Vorige week waren we te gast in Hillegom, waar de hightech indoortrainer van TrueKinetix wordt ontwikkeld en gebouwd. We konden er een proefrit maken en kregen een interessant kijkje in de keuken.

TrueKinetix, geboren uit onvrede

Geestelijk vader van de TrueBike is Bas van Rens. Hij stoorde zich aan het onrealistische fietsgevoel en trainingseffect van de meeste spinfietsen en indoortrainers. Om dit te verbeteren ontwikkelde hij, samen met zijn team, de TrueBike. De TrueBike is de eerste gerobotiseerde indoorfiets ter wereld. Op ieder punt van de pedaalslag meet de TrueBike hoeveel weerstand je op de pedalen moet voelen. Hierdoor voel je een realistische weerstand op je benen en trap je niet door de pedalen heen. Het voelt echt als buiten fietsen.

De eerste indruk

De TrueBike maakt de indoor fietservaring veel realistischer. Dat is pas sinds kort mogelijk doordat de laatste technologische ontwikkelingen uit de LED en automotive industrie gebruikt worden. Doordat het vliegwiel in de TrueBike is vervangen door een sterke motor, krijgt je pedaal altijd precies de juiste weerstand. Hierdoor belast je de juiste spieren en train je indoor net zo efficiënt als buiten. Naast de goede fietservaring zijn er nog meer voordelen te benoemen als we de TrueBike vergelijken met het huidige aanbod aan smarttrainers en spinfietsen. Zo hoef je bijvoorbeeld je dure wegfiets niet in een statische trainer te klemmen. De q-factor is gelijk aan die van je wegfiets.

De TrueBike is bruikbaar met 5 verschillende accounts, het hele gezin kan hem dus gebruiken. Je hoeft dan alleen zadel en stuur op maat te zetten, zowel qua hoogte als qua afstand tussen elkaar en dat is zo gebeurd.


Sterke motor achterin, met handige transportwieltjes

Supersnel elektronisch schakelen

Via je persoonlijke TrueAthletes account kun je jouw persoonlijke gearing invoeren. 53/11? Of toch liever 50/11? Een 23 achter of liever een 30? Je hebt verschillende gearings tot je beschikking en hoe je die wilt invullen geef je gewoon aan in je eigen account. Vervolgens kun je via de knopjes op de shifters schakelen, zoals Di2 gebruikers gewend zijn. Het werkt allemaal softwarematig, echte versnellingskransjes zijn dus niet nodig. Nooit meer een versleten cassette op je indoorfiets en een scheve kettinglijn komt ook niet voor. In je account vul je ook je lengte en gewicht in. Ja, ook je lengte, want die waarde wordt meegenomen in het berekenen van de virtuele luchtweerstand. De cranklengte kies je bij aankoop. Je kunt kiezen uit 170, 172,5 of 175 millimeter. En natuurlijk kun je er gewoon je eigen pedalen op kwijt.

Efficiënt trappen

Werken aan je trapefficiency kan ook op een hele mooie manier met de TrueBike. Je trapbeweging wordt 1000x per seconde gemeten. Op het display zie je, voor links en rechts afzonderlijk, hoe efficiënt je trapt. Trap je mooi rond, in welke deel van je trapbeweging zet je de meeste kracht, zit er verschil tussen links en rechts, allemaal waardes die in één oogopslag te zien zijn.

Zelf de TrueBike proberen? Je kunt een gratis test ride boeken bij TrueKinetix in Hillegom. Via deze link kom je op een pagina met meer info.


Het scherm toont alle informatie die je nodig hebt voor je training

Het scherm toont verschillende soorten trainingsinformatie. En dat is allemaal persoonlijk te maken. Je kunt met het bedieningspaneel kiezen welke waardes je op welke plek op het 12” kleurendisplay wilt tonen. Je kunt met Bluetooth Smart en met ANT+ connecten, dus uiteraard is je hartslag een waarde die in de gaten gehouden wordt. Net als snelheid, afstand, cadans, vermogen, pedalforce, het levert een hele trits aan interessante data op. Die kun je na het fietsen terugzien op je TrueAthletes pagina op de TrueKinetix site, netjes in de cloud zodat je er altijd bij kunt.


Eenvoudig te bedienen via de cockpit

Stekkerloos

De fiets is uiteraard compatibel met alle moderne trainingssoftware. Dus als je graag op Zwift, Sufferfest, Rouvy of een ander platform je ritjes afwerkt, dan kan dat ook. Daarvoor zet je gewoon je laptop of smartphone voor je neus. De fiets is te connecten met wifi, dus een uurtje Zwiften gaat net als met een ‘gewone’ smarttrainer. Je maakt verbinding met het trainingsplatform, en deze geeft vervolgens draadloos door hoeveel weerstand de fiets moet genereren. Bergop geeft de motor extra weerstand, bergaf verminderd de weerstand.

Een mooie eigenschap is dat de fiets een eigen accu aan boord heeft. Die wordt bijgeladen tijdens het fietsen. Je kunt dus stekkerloos trainen, handig als je de fiets ergens wilt gebruiken waar geen stopcontact in de buurt is. Alleen als je hem heel lang niet hebt gebruikt, moet hij even aan het stroomnet, daarom krijg je wel een lader meegeleverd. Maar als je wekelijks een paar keer fietst heb je eigenlijk nooit een stopcontact nodig.

Test ride voor Jeffrey

Alles is ingesteld, tijd voor Jeffrey om de pedalen te laten draaien. Dat gaat soepeltjes, tot de weerstand verhoogt wordt natuurlijk. Dan gaat het zwaarder en zwaarder, net als in het echt. De fietshouding komt 100% overeen met de wegfiets, dus daar kan het niet aan liggen. Wat opvalt is hoe soepel en snel het schakelen werkt. De knoppen op de remhendels voelen prima aan. Hé, remhendels? Op een indoorfiets? Ja, en ze doen het nog ook. Als je in de remmen knijpt, komt de fiets tot stilstand. Al helemaal voorbereid op toekomstige features in de trainingssoftware. Naar verwachting wordt sturen en slim bochten nemen over een poosje gemeengoed, zo wordt het indoorfietsen steeds meer gamified, leuk! Wegrijden uit stilstand voelt aan alsof je bij het stoplicht optrekt. Geen slippende banden, gewoon volle bak kracht zetten is geen enkel probleem.

De TrueKinetix kan tot 1500 watt simuleren, daarmee voelt een virtuele Alpe d’Huez net zo aan als de echte. Dat kan Jeff na deze testrit wel beamen. Van nature is hij nogal een stoemper, lagere cadans, zware versnellingen. Dat zie je terug in de trapgrafieken. Als Edwin ook nog even op het zadel plaatsneemt zie je duidelijk verschil in trapefficiency tussen hem en Jeff. Leuk om te zien dat iedereen anders fietst én dat er dankzij dit soort mooie technieken volop prestatieverbeteringen mogelijk zijn.

Het stevige stalen frame geeft geen krimp, ook niet als Jeff even serieus gas geeft. Maar dankzij de rubber voetjes is er toch wat beweging onder je te voelen. Dat is fijn, want het draagt bij aan het realistische gevoel en voorkomt zadelpijn. Die voetjes zitten er al sinds de oprichting van het merk in 2018 onder. Ze zijn er erg trots op te zien dat sommige ‘concullega’s’ het idee van die pootjes hebben ‘geleend’.

Techniek

Zoals gezegd draait het bij de TrueBike allemaal om de motor achterin. Die zit weggewerkt in een unit die afneembaar is. Daar zit alle elektronica in, ook de ventilatoren die de motor en de andere componenten koelen. Voordeel van die unit is dat, mocht er onverhoopt een probleempje zijn, je niet met de hele fiets aan de wandel hoeft. Overigens is die kans heel klein, want de fiets kan ook op afstand uitgelezen worden door TrueKinetix. Ze hebben een busje met een monteur rondrijden, die dan vooraf al weet wat er eventueel loos is en dat op locatie kan oplossen.

De complete fiets weegt 43 kilo. Dankzij de twee transportwieltjes achterop is hij makkelijk te manoeuvreren. Even in de hoek zetten als je hem niet nodig hebt kost dus nauwelijks moeite. De fiets komt standaard met een mooi zadel en een normaal racestuur. Maar je kunt ook je eigen favoriete zadel monteren, net als een ligstuur voor de tijdrijders en triatleten onder ons.

Alle fietsen worden met de hand gebouwd in Hillegom. Hoewel ze net zijn verhuisd naar dit grotere pand in Hillegom, lijkt het er op dat ze ook hier al snel uit hun jasje gaan groeien. De afgemonteerde fietsen staan in de werkplaats netjes opgesteld op een rij en krijgen allemaal een laatste test voor ze naar hun eigenaar gaan. Daarbij wordt geautomatiseerd een hele rij testcases afgewerkt. Zo ben je als eindgebruiker verzekerd van een probleemloos werkende fiets en kun je straks fitter dan ooit de volgende zomer in.

Prijzen en bestellen

Een complete TrueBike kost €3425 euro. Daarvoor wordt hij thuisbezorgd en volledig geïnstalleerd. De levertijd van de TrueBike is op dit moment zo’n 2 weken.

Meer info of een demo aanvragen? Check truekinetix.com