De oorspronkelijke Addict stamt al uit 2008. De eerste series waren lekker rond en vooral gericht op een zo laag mogelijk gewicht. Vorig jaar kwam er dan toch een nieuwe Addict, de RC, die aan alle moderne eisen voldoet. Wij hebben hem getest.

De RC heeft een lage achtertrein, flat mount-aansluiting, steekassen en een bijna onzichtbare zadelpenklem. Vooral aan de voorzijde zie je dat-ie helemaal 2020 en verder is. Geen kabel of leiding te zien – je kunt het stuur gewoon verstellen. De vorkbuis is excentrisch, waardoor er voldoende ruimte is om zowel mechanische als elektronische schakeldraden en beide hydraulische leidingen – disc only! – volledig intern te geleiden.

Er zijn zeven uitvoeringen. Van 30, via 20 en 15 en 10 naar Premium, Team en Ultimate. Zo’n Ultimate met SRAM Red eTap AXS en Zipp weegt minder dan 7 kilo. Deze RC 30 met Ultegra 8020 weegt een kilo meer, maar doet qua rijeigenschappen niks onder voor de duurdere modellen. In theorie is de Addict het allround model van Scott en is de Foil de aero fiets. Maar met de volledig weggewerkte kabels en het gebruik van aerodynamische vormen in het frame scoort de Addict RC ook heel goed op eigenschappen die belangrijk zijn voor een aero fiets.


Niet te zien, maar toch lopen er kabels door de stuurpen.

Heerlijke kleur
De 30 heeft 28 millimeter banden, maar die ga je toch niet in een semi-aero fiets hangen? Aero hoeft niet per se oncomfortabel te betekenen. Nu oogt de Addict vooral aan de voorzijde wel snel en plat, en hij is het ook als je goed aan het jagen bent, het wil absoluut niet zeggen dat je opgekropt achter het stuur zit. De Syncros-componenten zijn zeer allround. Zo heeft het stuur een compact bocht en heeft het zadel voldoende padding.

Kijk ook maar naar de geometrie van deze 56-er. Je hoeft niet bang te zijn om als een triatleet op je fiets te zitten. De RC stuurt scherp, valt goed een bocht in en je trekt ook weer als een speer op. Rijdt goed, netjes geprijsd voor wat hij biedt en ja, ook gewoon heel mooi.

Scott Addict RC 30

Scott Addict RC 30
Nette zadelpenklem. 

Scott Addict RC 30
Hier kunnen wij wel van genieten.

Scott Addict RC 30
Schwalbe One 28 millimeter banden. 

Scott Addict RC 30


Dit is een artikel uit Fiets 10, hier te bestellen voor €6,75.