Een versleten ketting vervang je, remblokken ook, en ook je spaken laat je jaarlijks opspannen. Alleen aan de vering merk je dat je fiets ouder wordt. Want je weet niet eens dat je die moet onderhouden.

Klinkt dat bekend? Dan ben je vast blij met Rockshox’s nieuwe strategie: bij iedere nieuwe verende voorvork en achterdemper krijg je een revisiekit, een complete set o-ringen, rubbers, stoppers, gelijders en ventieltjes om je vork na het eerste jaar weer in topconditie te brengen.

Met de instructievideo’s op de website van SRAM, het juiste gereedschap en wat eigen handigheid kan je alles zelf, alleen nog olie naar smaak toevoegen. Dit alles natuurlijk in de hoop dat je je voorvork daarna ieder jaar van nieuwe slijtagedelen voorziet.

Dat vinden wij een puik plan, het is zonde als je mooie fiets niet meer rijdt zoals hij kán, en wanneer je doorrijdt met een versleten, vervuild binnenwerk beschadigt je vork onherstelbaar.

Alleen wel jammer dat Rockshox die kit alleen meelevert met los verkochte vorken en dempers, koop je een complete fiets dan heb je pech. Gelukkig is die set ook gewoon bij (bijna) iedere fietsenmaker te koop!