plaatjes of andere systemen met twee bouts bevestiging. De twee noppen vooraan zorgen dat wegglijden bijna niet kan, en rondom de schoen zit een rubberlaagje ter bescherming. Dankzij een Gore-Tex membraam blijven je voeten droog, de fleece voering is niet alleen comfortabel, maar houdt je voeten ook lekker warm.

Minder stijve zool

Beide modellen hebben een kunststof bovenkant, dat is makkelijk schoon te houden en slijtvast. Zoals bij veel winterschoenen zijn de zolen wat minder stijf dan bij de topmodel zomerschoenen. Hier dus geen carbon, maar een nylon zool, met een gemiddelde stijfheid. In de zool vind zoek je tevergeefs naar gaatjes, zoals die bij de meeste fietsschoenen wel aanwezig zijn. Ook via de onderkant dus geen kans op natte voeten of warmteverlies. De zool van de wegversie (Fizik Tempo Artica GTX) heeft geen profiel (maar wel een hakje om het lopen iets makkelijker te maken) en is net iets stijver dan die onder de Terra. Deze zijn dankzij het ontbreken van de profielzook iets lichter dan het offroad broertje of zusje.

We schreven al eerder een artikel met 10 tips om koude voeten tijdens het fietsen te voorkomen.

Specificaties Terra en Tempo Artica GTX

• Waterdicht en ademend Koala membraan van GORE-TEX
• Soft brushed-fleece lining voor isolatie en comfort
• Ruime instap en makkelijk sluiten dankzij een enkel BOA fit-systeem in combinatie met een Velcro strap

TERRA ARTICA GTX
• Stijfheidsindex 5
• Gewicht: 432g
TEMPO ARTICA GTX
• Stijfheidsindex 6
• Gewicht: 319g

Maten: 36-48 (37 tot 47 ook in halve maten)

De TEMPO en TERRA ARTICA GTX hebben een adviesverkoopprijs van € 259,-
Beide modellen zijn per direct te koop bij Fizik dealers en rechtstreeks via www.fizik.com.

De Terra is er in zwart en bordeaux/paars, de Tempo in zwart en wit/grijs.