In navolging op Schwalbe, Tubolito en anderen, heeft nu ook Pirelli een serie lichtgewicht binnenbandjes in de collectie. SmarTUBE noemen ze deze. Ze zijn er voor de race-, gravel- en mtbbuitenbanden en komen voort uit maandenlange research voor de beste binnenkant van Pirelli’s nieuwe tubes, de P Zero Race Tub SL die ze nog niet zo lang geleden presenteerden.

De Pirelli SmartTUBE bandjes zijn gemaakt van TPU, thermoplastic polyurethaan, dat als eigenschappen heeft dat het superlicht is en niet makkelijk doorprikbaar, eigenlijk op alle vlakken beter dan de ‘oude’ butyl banden. Nou ja, bijna, check de prijs maar even onderaan dit artikel. De SmarTUBES wegen in veel gevallen 3x minder dan een normale binnenband. Het maakt je fiets dus een stukje lichter en dan ook nog op een plek waar je er het meeste aan hebt, de buitenkant van je wielen. Dit maakt op gang komen en insturen makkelijker dan met de zware rubber binnenbanden van voorheen, let wel…we hebben het hier over marginal gains. Een ander voordeel is dat ze veel minder ruimte in beslag nemen in je zadeltas of het zakje van je shirt. Tot 50% minder volume dan bij een ‘normale’ binnenband.

Bij Fiets zijn we voor de gravelbike en de mtb groot voorstander van tubeless rijden. De Pirelli buitenbanden zijn daar ook prima geschikt voor. Dan gebruik je zo’n lichtgewicht binnenbandje dus alleen als thuiskomer bij onverhoopte panne. Maar mocht je geen fan zijn van knoeien met latex en toch licht op pad willen zijn, dan is een setje van dit soort binnenbandjes misschien wel een uitkomst. De graveluitvoering, de Cinturato SmarTUBE is er dan ook nog in een extra versterkte uitvoering, nog minder kans op lekrijden maar dat maakt de band wel weer wat zwaarder.

Meerdere maten

De SmarTUBE bandjes zijn er zoals gezegd voor verschillende disciplines en dus ook in diverse maten. Pirelli gaf ze de namen mee van hun buitenbanden collectie, zodat je direct weet of het een race, gravel of mtb maatje is. Je kunt dus kiezen uit:

  • P ZERO SmarTUBE (race), 700×23/32c; 700×28/35c, vanaf 35 gram
  • Scorpion SmarTUBE (mtb), 1.8/2.2×29″; 2.2/2.6×29″; 2.2/2.6×27,5″, vanaf 75 gram
  • Cinturato SmarTUBE (gravel), 700×33/45c; 700×32/45c; 650bx40/45c, vanaf 45 gram (70 gram reinforced)

Alle banden hebben een 60 mm Presta ventiel en kosten € 29,90 per stuk, dus zelfs je portemonnee wordt lichter 😁! Die prijs is overigens redelijk vergelijkbaar met die van de concurrenten.

Meer informatie: velo.pirelli.com