Çois. Klinkt moeilijk, maar is gewoon Vlaams. Een project van koersliefhebber Tom Cools. Bij Çois scoor je hippe casual kleding of koerskledij. Van sokken tot fancy shirts. Ze hebben er van alles. En vaak net even anders dan anders. Dat trekt de aandacht, en dus gingen we graag op pad met de kleding van Çois We probeerden de dames en herenkleding.

Çois voor vrouwen. Jungle jersey en bib short.

Het jungle cycling shirt is onopvallend opvallend. Niet schreeuwerig maar wel fleurig. Mooi! Technisch zit het shirt zeer degelijk in elkaar. Zo heeft het vrij lange mouwen met extra gripper aan het einde. Dit houdt de mouwen op zijn plek en het zit erg comfortabel. Aan de achterzijde zit op de middelste zak nog een klein afsluitbaar zakje. De rits is makkelijk bereikbaar. Altijd prettig als je zeker weet dat je sleutels aan het einde van de rit nog in je shirt zitten.

Diverse kleine reflectiestrepen zorgen voor zichtbaarheid in het verkeer. Aan de onderzijde van het shirt is de gebruikte elastische band vrij strak. Ondanks de antislip gripper kruipt het shirt hierdoor toch wat omhoog. De zijkant is gemaakt van een mesh stof. Lekker dun en stretchend. Zo zit het shirt strak passend, zonder dat het te strak voelt. Extra details als een beschermend ‘lipje’ rondom de rits aan de voorzijde in dezelfde kleur als het logo maken het verschil.

Bij het shirt hoort de LET’S GET LOST- broek. De pasvorm is prettig. De banden van de bretels lopen goed op de juiste plaats en alle naden zijn mooi gestikt en fraai afgewerkt. De broek is overwegend zwart en zo ook goed te gebruiken met andere shirts. De zeem is dik en goed voorgevormd. Dat is allemaal best. Hij is echter behoorlijk ver naar voren gestikt waardoor je niet echt goed op de zeem zit en dus veel comfort mist. Wanneer de zeem een centimeter of wat naar achteren wordt verschoven is het een heel behoorlijke broek.
De complete kit, inclusief kekke sokken ziet er zeer degelijk uit. Mooi in zijn eenvoud, maar boordevol fraaie details en prachtige design. Aanrader!

Panache. Çois voor de mannen.

De race kleding voor de heren test ik zelf. Het duurt eventjes voordat het weer op gang komt en de kleding uit het plastic kan. Maar inmiddels zijn er de nodige kilometers mee gemaakt. De kleuren van het Panache shirt zijn wat eigenaardig. Het net-niet wit ziet er klassiek (of oud) uit. Maar daarmee ook chique en stijlvol. De verwijzing naar ‘vroeger’ en betere tijden zijn duidelijk zichtbaar. Technisch gezien is het shirt niet veel anders dan de dames versie. Drie zakken achterop. Inclusief een extra afsluitbaar zakje aan de zijkant. De ietwat fragile rits zit er zeer discreet in verwerkt. Amper zichtbaar. Erg mooi. De pasvorm is aero maar niet te te strak. Je hoeft geen doorgewinterde flandrien te zijn met minstens 500 kilometer in de week om er probleemloos in te passen. Een M, valt neutraal. Gewoon als een M.

Vaak draag ik kleding waarop geen reactie komt van mijn fietsmaatjes. Wanneer de Çois kit uit de kast kwam volgde steevast de vraag: Wat is dat nu weer? met vervolgens: ‘mooi hoor!’ Ik ben het met ze eens. Çois is chique.

De broek draagt makkelijk. Zit niet te strak, en de zeem zit bij de heren broek wel op de juiste plaats gestikt. De witte letters groot traditioneel aan de onderkant van de broek. Precies zoals we het kennen uit de tijd van Molteni en meer. De verder wat saaie broek (een broek moet zwart zijn) loopt aan de achterzijde hoog door. De pijpen zijn gemiddeld lang. Eigenlijk weinig op aan te merken.

Een complete set kost je zo’n €200,-. Niet heel goedkoop, maar je krijgt wel een degelijk setjes fietskleding dat niet volgend seizoen al uit de mode is.
coiscycling.com