Zo dan, dit is nog eens een opvallende remake. De nieuwe Bianchi Oltre is bijna onherkenbaar. De Italianen noemen het zelf nu een Hyperbike, een aero machine gemaakt voor competitie. Doet ons erg denken aan de Cervélo S5, al gaat Bianchi nog een stapje verder met een opvallende deflector op de balhoofdbuis.

Bianchi Oltre 2023 in drie smaken

De nieuwe Oltre komt in drie series:

Bianchi Oltre RC, frame 915 gram (maat 55), vork 420 gram.
Bianchi Oltre Pro frame 965 gram, vork 430 gram.
Bianchi Oltre, frame 995 gram, vork 390 gram.

Die gewichten zijn redelijk in lijn met wat de concurrenten maken, de lichtste fiets zal hiermee onder de 7 kilo komen. Een losse Oltre RC frameset gaat €5699,- kosten. Daarvoor krijg je frame, vork en cockpit. De complete fietsen beginnen bij €5.349, voor de ‘standaard’ Oltre met een Shimano 105 Di2 groep.

De Airdeflector die meehelpt aan het besparen van 17 watt…..als je heel hard kunt fietsen.

Alle modellen komen met mooie aero wielen, Pirelli bandjes en hebben een heel bijzondere cockpit met een gat in de stuurpen en ribbeltjes bovenop die voor een betere aerodynamische flow moeten zorgen. Achteraf even een andere stuur of stuurpen kiezen is er zo dus niet bij. Kabels zijn niet zichtbaar, alles zit netjes geïntegreerd. De nachtmerrie van iedere mechanieker 😉 Ook onderop de voorvork kom je uitsteeksels tegen die de airflow sturen. Zowel de zitbuis als de schuine buis zitten als het ware om de wielen heengebogen. Alles voor een zo aerodynamisch mogelijk frame.

Bijzonder stuur, voor een betere airflow

Volgens Bianchi levert het nieuwe frame uiteindelijk een 5,1% lagere CDA waarde op vergeleken met hun eigen XR4. Als je 50km/u kunt rijden, dan bespaar je daar 17,1 watt mee.

De frames komen in 6 maten, 47, 50, 53, 55, 57 en 59 cm. We gaan de modellen even één voor één af.

Bianchi Oltre RC

De RC is het topmodel in de serie. Deze wordt afgemonteerd met allemaal high end RC onderdelen uit eigen keuken en een SRAM Red eTap AXS, Dura Ace Di2 of Campagnolo Super Record EPS groepset. Allemaal inclusief een powermeter. Zoals je ziet, alleen elektronische schakelgroepen. De prijzen beginnen bij, zit je goed?, €13.749!

Ze zijn te koop in drie kleurcombi’s.

  • XR: Graphite-carbon/CK16 (de celeste strepen)-Alu Silver Full Matt
  • XY: Graphite-carbon/White-Alu Silver Full Matt
  • XA: Graphite-carbon/Blue/Violet-Alu Silver Full Matt

Bianchi Oltre Pro

De Pro komt met een SRAM Red eTap AXS, Sram Force eTap AXS, Dura Ace
Di2 of Ultegra Di2 groepset. Prijzen vanaf 8.000 euro. In deze fiets zitten RC50 wielen, iets verderop in dit artikel meer info over de wielen.

Ook hier 3 kleurcombi’s

  • XJ: GRAPHITE | CK16 FULL MATT
  • XE: GRAPHITE MATT | BLACK GLOSSY
  • XK: GRAPHITE | WHITE FULL MATT

Bianchi Oltre

Het ‘instapmodel’ Oltre, komt naar keuze met een Ultegra Di2, 105 Di2 of Sram Rival eTap AXS groep. Prijzen vanaf €5.349. Afgemonteerd met Velomann componenten. En leverbaar in deze drie kleuren:

  • XD: CK16 | GRAPHITE FULLGLOSSY
  • XG: WHITE | GRAPHITE FULL GLOSSY
  • XH: DARK GREY METAL | GRAPHITE FULL GLOSSY

Reparto Corse, eigen wielen en zadels

Bianchi heeft ook nieuwe wielen en zadels gemaakt, die op de fietsen geleverd worden. Zoals deze RC65/50 SPBTECH voor op de Oltre RC. Met een binnenbreedte van 21mm, tubeless ready, carbon velgen, 50mm hoog voor, 65mm hoog achter en een gewicht van 1540 gram per set.

Reparto Corse wielset

Daarnaast is er nog de RC50 voor de Oltre Pro, de carbon velgen zijn hierbij beiden 50mm hoog. Een setje weegt 1590 gram. En tot slot de V50R voor de ‘gewone’ Oltre, 1640 gram.

Daarnaast maakten ze dit bijzondere zadel, de RC139 Carbon Air. Met een gewicht van 168 gram, 250mm lang en 139mm op het breedste punt. Voor de Pro lijn is er de RC139 Carbon, met een iets minder futuristisch dek. Gelijke maten als de Air, maar dan 145 gram. De standaard Oltre komt met het Mitora zadel dat 215 gram weegt en geen carbon delen heeft.

RC 319 Carbon Air zadel
RC319 Carbon Air

Meer info op: bianchi.it

Geometrie: