We gaan weer koersen, dat staat vast. Alleen is de vraag: wanneer? Trainingswedstrijden werden er afgelopen woensdag al direct verreden, maar hoe gaat het straks met nationale koersen? De KNWU heeft vandaag een conceptkalender gepresenteerd met daarop héél veel wedstrijden.

Omdat we er allemaal vanuit gingen dat we op 1 september weer zouden mogen koersen, had de KNWU ook plannen gemaakt om rond die tijd de wedstrijdsport weer op te starten. Kleinschalige evenementen mogen weer worden gehouden (zo staan er komend weekend al zondagmorgencompetitie’s op het programma), maar voor grotere koersen is dat in verband met het aanvragen van vergunningen iets lastiger.

September

“Toen het vizier voor de herstart van sportevenementen nog op 1 september stond, was de KNWU achter de schermen en in overleg met organisatoren en consuls druk bezig om vanaf die datum de verschillende kalenders weer in te vullen. Daarbij ruggespraak houdend met NOC*NSF en de overheid. De verruiming per 1 juli – die vorige week werd aangekondigd – geeft nieuwe mogelijkheden”, zegt de KNWU. “Maar zorgt ook dat de planning deels weer aangepast dient te worden. Organisatoren mikten niet op de herstart vanaf deze maand en velen houden – ook in verband met vergunningen en planning – september en oktober aan voor hun wedstrijden.”

Eerder werd al bekend gemaakt dat het NK doorgaat. Nu is ook bekendgemaakt dat het Nederlands kampioenschap voor beloften slechts zal bestaan uit 100 deelnemers. “De 100 renners voor het NK beloften worden uitgenodigd op basis van de ranglijst 2019. In principe nodigen we de hoogst geklasseerde 75 beloften van dat kalenderjaar uit en ook maken we ruimte voor 25 eerstejaars beloften. Dat zijn de beste junioren van vorig jaar.”

De KNWU is van plan om meer NK’s door te laten gaan. “Verder zijn we aan de slag om een NK Weg voor 15-19 jarigen te organiseren én een NK Elite-zonder-contract voor mannen en vrouwen. Goed nieuws is ook dat we op 13 september een NK Tijdrijden hebben tussen Chaam en Breda voor 15-18 jarigen en dat er een officieus NK Tijdrijden komt voor een beperkt aantal renners uit de categorie 5,6,7 en beloften-vrouwen. Er wordt ook gewerkt aan het organiseren van een NK voor masters.”

Check hier de conceptkalender wegwedstrijden. Klik hier om naar de conceptkalender MTB-wedstrijden te gaan.