Op 26 oktober organiseren de UCI en MyWhoosh het WK Esports in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten. MyWhoosh tekende vorige week de overeenkomst waarmee ze de komende drie jaar officieel partner zijn van de internationale wielerbond.

MyWhoosh gaat het evenement, dat al sinds 2020 bestaat, opnieuw vormgeven. Met een nieuw format dat tot doel heeft maximale kansen te bieden voor alle type renners. De introductie van een puntensysteem en drie etappes die elkaar snel opvolgen zal de race, volgens de organisatie, spannender maken dan ooit tevoren.

Met het nieuwe format zullen we voor het eerst 150 mannen en 150 vrouwen zien in de halve finales! Deze uitbreiding van het aantal deelnemers weerspiegelt de bredere strategie van MyWhoosh om de groei in deze discipline te bevorderen.

Kwalificaties

Een reeks kwalificatiewedstrijden zal worden gehouden in de maanden voorafgaand aan de halve finales. Ongeveer 80% van de startplaatsen voor de halve finales zal worden toegewezen aan Nationale Federaties, die zelf hun nationale vertegenwoordigers zullen selecteren. De overige 20% van de halve finalisten zal zich kwalificeren via het openbare kwalificatieproces van het MyWhoosh-platform.

Dit ’tweeweg kwalificatie pad’ biedt grotere toegankelijkheid tot de halve finales. Er zijn criteria opgesteld om een transparant en eerlijk selectieproces te garanderen voor alle atleten, inclusief die uit landen die zelf nog geen sterke wielercultuur hebben.

Halve finales: tweefasen format

De halve finales – die plaatsvinden in een tweefasen format – zullen plaatsvinden in september, met de deelname van de 150 gekwalificeerde atleten in elk geslacht, die vanuit hun eigen paincave virtueel strijden tegen concurrenten uit de hele wereld.

De eerste race zal een uitdagend circuit over negen kilometer bestrijken, waarbij een puntensysteem de top 80 bepaalt die doorgaat naar de volgende race.

In de tweede race zal een intense etappe over vier rondes op een circuit van vier kilometer gaan, waarbij het veld wordt verkleind tot de top 20 renners. Zij zullen doorgaan naar de live finale op 26 oktober in Abu Dhabi.

Live Finale in Abu Dhabi – op punten gebaseerd evenement

De 20 gekwalificeerde mannen en 20 gekwalificeerde vrouwen (plus twee wildcards per geslacht) worden uitgenodigd in Abu Dhabi om daar de grote finale te rijden.

Renners zullen tijdens die finale strijden in drie intense korte races. Ze kunnen punten verdienen in elke race die de uiteindelijke ranglijst bepalen. In een ultieme test van strategie en uithoudingsvermogen zullen de renners met de hoogste totale puntenaantallen over de races tot ‘2024 UCI Cycling Esports World Champions’ worden gekroond.

Race 1 – De Sprint

De competitie begint met renners die 15 minuten krijgen om hun snelste tijd neer te zetten over een individuele getimede sprint van 300 meter. Het circuit heeft een afstand van 1700 meter en renners kunnen de sprint zo vaak proberen als ze willen gedurende die 15 minuten. Dit wordt een spel van strategie en kracht: zullen de renners vroeg een tijd neerzetten, wachten op een trein of kijken wat er gebeurt en het tot het laatste moment wachten om een tijd neer te zetten?

De toevoeging van een sprintrace is een nieuwe functie geïntroduceerd voor de 2024 UCI Cycling Esports World Championships, met als doel maximale kansen te bieden voor alle soorten renners om punten te verdienen.

Race 2 – De Strategie

De tweede race zal bestaan uit een rit op een circuit van negen kilometer met een stevige klim. Het draait allemaal om het verdienen van punten via drie tussensprints per ronde. Het is dus niet zo dat de beste klimmers hier per se gaan winnen, want er zijn ook punten te verdienen aan de voet van de klim en in een tussensprint.

Race 3 – Flat out

De laatste race vindt plaats op een circuit van vier kilometer, dat vier keer herhaald wordt, waarbij iedere ronde punten te verdienen zijn bovenop een korte, steile klim. Zullen renners alles geven om vroeg punten te verzamelen of zullen ze energie besparen voor de laatste ronde, waar dubbele punten worden toegekend op de finishlijn?

Abu Dhabi als fietshub

De 2024 UCI Cycling Esports World Championships beloven niet alleen intense competitie, maar ook een ander soort e-sports ervaring.

CEO/Managing Director van MyWhoosh, Akhtar Saeed Hashmi, hierover: “MyWhoosh is er trots op de evolutie van e-racing op de fiets te leiden. Onze toewijding aan innovatie en inclusiviteit staat voorop terwijl we een baanbrekend puntensysteem introduceren dat aansluit bij atleten met diverse fysiologische kenmerken. Het is een voorrecht om de live finale in Abu Dhabi te organiseren.  De kwalificatiepaden, waarbij selecties van Nationale Federaties worden gecombineerd met het openbare kwalificatieproces van MyWhoosh, zorgen voor transparantie en eerlijkheid, en openen de deuren voor atleten wereldwijd.”

UCI President David Lappartient zei: “Sinds de eerste editie in 2020 hebben de UCI Cycling Esports World Championships atleten en fans van wielrennen en esports in het algemeen geboeid. Dit jaar zal het voor het eerst zo zijn dat alle finalisten op locatie deelnemen, wat een extra dimensie toevoegt aan een reeds succesvol en populair evenement. Dankzij onze samenwerking met MyWhoosh zullen de UCI Cycling Esports World Championships een nieuw, innovatief formaat aannemen, waarmee het zijn stempel drukt op de wereld van wielrennen en esports.”

Naast de UCI Cycling Esports World Championships zal Abu Dhabi ook de 2024 UCI Urban Cycling World Championships, de 2028 UCI Road World Championships, de 2028 UCI Gran Fondo World Championships en de 2029 UCI Track World Championships organiseren, waarmee het zijn ambities bevestigt om een wereldwijde hub te worden voor eersteklas wielrenevenementen.