Eindelijk! Het heeft even geduurd, maar zaterdag gaat dan echt het wielerseizoen van start. Natuurlijk werd er in januari al in Australië gekoerst en bereidden de renners zich ook in het Midden-Oosten en Europa voor op het seizoen, maar als op Sporza de zalvende stem van Michel Wuyts klinkt weet je dat het seizoen écht onderweg is. Wij blikken vooruit op de Omloop Het Nieuwsblad.

Update: Mathieu van der Poel gaat niet van start!

Eigenlijk is het best gek. Op Eurosport is al de ene na de andere voorbereidingskoers te zien, maar het valt allemaal in het niet bij De Omloop. Leuk dat Adam Yates zijn benen toont in de Verenigde Arabische Emiraten, maar zonder toeschouwers langs de kant van de weg oogt het allemaal troosteloos. Dat zal op zaterdag 29 februari wel anders zijn in België.

De allereerste editie werd in 1945 georganiseerd. Inmiddels zijn we toe aan de 73ste uitvoering en kan er voor de vijfde keer een Nederlander winnen. Mathieu van der Poel is de topfavoriet, al staan er meer klasbakken aan de start.

Het parcours van de Omloop is nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar. Dat betekent dat er wordt gestart bij ’t Kuipke in Gent en er via Oudenaarde koers wordt gezet richting de bekende Belgische hindernissen. Het is vooral uitkijken naar De Muur, dat op zeventien kilometer van de aankomst beklommen moet worden. Na de beklimming van de Muur van Geraardsbergen en de daaropvolgende Bosberg is het nog maar iets meer dan tien kilometer naar de aankomst in Ninove.

Vorig jaar bleek een versnelling van Wout van Aert op de Molenberg belangrijk te zijn. Met nog meer dan veertig kilometer te gaan ging de renner van Jumbo-Visma op de pedalen staan en kreeg hij een grote groep favorieten met zich mee. Op de Berendries was het Greg Van Avermaet die voor de tweede schifting zorgde en vijf man met zich meekreeg. In de slotfase sprong Zdenek Stybar weg en pakte de Tsjech de overwinning. Van Avermaet werd tweede voor Tim Wellens.

Favorieten

Zij zijn er dit jaar allemaal weer bij. Stybar won in Argentinië een etappe door in de slotkilometer weg te rijden uit het peloton. Hij heeft dus al een overwinning op zak en steekt blijkbaar in goede vorm, al reed hij sinds 2 februari geen koers meer. Van Avermaet begon iets later aan zijn seizoen en bouwde conditie op in Valencia en de Algarve. In die laatste koers maakte ook Van der Poel zijn rentree, maar veel van voren liet hij zich niet zien. “Hij is nog niet in topvorm”, werd er na afloop gezegd door zijn ploegleiders. Dat kan, maar enkele weken daarvoor was hij nog wel dominant in het veld. Ongetwijfeld zal hij er zaterdag staan.

UPDATE: Van der Poel is ziek en doet niet mee!

Hoe sterk is zijn ploeg? Dat is een belangrijke vraag. In vergelijking met bijvoorbeeld Deceuninck-Quick Step en CCC stelt Alpecin-Fenix naast Van der Poel niet heel veel voor, maar dat dachten we vorig jaar ook. Toen bleek Stijn Devolder van grote waarde te zijn voor de Nederlander, die wel vaak alleen kwam te zitten in de slotfase. Hoe dat dit jaar gaat verlopen zullen we in de komende weken zien. Ondanks zijn iets minder sterke ploeg is Van der Poel wel de absolute topfavoriet.

Wie moet hij in de gaten houden? Dat zijn er heel veel. Niemand weet precies waar hij conditioneel staat. Sommige renners zullen door het ijs zakken, andere renners zijn verrassend sterk. Het zegt nog niet veel, want een goede Omloop is nog geen garantie voor een goede Ronde. Er zit immers een maand tussen beide koersen. Wel geldt dat je maar beter een overwinning op zakt kunt hebben. Uiteraard winnen ze liever de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix, maar de Omloop telt ook. Na afloop van het voorseizoen wordt zoals altijd de balans opgemaakt en kun je maar beter van de ‘nul’ af zijn.

Outsiders

Outsiders voor de zege zijn Wout van Aert (die zijn programma om heeft gegooid in verband met het Corona-virus), Dylan Teuns (ijzersterk voorseizoen en vorig jaar al dicht bij de zege) en Oliver Naesen. Andere namen: Tim Wellens, Matteo Trentin, Jasper Stuyven, Philippe Gilbert, Yves Lampaert, Tiesj Benoot, Nils Politt, Alexander Kristoff en Mike Teunissen.

Voorlopige deelnemerslijst Omloop Het Nieuwsblad 2020.

TV

De Omloop Het Nieuwsblad start om 11.30 uur en is vanaf 13.30 uur live op Sporza (één) te zien.