Heb jij al fietsplannen voor het nieuwe jaar gemaakt? Op dit moment staan veel inschrijvingen voor cyclo’s open (ook wel granfondo of cyclosportieve). Het aanbod is onverminderd groot, en om jou te helpen in je zoektocht hebben we 15 cyclo’s* dichtbij en verder weg geselecteerd die echt voldoende uitdaging geven. Een boost voor je motivatie, waar je alleen of met je fietsvrienden naar toe kan trainen. Hou de site in de gaten, want de komende weken kan je ook tips verwachten voor gravelevents en toertochten. In deze lijst hebben we geen cyclo’s opgenomen die een lotingsprocedure hanteren *(i.s.m. CycloWorld.cc).  

1# Gran Fondo Strade Bianche Italië, 5 maart 

Wie wil dat niet; finishen op de Piazza del Campo in Siena. Op 5 maart kan het, want dan kan je aan de start staan van de Gran Fondo Strade Bianchi. Wel vroeg in het jaar, maar met een beetje geluk heb je goed weer in Toscane. Je mag maar liefst 55 kilometer genieten van de befaamde witte gravelstroken. De totale lengte van het parcours is 142 kilometer en 2250 hoogtemeters. Deelname kost €107.

#2 Granfondo Espace Cycles België, 7 mei

Voor velen nog een onbekende cyclo, maar absoluut de moeite waard. Op de grens van België en Luxemburg is een prachtig parcours uitgezet van 160 kilometer met bijna 3000 hoogtemeters. Er wordt snel gereden, maar vrees niet er zijn voldoende groepjes waar je kan koersen op jouw tempo. Hou de site van de organisatie in de gaten voor wanneer de inschrijving opent. Kosten deelname nog niet bekend.

3# Granfondo Vosges Frankrijk, 14 mei

Voor de 5e keer wordt deze cyclo georganiseerd en is het opnieuw een kwalificatiemoment voor de UCI Granfondo Wereldkampioenschappen. Je start bij het skistation van La Bresse Hohneck voor 175 kilometer met 3500 hoogtemeters. De organisatie tekent ieder jaar een prachtig parcours uit met beklimmingen die je waarschijnlijk nog niet kent van de Vogezen. Voor €47 sta je aan de start.

4# Rund Um Köln Duitsland, 21 mei

In 2022 stond de redactie van Fiets aan de start van deze geweldige cyclo. Een aanrader dichtbij huis! Bijna 1400 hoogtemeters en 130 kilometer mag je koersen op afgesloten wegen. Bidons en gelletjes worden aangereikt alsof je een prof bent. Uniek en wat je eigenlijk alleen in Duitsland ervaart. Met veel publiek langs de kant start en finish je in Keulen. In de middag kan je kijken naar de echte profs. Een ticket kost 90 euro.

#5 Schleck Gran Fondo Luxemburg, 3 juni

Ondanks zijn relatief korte bestaan is deze cyclo zeer geliefd. Een perfect georganiseerd event, van de ex-prof broers Fränk en Andy Schleck, waar snel wordt gekoerst over heuvelachtige wegen. Het parcours is 155 kilometer met bijna 1900 hoogtemeters. Je betaalt €54 om te mogen starten. Dit event is ook onderdeel van de UCI Granfondo World Series, wat betekent dat je in Luxemburg kan kwalificeren voor het WK Granfondo Glasgow in augustus.

6# SuperGiroDolomiti Oostenrijk, 11 juni

Ga er maar aan staan; 228 kilometer en 5450 hoogtemeters. Een sloper van een cyclo met maar liefst vier cols, waaronder de gevreesde Monte Zoncolan. Start- en finishplaats in het Oostenrijkse Lienz. Vanzelfsprekend kan je rekenen op goede verzorging onderweg in Oostenrijk en Italië. Ticket vanaf €100. Deze cyclo is vrij snel uitverkocht, hou de site goed in de gaten!

#7 Alpenchallenge Zwitserland, 11 juni

Een cyclo uit Zwitserland mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst. Vanuit het schilderachtige Lenzerheide vertrek je voor 191 kilometer en 4200 hoogtemeters. Het is een pittig parcours met lange cols als de Albulapass en de Passo dello Spluga. Samen goed voor een dikke 52 klimkilometers. Een goede conditie is vereist! Hou de site in de gaten voor wanneer de inschrijving opengaat. Ticket is waarschijnlijk €80.

#8  Tour Transalp Italië, 18 – 24 juni       

Misschien wel de heilige graal voor etappekoersen waar jij en ik aan de start kunnen staan. Een loodzwaar event dat dwars door de wonderschone Alpen trekt. Je kunt deelnemen als duo of individueel. Iedere dag start, finish en slaap je in een andere plaats, overnachtingen kunnen geregeld worden via de organisatie. Je kan rekenen op heftige maar prachtige etappes, totaal 600 kilometer en 16.000 hoogtemeters. Ticket vanaf €1299.

#9 L’ÉTAPE Denemarken, 24 juni

Misschien heb je nog niet aan Denemarken gedacht als fietsbestemming. Dan is deze cyclo een uitgelezen kans om je positief te laten verrassen. De cyclo’s van de bekende organisatie L’Etappe zijn top geregeld en een feest om aan mee te doen. De Deense variant vindt plaats in Jutland en de langste route is 300 kilometer. Je start in Flensburg (Duitsland) en finisht op de rode loper van Viborg (Denemarken). Je betaalt voor de langste afstand nu nog €95.

#10 Marmotte Alpes Frankrijk, 25 juni  

Natuurlijk mag de klassieker der cyclo’s niet ontbreken. Samen met 7500 andere deelnemers sta je aan de start voor 177 kilometer en 5000 hoogtemeters. Je mag afzien en genieten van deze ‘Tour de France’ cols; de Glandon, de Telegraph, de Galibier en finish op Alpe d’Huez. Een ideaal event om te combineren met een aantal extra fietsdagen. Deelname kost €115.

#11 GFNY Grand Ballon Frankrijk, 9 juli

Nieuwe cyclo in de Vogezen met uiteraard de Grand Ballon als hoogtepunt. De events van GFNY worden echt top georganiseerd, je voelt je voor even prof en de deelnameprijs is nog goed te doen. Je krijgt een gifgroen shirt dat je verplicht dient te dragen tijdens de race. De langste afstand is 145 kilometer en telt 4060 hoogtemeters.

#12 Col de la Loze by Brides-les-Bains Frankrijk, 16 juli

Een cyclo voor klimgeiten rondom het skigebied Les 3 Vallées in de Franse Alpen. Het hoogtepunt van de dag is het overwinnen van de monsterlijke Col de la Loze. De 120 kilometers vallen mee, maar door de 4300 hoogtemeters weet je dat het zwaar wordt. Hou de site in de gaten voor wanneer de inschrijving opengaat. Je betaalt waarschijnlijk €60 om te starten.

13# Marmotte Granfondo Pyrénées, september       

Voor veel fietsers staat de Marmotte Alpes op het lijstje als wens of al afgevinkt. Sinds een aantal jaar organiseert dezelfde organisatie een vergelijkbaar concept in de prachtige Franse Pyreneeën. In 165 kilometer tik je maar liefst 5500 hoogtemeters aan en bedwing je de Col du Tourmalet, Col de Aspin en finish je op de Hautacam. Een ticket kost waarschijnlijk €85. Datum event ergens in september.   

#14 Riderman 3-daagse, Duitsland, 22 – 24 september                                                                   

Ook hier stond de redactie van Fiets aan de start. Volgens ons wellicht één van de beste events; je rijdt op afgesloten wegen, mechaniekers voor pech onderweg, bidons worden aangereikt en je wordt toegejuicht door de lokale bevolking. Je rijdt een tijdrit en twee heuvelachtige etappes. Iedereen kan meedoen en koersen op zijn niveau. Kosten voor deelname is nu €195.

15# Sparkassen Münsterland Giro Duitsland, 3 oktober                                                                        

Voor als je het seizoen met een knaller wil afsluiten! Op de dag van de Duitse eenheid vindt deze top georganiseerde cyclo plaats. Over 140 kilometer met ongeveer 700 hoogtemeters wordt er goed doorgereden in verschillende pelotons over afgesloten wegen. Als je gefinisht bent in Münster mag je genieten van uitstekende verzorging en kun je de koers van de profs aanschouwen. Je staat aan de start voor ongeveer €80.

Kalender fietsevenementen 2023

Wist je dat we op fiets.nl drie verschillende overzichten hebben met fietsevenementen.