Bladeren vallen. Avondrondjes zonder licht kunnen niet meer en de afgelopen dagen is het al lekker herfstweer . De cross komt er aan. Liters bier, de walm van het frietkot en een derailleur of twee aan gort zit er dit jaar niet in. Publiek is niet welkom en dus word het lekker thuis op de bank hangen. Luisteren naar de spreuken van Herijgers en co. De gewiekste opmerkingen van Niels Albert of Rob Peeters. Maar leuker nog. Zelf doen!

Crossen verandert langzaam in een niche sport. Minder deelnemers betekend minder markt en minder interessant voor fietsconstructeurs. We maken een rondje langs de velden. Wat is er te koop. Wat krijg je voor een duit centen en waar moet je rekening mee houden?

Specialized  Crux Comp

Met een bang hartje traint een klein groepje voor de crossen die wellicht gaan komen. Normaliter sta ik zelf aan de start met deze wel erg roze (is het roze?) Specialized Crux. De crosser van Pidcock en Styby is al een aantal jaar ongewijzigd. Ook dit jaar zijn er geen noemenswaardige verschillen op te merken.
Specialized heeft de aluminium Crux uit het assortiment gehaald. Ook de complete S- Works  fiets heeft het onderspit moeten delven.

Deze roze rakker doet het met een Fact  11R frameset. Lekker eenvoudig qua vormen. Kabels binnendoor en een aandrijving zonder voorderailleur. Het frame heeft een rechte vork waardoor het geheel lekker direct de bocht om te wringen is. De bovenbuis is mooi ovaal gevormd waardoor je hem prettig op de schouder kunt zwieren.

De Sram  Force CX 1 groepset is al bijna bejaard. Blijkbaar is de noodzaak om een betaalbare nieuwe groepset te ontwikkelen bij Sram niet zo groot. De fiets functioneert dan ook prima met deze onderdelen. 40 tanden voor, een cassette met 11 tot 36 tanden achter. Een ruim bereik. Zowel op pittige klimmetjes als tijdens een sprint om de dichte ereprijzen.

Standaard monteert  Specialized  een aluminium wielset met Dt-Swiss velgen. Prima voor recreatief gebruik al zijn ze wel aardig aan het gewicht. Rondom de velgen liggen Specialized eigen banden. Het tracer  rubber is tubeless ready, net als de velgen.

Qua componenten zit het wel goed met de Crux Comp . Een lichte carbon zadelpen en degelijk Specialized  Power zadel. De fiets is eigenlijk direct ‘ready’ to race. Enkel een ander – lichter – wielsetje met tubes zou een nuttige upgrade kunnen zijn.

De komende tijd gaan we met de Crux het veld in. Rijden wedstrijden zolang Corona het toelaat en proberen het roze zo lang mogelijk roze te houden. Stay  tuned !

Meer informatie

Stevens


Het merk waar de dames van Credishop , en ook Sanne Cant  wekelijk het veld mee in duiken. De Super Prestige is al jaren een vaste waarden in het veld. Eenvoudig frame met uitgekiende geometrie en zeer allround rij-eigenschappen. De Super Prestige is één van de topfietsen op de markt.
Meer informatie

Trek


De Boone, het frame waar Sven  Nys zijn laatste jaren indruk maakte draait al even mee. Een kleine collectie dit seizoen doet ons denken dat er weleens een opvolger aan zou kunnen zitten komen. Lars van der Haar is het seizoen in ieder geval goed begonnen op zijn Boone.
Meer informatie

Canyon


De fiets van Mathieu. En Ceylin . De fiets van kampioenen. En dat voor een merk dat pas één crossfiets heeft gemaakt. Deze Inflite  is dan ook een rasecht racemonster. Na een seizoen lang misbruik afgelopen jaar kan ik enkel concluderen dat de Inflite  pijlsnel en verre van comfortabel is. Deze Inflite ademt 100% wedstrijden!
Meer informatie

Ridley


Half ‘Bels’  koerst op een Ridley . Het merk uit de kempen levert fietsen aan Eli, aan Sweeck  en ‘onze’  Ryan Kamp. Bij het topmodel, de X- Night  zijn alle kabels volledig door het stuur weggewerkt. Erg slick ! Mooi aan een Ridley, je koopt hem in kleur naar keuze.
Meer informatie

Apex


Oke, het huismerk van Cyclecenter  53-11 in Zaltbommel is misschien geen grote speler qua ontwikkeling. In het nationale circuit rijden de frames veelvuldig rond. Goede rijeigenschappen voor een degelijke prijs. Ook kun je in Zaltbommel kleur en samenstelling naar wens kiezen. Handig!
Meer informatie

Merida


De Mission CX  van Merida gaat zijn derde seizoen in. Fraaie nieuwe strakke decals  maken hem weer helemaal bij de tijd. Te koop in vier uitvoeringen. Twee keer aluminium en twee maal carbon.
Meer informatie

Cannondale


De SuperX  draait ook al een paar jaar mee in het peloton. Met een geometrie die net even anders dan anders is klieft de crosser als geen ander door het zand.
Meer informatie

Giant


De TCX  waar ooit Lars Boom en Gerben de Knegt hun wedstrijden op reden is recentelijk vernieuwd. Disc only  en met een mooie constructie bij de zadelpen moet de Giant  een uurtje cross net even comfortabeler maken dan de concurrent.
Meer informatie

Scott


En de award  naar crossfiets met de mooiste kleurstelling gaat naaaar…  De Addict word geleverd in flashy paars met geel. Het frame is één van de lichtste op de markt. Slechts 890 gram moet een kader wegen. Oei!
Meer informatie

Cube


Niet direct het eerste merk waar je aan denkt bij cyclocross. Cube maakt echter al jaren mooie crossfietsen welke ook in het profcircuit worden gebruikt. Quinten Hermans en zijn Nederlandse ploeggenoot Corne van Kessel werken hun wedstrijden af op een Cross Race C:62 Team Edition. Een hele mond vol.
Meer informatie

Andere merken:

 

Focus Mares Meer informatie


Kona Major Snake  Meer informatie

Edelsten CX 2 Disc Meer informatie

Orbea Terra Meer informatie