Advertorial – Oberpinzgau, in het westen van het SalzburgerLand, is ’s zomers een geweldig fietsgebied. Het afwisselende landschap komt tegemoet aan iedere moeilijkheidsgraad. Maak een duurrit langs de Tauernweg. Baan je een weg over de Bürglhütte trail. Of klim naar boven en laat je verrassen door de spectaculaire panorama’s van natuurpark Hohe Tauern.

Oberpinzgau staat vooral op de bucketlist van gravelbikers. En dat is niet zo gek, want dit gebied is een fietsparadijs met spannende offroad trails. Natuurlijk heb je als wielrenner genoeg aan de prachtige routes over geasfalteerde wegen die zich langs de bergen omhoog slingeren. Maar als je tijdens je tocht van de gebaande paden af wil, is een gravelbike beter geschikt. Welke tweewieler je ook kiest, overal vind je spannende afslagen die je verrassen met nieuwe vergezichten.

Om wegwijs te worden uit de wirwar van routes begin je in het dal, in Mittersill, Hollersbach en Stuhlfelden. Deze gemoedelijke dorpjes vormen het hart van de regio: je kunt er aan je fietstocht beginnen, een tussenstop maken of terugkeren na een enerverende trail. De Tauernweg komt hier langs; het is de bekendste fietsroute in het gebied. Deze 300 km lange tocht begint bij de Krimmler watervallen in het zuiden en voert je via zeven etappes naar Salzburg en zelfs over de grens naar Passau.

Gravelbike_Abtenau-Rocheralm049(c)SalzburgerLand_Andreas_Meyer
(c) SalzburgerLand Tourismus / Andreas Meyer

Stuhlfelden is ook het startpunt voor de Bürglhütte trail, een must voor mountainbikers die niet wakker liggen van zes haarspeldbochten bergop. Heb je deze 1.700 meter hoge berg bereikt en voel je nog kracht in de benen, dan kun je de Gaisstein beklimmen. Dat is de hoogste grasberg van Europa.

Wil je meer, dan zijn de imposante bergtoppen van Hohe Tauern jouw doel. In dit grootste beschermde natuurgebied in de Alpen vind je de 3.798 meter hoge Grossglockner en zijn kleinere broertje, de Grossvenediger. De Grossglockner Hochalpenstrasse kun je zowel met de auto als met de fiets bestijgen. Alleen de echte stoempers durven het aan om de 36 haarspeldbochten te bedwingen, maar de beloning is het waard.

Voordat je nu je mountainbike of racefiets op het fietsenrek van je auto zet, bespaar je de moeite! In Oberpinzgau kun je overal een gravelbike huren. De Oostenrijkers doen het zelf ook. Een gravelbike is perfect om te mountainbiken én te wielrennen. Hij is robuust en heeft dikkere banden, dus geschikt om rotsen en kiezels mee te bedwingen. En hij is wendbaar en licht, zodat je er een vlotte etappe mee kunt rijden.

Mountainbike, gravelbike, e-bike of wielrennen: in Oberpinzgau hebben ze voor elke route de juiste fiets.

Gravelbike_alte_Postalmstrasse_140(c)SalzburgerLand_Andreas_Meyer
(c) SalzburgerLand Tourismus / Andreas Meyer