“Ik vind het lastig om de bloktrainingen uit te voeren. Verkeerslichten of ander verkeer zorgen ervoor dat ik de blokken moet afbreken of het rustiger moet doen. Hoe kan ik dit oplossen?”

Door Stefan van Klink

Last hebben van verkeerssituaties tijdens bloktrainingen is een veelvoorkomend probleem. Je kunt immers niet overal met hoge snelheid door blijven rijden. Het uitvoeren van intensieve trainingen op drukke plekken kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is belangrijk om dat te voorkomen, zowel voor je eigen veiligheid als die van anderen, maar ook om de trainingen optimaal uit te kunnen voeren. Daarom een aantal tips om bloktrainingen makkelijk uit te voeren:

Kies een vaste locatie uit voor intensieve trainingen
Je bent misschien geneigd om bij een bloktraining van twee uur een rondje uit te kiezen waar je ook twee uur over doet. Bij intensieve trainingen is het echter handiger om een vaste locatie te kiezen waar je meerdere rondjes kunt rijden. Iedere omgeving heeft wel zo’n locatie. Soms kan dat op afgelegen wegen, maar soms zijn er ook speciale sportlocaties in de buurt. Zo sta ik zelf wekelijks op de roeibaan van Rotterdam, dat een ideale omgeving is om een goede bloktraining uit te voeren.

BloktrainingDoe je rondje rechtsom
Heb je een rondje weten te vinden met weinig verkeer, maar waar toch af en toe wel eens een auto kan komen? Doe je rondje dan rechtsom. Op die manier heb je nagenoeg altijd voorrang en heb je minder verkeer om rekening mee te houden. De auto’s die van rechts komen kruis je immers helemaal niet wanneer je zelf rechtsaf slaat.

Kies een vlakke ronde uit
Als het mogelijk is, kies dan een vlak parcours. Dat maakt het makkelijk om een strak tempo vast te houden en in een ritme te blijven. Beklimmingen zijn wel handig wanneer je de volledige oefening op de beklimming kan uitvoeren. Is het blok dat je moet doen 5 minuten of korter, dan kun je daar in sommige omgevingen wel een beklimming voor vinden. Let er echter altijd op dat de afdaling geen onderdeel is van intensieve blokken.

Pas de training aan
Duurt het langer om naar je trainingslocatie te fietsen dan in de trainingsfile vermeld is, pas dan gerust de training iets aan. Het is altijd belangrijker om de blokken effectief uit te kunnen voeren, dan om de warming-up tijd exact te volgen. Bedenk dus vooraf goed op welke momenten het handig is om de blokken uit te voeren en wanneer je er wellicht beter even mee kunt wachten.