De gravelbike is definitief doorgebroken. En niet alleen stoere fietsers worden er door aangetrokken, ook veel wielrenners en mountainbikers stappen over op de gravelfiets. Waarom het zo leuk is? Tien redenen.

1. Ontdek een nieuwe wereld
Op de gravelbike hoef je niet langer te kiezen tussen strak asfalt of duizeligmakende singletracks, je pakt het gewoon allemaal. Elk paadje is een kans op een avontuur. Zo vind je ook in eigen land nieuwe plekken waar je eerder geen weet van had. Dat vage weggetje waar je al zo vaak langskwam? Gewoon afslaan, erin duiken en ontdekken waarheen het leidt!

2. Weg van de drukte
Op een mooie zondagochtend is het op de gemiddelde mountainbikeroute tegenwoordig filerijden. En op de Veluwe of in de duinen is het op de gewone fietspaden slalom­men tussen wandelaars, e­bikers, skeeleraars en nordic­walkers door. Niet bepaald rustgevend fietsen. Op de gravelbike laat je de drukke wegen achter je. Heerlijk rustig door het bos of over de heide, met alleen het geluid van de vogeltjes, de wind door de bomen en je zacht ratelende ketting.

3. Heel toegankelijk
Eigenlijk heb je niet meer nodig dan een helm en een fiets met wat dikkere banden. Dat is al genoeg om te beginnen met gravelen. Je hoeft nergens lid te zijn, geen cursussen te volgen en je kunt starten wanneer je maar wilt. Het is technisch niet superuitdagend, bijna overal zijn wel leuke paadjes te vinden en een rit van een uurtje geeft al een heel voldaan gevoel. Probeer het gewoon eens, die mooie schoenen, zadeltas, fietscomputer en dat kekke sjaaltje kun je ook later nog weleens aanschaffen… of niet.

4. Avontuurlijk
Het ene moment rijd je rustig op een brede graveltrack, genietend van het zonnetje op je gezicht. Het volgende moment probeer je hijgend de top van een klimmetje te halen zonder met je voet de grond te raken. Het bochtje onderaan de afdaling neem je terwijl je de noppenbandjes langzaam de bocht uit voelt driften. Wegwijzers kom je niet tegen en je kunt op de bonnefooi uren ronddolen door bijvoorbeeld de Kroondomeinen op de Veluwe. Verdwalen is moeilijk, maar het voelt toch een stuk avontuurlijker aan dan dat zoveelste veilige rondje om de kerk op een racefiets.

5. Speelse conditietraining
De gravelbike nodigt uit tot intervaltraining. Je wisselt de rustige stukken waarbij je lekker om je heen kijkt af met pittige klimmetjes of bochtige tracks om even flink op door te trekken. En dat voelt heel anders dan met wind tegen door die saaie polder te ploeteren. Op gravel doe je spelenderwijs conditie op. En het mooie is dat je helemaal niet bezig hoeft te zijn met kilometers of gemiddelden, gewoon lekker trappen en die topconditie volgt vanzelf.

6. Alleskunner
Met de meeste gravelbikes kun je ook op de ‘gewone’ weg prima uit de voeten. En voor een mountainbiketrack draait hij zijn hand ook niet om. Meestal is de berijder de beperkende factor en niet de fiets. Wil je dus slechts één fiets (dat kunnen we ons niet voorstellen, maar dat terzijde) en toch van twee walletjes eten? De gravelbike is je favoriete maatje!

Beginnen met gravelen

7. Gezellige community
Er is in korte tijd een echte gravelcommunity ontstaan. En dat zijn over het algemeen heel gezellige en relaxte mensen. Zo delen ze graag hun favoriete routes, oordelen niet op basis van hoe hard je fietst of hoe duur je fiets is en blijven ze na een lekkere rit graag nog even hangen voor een bakkie… koffie of bier, beide prima.

8. Ook bij koud weer
Waar je op de racefiets liever niet naar buiten gaat als het koud is of hard waait, maakt dat op de gravelbike allemaal niks uit. Je rijdt meestal redelijk beschut door het bos. Je gaat langzamer, dus hebt minder last van koude rijwind, en het is ook niet snel glad. Doordat het inspannender is dan wielrennen heb je het sowieso minder snel koud op de gravelbike. En lekker door de modder racen met je dikke banden brengt het kind weer in je naar boven. Nooit meer een excuus om niet te gaan fietsen.

9. Minivakantie
Gravelspecial Een goede gravelbike nodigt je uit om lange ritten te maken. Misschien wel zo lang dat je aan één dag niet genoeg hebt. Hang gewoon een paar tassen aan je fiets, de nokjes voor de dragers zitten er meestal al op, en plan een meer­ daagse. Boek een B&B, een hotelletje of neem een klein tentje mee. Zo maak je van een tweedaags weekendavontuur gewoon een minivakantie waarmee je jouw accu weer voor een hele week oplaadt.

10. Hipper dan hip
Het hoeft natuurlijk niet, maar het is wel leuk. Dompel je helemaal onder in de gravelscene en ga lekker los qua kleding en spulletjes. Met houthakkershemd, een baggy broek, toffe stuurtas, en een dangling mug aan je zadel. Zo ziet iedereen meteen dat ook jij geïnfecteerd bent met het gravel­ virus. “Hey dude, ride on!”


Dit is een artikel uit de Gravelspecial 2021. Meer lezen? Bestel dan nu de gids voor slechts €6,95 hier.