Op dinsdag 1 november 2016 verscheen er een korte mededeling op de website van de KNWU: “De heer T. Muis is door een uitspraak van het Instituut Sport Rechtspraak met onmiddellijke ingang levenslang geschorst en mag derhalve op geen enkele wijze betrokken zijn en/of deelnemen aan wedstrijden of trainingen.” Reden voor Wielerflits om er verder in te duiken, en wat blijkt? Muis is geschorst vanwege het toedienen van Nandrolon bij zijn (toen) minderjarige zoon.

Doping

De kwestie speelt al langer. In november 2015 verscheen er op de site van de KNWU al een korte mededeling dat een junior geschorst was. De betrokkene zelf kwam met het verhaal dat hij een dopingcontrole had gemist en lange tijd bleef het dan ook stil. Tot dinsdag. Toen stond er opnieuw een bericht op de site van de wielerbond en ging het niet om junior J. Muis, maar om oud-prof T. Muis, zijn vader. In de aanklacht van de KNWU staat te lezen dat de vader in zijn functie als begeleider/coach Nandrolon had toegediend bij zijn minderjarige zoon.

Wielerflits weet dat de schorsing van J. Muis is ingekort van vier naar twee jaar, maar niet vanwege het missen van een dopingcontrole, zoals de familie zelf aangeeft. J. Muis is wel degelijk betrapt op het gebruik van Nandrolon, maar het staat niet vast of J. Muis daarvan zelf op de hoogte was. Zijn vader zou gedacht hebben dat het vitamines betrof, zo staat er op de site van Doping.nl. Muis wilde tegen onze collega’s niet reageren op de kwestie.