Endurancefietsen zijn veruit de meest verkochte racers. De meeste van die modellen zou je tegenwoordig ook gerust allrounders kunnen noemen. Ze voelen zich thuis op bijna ieder terrein en zijn dus breed inzetbaar. Ze bieden voldoende comfort om slechte klinkerwegen te trotseren. Ze hebben afdoende scherpte om lekker te kunnen racen op mooie wegen. En zeker in het hoge segment is het gewicht vaak dik in orde, waardoor je zelfs in de bergen lekker meedraait.

De bovenkant van dit segment schurkt tegen de klim- en aerofietsen aan, aan de onderzijde zie je dat de fietsen tegen het ‘light gravel’-segment aan leunen. Voor ieder wat wils dus, en er is ook qua prijzen de nodige variatie. Van Cube krijgen we de Axial WS Race mee, een aluminium instapmodel met degelijke afmontage. De Axial WS is het damesmodel, de gelijkwaardige Attain is daar de mannenvariant van.

Grootste verschillen? De kleuren en het zadel. Schijfremmen zijn ook in de prijsklasse tot 2000 euro niet meer weg te denken. Gecombineerd met een Shimano 105-groepset heb je het loopwerk in ieder geval heel goed voor elkaar.

Continental banden zijn altijd goed, onder de Axial WS zitten Ultra Sports. De bruine wangen geven de fiets nog net even wat extra uitstraling. Als we het dan toch over uitstraling hebben: ook de lak van de Axial WS draagt hier aan bij. Soms oogt hij metallic grijs, soms metallic paars. De inval van het licht verandert de fiets telkens van gedaante. Zoals we van een aluminium frame gewend zijn op dit niveau, stuurt de Axial stabiel en zonder verrassingen.

De hoge stack- en lage reach waardes zorgen ervoor dat je een ontspannen houding hebt, ofwel: je zit meer dan gemiddeld rechtop. Dat maakt het een ideale fiets voor met name beginnende racefietsers die niet gelijk een vermogen willen uitgeven, maar wel een racer met een kwalitatief goede afmontage willen waarmee ze even vooruit kunnen.

Testrapport

Meer info: cube.eu