Fondo, de handige trainingsapp van de KNWU, werkt sinds kort ook met je vermogenszones. Dat maakt de app nog handiger in het gebruik, zeker als je al met een vermogensmeter traint.

In het nieuwste nummer van Fiets sluit ik mijn eigen experiment met een 12-weeks Fondo trainingsprogramma af. Daarover maakte ik een serie van drie artikelen, waarin ik beschrijf waar je tegenaan loopt als je een poos gestructureerd met een schema aan de gang gaat. Hoe pas je 4 trainingen per week in, in een werkend bestaan met een gezin? Wat heb je aan een inspanningstest en het belangrijkst, wat schiet je er uiteindelijk mee op? Mijn ervaringen en conclusie lees je in Fiets nr.2. Die is nu vanwege de lockdown zonder verzendkosten te bestellen in onze eigen webshop.

Fondo op vermogen en op gevoel

In de twaalf weken dat ik het schema volgde zat de ondersteuning voor vermogenszones nog niet in de app. Ik werkte dus met mijn hartslagzones. Dat gaat op zich ook wel, maar het is minder nauwkeurig dan met vermogen. Vooral bij de start van blokken ben je geneigd om veel te hard te beginnen, je hartslag loopt nu eenmaal altijd wat achter je inspanning aan. Maar nu werkt de app dus ook met de vermogenszones. Moet je tijdens je training dus over van een D1 naar een D3 blok, dan kun je dat veel preciezer doen. Je hebt overigens wel een PRO abonnementje nodig om de vermogensfuncties te kunnen gebruiken.

Het werken met je vermogenszones  gaat heel simpel. In de app stel je jouw zones in, dat doe je eenmalig. Als je een Garmin fietscomputer hebt, kun je de Fondo trainingen met een druk op de knop naar je Garmin sturen. Die geeft dan tijdens het fietsen precies op het scherm weer in welke zone je moet rijden en telt daarbij de tijd voor je af. Om je zones te bepalen kun je een FTP-testje doen, of je maakt een keer een afspraak bij een SMA voor een inspanningstest. Dan weet je niet alleen precies hoe je hartslag- en vermogenszones liggen, maar ook direct hoe het met je longfunctie staat, wat je vetpercentage is, of je hart zijn werk een beetje netjes doet en wat je VO2Max precies is. De meeste zorgverzekeringen vergoeden zo’n test (deels) een keer per jaar.

Een andere toevoeging is ’trainen op gevoel’. Handig als je helemaal nog geen weet hebt van je zones, of als je je hartslagmeter een keer bent vergeten. Verder zijn er wat kleine verbeteringen doorgevoerd. Zo gaat het inladen van de trainingsprogramma’s, en in het bijzonder de lange wintertrainingsprogramma’s,  nu een stuk sneller en stabieler. Het ‘Zwift ID’ vind je niet langer in de titel van een training, maar onder de trainingsinstructies. Ja, je kunt al je trainingen heel simpel kopiëren naast Zwift, waar je ze dan terugvindt tussen de overige trainingen.

Zo wordt de app steeds wat beter! Fondo een keer uitproberen? Dat kan op Android en op iOS.