Van Rysel, het merk van Decathlon, biedt sinds kort ook trainers aan. Ik ben gaan zweten op hun D500. Of het me is bevallen? Dat lees je in deze review. Binnenkort lees je ook alles op onze site over indoortrainers van Wahoo en TrueKinetix.

Tekst: Hans Raven, foto’s: Joël Vingerling

De D500 levert een opgegeven maximaal vermogen van 1500 watt, of een hellingsgraad van 12 procent. Vind je dat niet genoeg, dan is er voor 100 euro extra de D900. Daarmee kun je tot 2000 watt kwijt en hellingen tot 20 procent simuleren – ruim meer dan de gemiddelde fietser nodig heeft. Beide trainers hebben een nauwkeurigheid van 2 procent. Standaard werkt Van Rysel met de app van OneLap. Je moet je eigen cassette plaatsen, en Decathlon waarschuwt dat de Cube Attain en Cervélo P5 er niet op passen. Vooralsnog zijn de trainers alleen online te bestellen, en vrij schaars.

Het uiterlijk

De strak vormgegeven, slanke trainer heeft aan de voorzijde één brede en één smallere steunvoet. Aan de smalle kant is de trainer minder stabiel en kan hij bij lomp gebruik wat overhellen. Voorzichtig dus. Met de bijgeleverde voorwielsteun zet je je voorwiel stevig vast en staat de fiets met 28-millimeterbandjes mooi waterpas. Plaats je je gravelbike of MTB, dan zul je met planken of boeken je fiets waterpas moeten zien te krijgen. De pootjes zijn niet inklapbaar en de beschermkap is van harder plastic.

De eerste trainer die we kregen, was in China met de Franse slag in elkaar geschroefd, waardoor de steekas er niet door kon. Met een quick release had ik wel succes, maar al snel liep het systeem vast. Oorzaak: de scheefstand van het vliegwiel. De snel bezorgde vervanger had hier gelukkig geen last van. Een incident? De apparatuur was trouwens merkbaar nieuw voor de Decathlon-helpdesk, het is geen specialist in trainers. Iets om rekening mee te houden. Maar daar staat natuurlijk wel een lagere prijs tegenover.

Hoe rijdt-ie?

Dit is een eenvoudige trainer zonder poespas. Je krijgt het klassieke ‘vastgeklonken met je frame aan de trainer’-gevoel zonder zijdelingse flex, laat staan voorwaartse beweging. Dat is wel een stap terug als je duurdere, modernere exemplaren gewend bent. Dit soort stijve trainers kan de natuurlijke body swing niet absorberen. Gevolg: mogelijk zadelpijn of andere fysieke klachten. Niettemin doet de Van Rysel D500 wat hij moet doen: weerstand bieden. Wanneer je een heuvelachtig parcours rijdt op je app, loopt die weerstand soepel op en af. Wat opvalt aan deze trainer is het gebrek aan geluid. Hij is heerlijk stil, zoemt zachtjes.

Conclusie

Dit is een concurrerend geprijsde trainer die doet wat hij moet doen: jou beter laten worden en kennis laten maken met dat wat indoortrainen te bieden heeft en leuk maakt.

Overzicht:

Merk/type: Van Rysel D500
Prijs: €449,99
Maximale wattage: 1500 watt
Gewicht: 19 kilo, vliegwiel: 4,7 kilo.