De Omloop Het Nieuwsblad en een kleinere koers in België, dat was het dit jaar voorlopig wel wat wedstrijden betreft voor Jeanne Korevaar. Door de coronacrisis stond de (wieler)wereld even stil, maar er schijnt licht aan het einde van de tunnel. Wedstrijden lonken weer en de trainingen worden geïntensiveerd. Wij spraken met de talentvolle renster van CCC-Liv.

“Gelukkig heb ik weer iets om voor te trainen”, begint Korevaar het gesprek. In februari begon ze aan haar tweede seizoen in het oranje shirt van CCC-Liv, maar dat de wedstrijdteller in juni op maar één officiële UCI-wedstrijd zou blijven steken had ze toen ook niet verwacht. Door de uitbraak van het coronavirus vielen plots al haar doelen weg, want Korevaar had flink getraind om in de klassiekerperiode goed te zijn.

Al sinds 2015 rijdt Korevaar voor CCC-Liv en diens voorgangers WaowDeals, WM3 en Rabobank-Liv. De 23-jarige alleskunner uit Groot-Ammers maakte in haar juniorentijd naam door twee keer in de top-tien van het WK te eindigen. Het leverde haar een profcontract op bij Rabobank-Liv, waar ze terechtkwam in de ploeg van Marianne Vos. Haar grote voorbeeld.

“Ik was een groot fan van Marianne. Daarom was het best spannend om met haar in een ploeg te rijden.”

Vanaf dat moment zijn Korevaar en Vos onafscheidelijk. Sterker nog: niemand reed de afgelopen tijd vaker in wedstrijdverband met Vos samen dan Korevaar. “We kunnen goed met elkaar omgaan”, zegt ze over haar band met de drievoudig wereldkampioene op de weg. “Ik was vroeger een groot fan van haar. Ze is toch de grootste wielrenster van Nederland. Daarom vond ik het best spannend om met haar in een ploeg te rijden, maar dat is inmiddels wel veranderd.”

“Als we in een hotel overnachten, liggen we vaak bij elkaar op de kamer. We kunnen goed met elkaar praten en zijn de laatste jaren veel op stap geweest, daardoor heb ik veel van haar geleerd. Marianne is voor mij echt een inspiratiebron. Zij ziet het goede in dingen. Als alles tegenzit, dan heeft ze zo ongelooflijk veel doorzettingsvermogen”, legt Korevaar uit. “Maar buiten dat, blijft ze ook naar andere mensen omkijken”, klinkt het vol lof.

Kort, maar krachtig
Met een veertiende plaats in de Omloop Het Nieuwsblad begon Korevaar goed aan het seizoen. De Strade Bianche stond voor een week later gepland, maar die klassieker werd als zo’n beetje eerste wedstrijd vanwege de uitbraak van het coronavirus geschrapt. Langzaam maar zeker werd duidelijk dat koersen voorlopig geen optie meer was. Een soort winterstop 2.0 viel niet meer te voorkomen.

“In eerste instantie heb ik gewoon doorgetraind. Niemand wist op dat moment wat er ging gebeuren en of er wedstrijden door zouden gaan. Ik heb een paar weken doorgetraind, maar daarna heb ik het gaspedaal wat minder stevig ingedrukt en werd het een kwestie van ‘onderhouden’. Ik heb wat meer duurtrainingen afgewerkt en iets meer aan krachttrainingen gedaan. In zo’n lange periode kun je iets opbouwen.”

Jeanne Korevaar, Marianne Vos 2020

Op dit moment is Korevaar zes dagen in de week op de fiets te vinden. “Ik fiets één dag in de week niet, de rest van de dagen wel. Meestal voer ik twee langere duurtrainingen uit, ben ik één keer op de tijdritfiets te vinden, doe ik een dag intervaltraining en heb ik ook nog twee dagen waarop ik meer op krachttraining let. De laatste weken ben ik steeds gerichter gaan trainen.”

Want dat kan weer. De UCI heeft de nieuwe wedstrijdkalender bekend gemaakt en als alles ‘normaal’ verloopt dan maakt CCC-Liv eind juli in wedstrijdverband weer haar opwachting. “Dat gaat best snel. Twee weken geleden twijfelde ik nog heel erg of het wel realistisch was om aan wedstrijden te denken en nu ben je er al zo mee bezig. Je groeit er een beetje in. Ik wilde er héél graag in geloven, maar je wist het simpelweg niet. Je ziet dat er in Nederland steeds meer mag en dat alles voorlopig goed gaat. Het versoepelen heeft vooralsnog geen grote gevolgen. Doordat steeds meer dingen kunnen, kan ik ook in trainingen iets meer geven en durf ik weer van wedstrijden te dromen.”

Bomvol najaar
Jeanne Korevaar 2020Een druk naseizoen ligt er voor de renners en rensters in het verschiet. Is dat een probleem? “Nee, voor mij helemaal niet. Ik ben het gewend om veel te koersen”, benadrukt Korevaar. Dat klopt, want een blik op Procyclingstats leert ons dat de 23-jarige renster vorig jaar 53 UCI-wedstrijden heeft gereden. Een jaar eerder kwam ze nog op 65 koersdagen uit, en dat is dus exclusief criteriums en omlopen. “Ik kan veel wedstrijden aan en ben een echte allrounder.”

Als je zoveel koerst, is het belangrijk om goed te herstellen. Hoewel Korevaar aangeeft niet heel erg met voeding bezig te zijn, heeft ze wel een achtergrond als bewegingswetenschapper. “Ik heb vorig jaar mijn bachelor gehaald. Sowieso leer je veel over de manier van denken. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om te weten waarom ik iets doe, daar heb ik baat bij. Als iemand zegt dat je het zo moet doen, dan wil ik weten waarom. Op die manier kan in het beter begrijpen.”

“Ik ben niet extreem met voeding bezig, maar vind het wel leuk om dingen uit te zoeken. Door mijn studie zie ik mezelf soms als proefpersoon en kan ik wat dingen toepassen. Maar veel experimenteer ik niet, of dat soort dingen. Ik eet ’s ochtends havermout en brood, echt typisch Nederlands, maar het is niet zo dat ik erbij zweer. Wel moet altijd appelstroop mee in mijn koffertje en staat na afloop van een training de herstelshake klaar.”

“Bij ons is er geen sprake van slecht nieuws.”

Schoenenfabrikant CCC maakte deze week bekend dat het na dit wielerseizoen de trekker stekt uit de mannenploeg, waar onder anderen Greg Van Avermaet en Matteo Trentin voor rijden. Korevaar is niet bang dat CCC ook de vrouwenploeg verlaat. “Bij ons is er geen sprake van slecht nieuws, dus daar maak ik me verder geen zorgen over. Ik focus mij meer op het aanstaande seizoen. Als dat tenminste doorgaat.”

Want daarin wil Korevaar weer een stapje zetten. “Ik hoop me dit jaar sowieso te kunnen laten zien”, klinkt het ambitieus. “Ik wil vaker aanwezig zijn in de finale’s. Vooral na zo’n lange periode van trainen wil je een bevestiging waarmee je bezig bent. Alle rensters zijn daar denk ik naar op zoek. Op de lange termijn hoop ik sterker te worden en mijn basis te verbreden. Ik hoop elk jaar ietsje beter te worden om uiteindelijk mooiere resultaten neer te zetten.”

Welke wedstrijden er voor Korevaar op het programma komen te staan, weet ze nog niet. “We hebben nog niet aan de tekentafel gezeten en de kalender besproken, maar als het aan mij ligt wil ik goed zijn in de klassiekers. Die wedstrijden liggen mij wel.”

Jeanne Korevaar 2020