In het hol van de leeuw toeslaan. Het moet een heerlijk gevoel geweest zijn voor Mathieu van der Poel toen hij Nino Schürter klopte op eigen bodem afgelopen zondag. De op één na laatste wereldbeker van dit seizoen werd afgelopen weekend verreden in het Zwitserse Lenzerheide. Opnieuw groot succes voor Nederland.

Foto’s: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool 
Het grote doel voor Van der Poel om een wereldbeker te winnen was eerder dit seizoen al geslaagd. Vorige week in Val di Sole (Italië) won hij ook al en was daarom de grote favoriet. Wereldkampioen en thuisrijder Schürter deed er alles aan om Van der Poel van een derde wereldbeker overwinning af te houden. Al snel bleek dat het een strijd ging worden tussen de twee grote motoren. Het publiek stond duidelijk achter hun landgenoot, maar in de vijfde van in totaal zes rondes versnelde Van der Poel op het enige stuk asfalt van het parcours. 

Schürter reed nog zijn longen uit zijn lijf maar kon niet anders dan toegeven dat andermaal Van der Poel iedereen te sterk af was. Dat ook Schürter op de afspraak was bewijst het tijdsverschil op de derde renner. Mathias Flückiger werd de op 1 minuut en 13 seconden. Tweede Nederlander in de uitslag is Milan Vader. De kersverse kampioen van Nederland werd 20e. 

Geen klassement
Van der Poel won vrijdag ook al de shortrace. Dat levert al een flink aantal punten op voor het klassement en met de winst van zondag erboven op staat Van der Poel slechts op 21 punten achterstand van Schürter. De Zwitser reed alle wereldbekers terwijl de Nederlander de manche in Vallnord (Andorra) niet reed. De laatste wereldbeker wordt in september gereden in Snowshoe (USA). Van der Poel kiest voor het WK Wielrennen en slaat de laatste wereldbeker over. De kans dat Schürter dan opnieuw gaat lopen met de eindoverwinning is erg groot, want hij staat al meer dan 300 punten voor op de Braziliaan Avancini die derde staat. 

Terpstra 2e
Niet alleen bij de heren, maar ook bij de dames deden we mee voor de hoofdprijzen. Onze Anne’s rijden het hele jaar al erg sterk en ook dit weekend weer. Helaas brak de zadelpen van Anne Tauber vroeg in de race en waren haar kansen verkeken. Toch liet ze karakter zien en vocht ze terug naar een 11e plaats. Ondertussen waren het Neff, Ferrand-Prévot, Rissveds en Terpstra die er bovenuit staken. Terpstra reed tactisch een sterke race. Spaarde energie tijdens het klimmen en sloot weer aan in de afdalingen door technisch sterk uit de hoek te komen. 

Deze tactiek pakte goed uit voor Terpstra. Samen met Olympisch kampioene Rissveds ging ze de laatste ronde in. Helaas kon ze de demarrage van de Zweedse Rissveds net niet volgen. Terpstra werd knap tweedee achter een geëmotioneerde Rissveds die na lange tijd van afwezigheid terug op het allerhoogste niveau is. Frans kampioene Pauline Ferrand-Prévot werd derde.

Dames UCI MTB World Cup XCO race Lenzerheide:
1. Jenny Rissveds SWE 1:21.09
2. Anne Terpstra NED +0.25
3. Pauline Ferrand-Prevot FRA +1.19
4. Sina Frei SUI +2.03
5. Catharine Pendrel CAN +2.12
11. Anne Tauber NED +4.07
22. Sophie von Berswordt NED +5.56
35. Lotte Koopmans NED +9.13
37. Annemarie Worst NED +9.29

Dames UCI MTB World Cup XCO tussenstand:
1. Jolanda Neff SUI 1625 points
2. Kate Courtney USA 1552
3. Pauline Ferrand-Prevot FRA 1225
4. Anne Terpstra NED 1210
5. Rebecca McConnell AUS 992 
7. Anne Tauber NED 970
Mannen UCI MTB World Cup XCO race Lenzerheide:
1. Mathieu van der Poel NED 1:17.50
2. Nino Schurter SUI +0.25
3. Mathias Flueckiger SUI +1.13
4. Victor Koretzky FRA +1.44
5. Gerhard Kerschbaumer ITA +1.44
20. Milan Vader NED +4.04
69. Erik Groen NED -1 lap

Mannen UCI MTB World Cup XCO tussenstand:
1. Nino Schurter SUI 1670 points
2. Mathieu van der Poel NED 1649
3. Henrique Avancini BRA 1360
4. Mathias Flueckiger SUI 1348
5. Gerhard Kerschbaumer ITA 970
25. Milan Vader NED 463