Een wasmachine vol. Een zomer lang probeerde we diverse kledingsets van over het hele wereld. Lang mouwen of korte mouwen. Van strak tot wel erg los. We zetten onze favoriete kledingstukken op een rijtje en komen zodoende tot de ideale kit.


Komt het niet uit Australië, dan wel uit Zweden. Toegeven, het ene setje is wat makkelijker te verkrijgen dan de ander. We hebben een zomer lang gereden met kleding van over de hele wereld. Is er nog echt slechte kleding? Nee, wel simpele. Gelukkig is de prijs er ook naar, maar de kleding van Ekoi bijvoorbeeld is opvallend eenvoudiger en ook zwaarder dan die van bijvoorbeeld D’harco en Specialized. Is kleding overpriced? Deels. Een los mountainbike shirt is natuurlijk niet heel veel meer dan een technisch T-shirt. Of een te strakke pyjama. 90 euro voor zo’n shirt zoals dat bij Assos kost is dan ook wel erg veel.

Shirts

De mountainbike kleding is grofweg op te delen in twee categorieën. De pasvorm is ofwel redelijk strak (ondanks dat het een baggy shirt is) en daarmee met name geschikt voor XC gebruik of juist DH racen. Want bij dat laatste speelt aerodynamica tot op zekere hoogte wel degelijk een rol. (lycra is verboden red.) Anderzijds het materiaal. Of de kleding is gemaakt van polyester (Dharco). Licht en behoorlijk ademend, bovendien erg stevig maar het gaat ook snel ruiken. Anderzijds zijn er de natuurlijke materialen zoals Merino wool (Fox) of Vaporize (Specialized).

We selecteren ons favoriete shirt. maken hierbij direct een kanttekening. Want wat je met het shirt gaat doen is nogal van belang voor het maken van deze keuze. Het shirt van Royal racing is erg wijd, maar met de nodige protectie eronder zit het geheel ineens weer goed passend. Het shirt is sneldrogend, zit comfortabel en is erg sterk. Duidelijk gemaakt om te racen en onze favoriet voor een dagje bikepark. Blijven we in Nederland dan dragen we het liefst het shirt van Specialized. Lekker luchtig, niet te opvallend en ook na een hele dag ruikt het nog naar bloemetjes (soort van dan).

Specialized Atlas kit

Eigenlijk is dat Specialized shirt niet onze echte favoriet. Dat is namelijk een shirt van Maloja. Vanuit het merk hoort hier geen broek bij en daarom hebben we deze niet als set getest. Maar alleen bij het zien van de print waren we al verkocht. Het shirt is beschikbaar in meerdere kleuren, maar hé, wit. In een bloeiend groen bos. Met blauwe lucht erbij. Dat steekt lekker af op de foto’s. En vandaar dat je dit shirt diverse malen hebt terug zien komen op allerlei actiefoto’s. Wasmachine in, wasmachine uit. Het Maloja SERLASM. shirt ligt steevast bovenop de stapel.

Broek

Wederom maken we onderscheid in cross-country of enduro/downhill gebruik. Wanneer je veel zelf moet trappen heb je namelijk liever een soepele, luchtige broek die niet te lang is en goed op zijn plek blijft zitten. Enkel berg af mag het wat zwaarder zijn en zodoende ook de nodige bescherming bieden.

Voor plaatselijke rondjes raad ik de Ranger broek van Fox aan. Lekker luchtig, goede plaatsing van de zakken. De prettigste broek echter is de buitenbroek van Assos. Geen broek blijft – zelfs zonder straps – zo goed op zijn plaats zitten. De zakken zijn wat klein en de pasvorm is redelijk smal. Mij zit hij als gegoten. Ik droeg hem tijdens de Tuscany trail (samen met het Assos shirt) een week lang.

Zoek je bescherming dan is wederom Royal het merk wat het meest te bieden heeft. Een stevige broek die zeker tegen een stootje kan. De binnenkant is wat ruw, en de broek is ook behoorlijk lang. Dit kan voor irritatie aan de huid zorgen.

Special mention. Hij is te lang om hem in de XC lijst te plaatsen en minder stug dan de Royal broek maar als het om shorts gaat dan draag ik het liefst de broek van Void. Het Zweedse merk heeft zijn huiswerk perfect gedaan als het gaat om broeken. De perfecte lengte. Ruime, zakken met meerdere vakjes en gesealde ritsen. Minimale styling, en zodoende te combineren met allerlei shirt. Een zeer stevige hoge heupband. De broek is inmiddels zo vaak gewassen dat de kleur er een beetje af gaat. Maar dat is een goed teken.

Binnenbroeken

Veel van de sets kwamen zonder binnenbroek. Sommige leveren los een broek of zijn te combineren met een normale fietsbroek. Assos heeft een speciaal model met protectie. Erg goed gedaan. Ook de stof is zeer stevig en ik verbaas me er echt over dat deze inzetstukken niet terug te zien zijn in het peloton. Je hebt er totaal geen last van tijdens het rijden maar voorkomt grote schaafplekken op de heup en misschien wel meer.

Onze favoriete binnenbroek is de SWAT liner van Specialized. Wel de versie met zeem, en het liefst de luxe versie met PRO SL zeem. Ja, dan hangt daar wel weer een prijskaartje aan van ruim €150,-. Fiets je niet, zoals ik, continu een hele dag dan kun je prima vooruit met de normale versie en bespaar je 100 piek. Waarom deze broek? Vooral, omdat er ruime zakken op het achterpand zitten zodat je sleutels, reep en een jasje mee kan nemen zonder rugzak of framebag. En vaak wil je gewoon even lekker weg. Zo’n ruim shirt wappert heerlijk door de wind wanneer je geen rugzak hebt en dat okselfrisse gevoel is heerlijk in het bos.

Onze favoriete kits op een rijtje:

Van boven naar onder:
Helm: Smith Forefront II €199,-
Shirt:  Maloja Serlasm €59,-
Broek Void Ranger  €130,-
Binnenbroek Specialized SWAT liner €69,90
Protectie: Fox Enduro pro €75,-
Aan de voeten Giro Chamber II schoenen.

Laat de zomer maar weer komen.