Fietsers zijn ijdel. Gesoigneerd rondfietsen in een kek tenue matchend met je tweewieler. Jaarlijks besteden we dan ook vele euro’s aan fietskleding. Fietsen zelf is heel schoon en gezond, maar meestal zijn we nog niet bewust van hoe en waar onze fietskleding wordt geproduceerd. Niet voor niets groeit het aanbod van duurzame(re) fietskledingmerken en vergroenen grote retailers, als bijvoorbeeld Futurumshop, hun aanbod.

Gerecyclede stoffen

Recent kwam ik in contact met het jonge fietskledingmerk Bravoure.cc. Daniël Velsen, oprichter van het merk, vindt dat het anders moet. Zijn passie voor fietsen en de natuur deed hem besluiten om een duurzaam fietskledingmerk te starten. Volgens Daniël maken ze gebruik van alleen gerecyclede en hoogwaardige stoffen geleverd door Europese leveranciers (meestal Italië). Dit zorgt voor een hoge kwaliteit en het beperkt bovendien de CO2-uitstoot. Op hun site kan je lezen hoe hun fietskleding duurzaam wordt geproduceerd én bezorgd bij de klanten thuis.

Foto: Bravoure.cc

Proef op de som                                                                                                        

Uiteindelijk gaat het om het dragen van de kleding. Ik mocht mijzelf in het zweet werken in hun Rouleur fietsbroek (Deep Black) en een Rouleur Shirt (Spectrum Grey). Bravoure.cc kiest bewust voor tijdloze designs en diverse basiskleuren, kortom niet steeds wisselende collecties. De broek (€169) en shirt (€129) zien er kwalitatief en sober, in de goede zin van het woord, uit. Ik heb bewust het shirt in een maat kleiner genomen zodat deze meer aero valt. Normaliter vallen hun shirts iets langer uit en ligt de nadruk op comfort. Plussen voor het shirt is dat het direct lekker zit en dat op de achterkant 3 zakken zitten, waarvan de linker- en rechterzak een dubbelfunctie hebben. In de buitenste rechterzak kan je je afval bewaren via de speciale opening aan de buitenkant. Aan de linkerkant zit een afsluitbare zak met rits voor je kostbare spullen.

Duurzame fietskleding

Een broek van een nieuw fietsmerk vind ik altijd spannend. Hoe zit de zeem en krijg je de broek gemakkelijk aan, knelt het nergens? Ik ben verrast want de ‘gerecyclede’ diepzwarte fietsbroek zit als gegoten. De zeem voelt niet te dik en niet te dun aan, voor mij precies goed. Ook de grippers onderaan de pijpen houden de boel mooi bij elkaar en de bretels zijn lekker breed en gemaakt van geperforeerd elastiek. Op een warme zomerse avond heb ik de kledingset tijdens een intensieve groepsrit van zo’n vier uur kunnen testen. Wat valt op; de kleding blijft goed aangesloten op mijn lichaam. Ik kan makkelijk bij de achterzakken en de zeem geeft voldoende steun en blijft op zijn plek. Het shirt voelt bij flinke inspanningen wel wat warm aan. Waarschijnlijk komt dit door de dikte van de stof. Meestal ideaal in ons klimaat, maar bij echt zomerse temperaturen te warm. Niet geheel onbelangrijk, de meeste van mijn fietsvrienden vinden de kledingset er stijlvol uitzien, hoewel sommigen het wat saai vinden.

Conclusie

Het merk Bravoure.cc zet een dappere poging in een overvolle markt door zich te onderscheiden met tijdloze en kwalitatieve fietskleding die duurzaam wordt geproduceerd. De set Rouleur fietsbroek en shirt kost €298. Ja, de kleding is wat prijziger dan gemiddeld, maar daardoor draag je bij aan het klimaat en zie je er ook nog eens gesoigneerd uit. Bovendien bieden ze nog een reparatieservice, crash replacement en gewichtsverliesregeling aan. Wil je meer weten kijk dan op www.bravoure.cc/nl

Foto: Bravoure.cc