Schoenen moeten stijf zijn, stevig zitten en goed sluiten. Het liefst verlies je zo min mogelijk kracht en bieden de zooltjes zo veel mogelijk ondersteuning. Tja, dat zijn zo’n beetje de eisen voor de gemiddelde cross country coureur. Totdat je een vakantie boekt richting de hoge alpen. We testen twee paar schoenen geschikt voor het betere alpinisme werk, met bijbehorende pedalen.

Giro Chamber II

De gekleurde zool was de reden waarom we zo graag eens met de Giro schoenen op pad wilde. Een gewaagd motiefje en je hebt ons. Na een eerste kennismaking met de Chamber II schoenen bleek echter dat er een hele andere reden is waarom we deze schoenen tegenwoordig op het ‘favorieten plankje’ in de kast hebben.

Enduro Schoenen, of wandelstappers. Noem het sloffen voor de lange dagen. De schoenen van Giro zijn stevig, hebben een stugge flinke neus, degelijke vetersluiting met klittenbandstrip en een hele goede zool met Vibram rubber.

Zool

De onderzijde is opgetrokken met het bekende Vibram rubber. Materiaal wat in allerlei soorten schoenen wordt gebruikt. Van klimschoentjes tot work boots. Altijd met één doel: Grip! De Giro schoenen hebben dan ook behoorlijk wat grip tijdens het lopen. Echter zou een wat grover profiel best wenselijk zijn om zodoende in het natte gras ook goed vooruit te kunnen. De zool is vrij vlak en glad namelijk. Hierdoor is het contactoppervlak op het pedaal zo groot mogelijk. Want schoenen van dit kaliber draag je bij voorkeur op een pedaal met veel draagvlak. Zoals de Shimano Saint pedalen verderop op deze pagina.

Wat verder opvalt is de positie van de schoenplaten. Normaal zitten deze midden op de schoen, ter hoogte van de bal van de voet. Net achter de tenen. Deze positie is hier vergelijkbaar, echter is de bevestiging veel verder naar binnen geschoven. Zo is er meer ruimte tussen schoen en frame. Ook je cranks raken minder snel beschadigd. De echte reden voor de verschuiving van deze positie is met name het creëren van draagvlak op de pedalen. Een geslaagde ontwerpkeuze.

Sluiting en pasvorm

De bovenzijde is opgetrokken uit een sterk, degelijk materiaal. Rondom de neus is het geheel versterkt tegen steenslag. De schoenen zijn niet echt licht. Dik 500 gram per schoen. Hierdoor zijn de schoenen wel spatwaterdicht. Niet echt interessant, totdat je een riviertje moet doorsteken.

Bekijken we de pasvorm dan merken we vooral dat de schoen rondom de voorvoet vrij breed is. De ondersteuning is vrij neutraal. Geen verhoging qua varuscorrectie bijvoorbeeld. Dit komt de wandel capaciteiten ten goede. Qua fiets ergonomie kan dit wel wat beter.

Sluiten doe je de schoenen met veters. Dat klinkt ouderwets maar is in deze categorie nog gemeengoed. De schoenen hoeven niet heel strak, en bijstellen tijdens de rit, daar is toch geen tijd voor. De veters zijn trouwens dusdanig door de oogjes geregen dat ze erg goed vast blijven zitten. In de ochtend strikken en ze zitten in de namiddag nog steeds goed. Met de velcro strap kun je het geheel nog extra aansnoeren. Ook plaats je hier de lusjes van je veters onder.

Praktijk

Wanneer we op pad gaan met de schoenen merken we vooral hoe stevig en degelijk ze zijn. Lopen gaat lekker. Fietsen nog beter. De grip op de pedalen is erg goed, in het veld kan dat beter. De plaatsing van de cleats in de zool is een groot pluspunt, net als de ruime voorvoet. Niet zo zeer omdat ik hele brede voeten heb. Vooral omdat je zo niet te strak vastgesnoerd zit waardoor ze lekker dragen tijdens lange dagtochten. De Giro Chamber II schoenen zijn zeer prettig tijdens lange tochten met flinke traverses. Een dagje bikepark of wanneer gewicht en optimale stijfheid je niet zo interesseert. Het voordeel van de vormgeving is dat ze ook prima bruikbaar zijn rondom de trails.

Specialized 2FO

Eerder hadden we de ‘cliplite’ versie van de 2FO al in de test. Het origineel, met veters was nog niet aan bod gekomen. Inmiddels al een jaar of vijf geleden kocht Specialized de wielerafdeling van Teva op. De fabrikant van onder andere sandalen en schoenen stootte dit deel af en de grote rode S ging er mee op de loop. Met invloeden vanuit Teva werd uiteindelijk de 2FO gelanceerd. Een stevige schoen met vrij stugge zool. Een schoen waarmee gelopen kan worden maar waarbij fietsen de focus heeft.

Zool en voetbed

Een dikke zool zien we terug. Stevig en zacht aan de achterkant. Flink en robuust aan de voorkant. de ‘lollipop’ plaat rondom de schoenplaatbevestiging moet het geheel genoeg stijfheid bieden om de nodige sprintjes te trekken. En dat is waar. De schoen voelt nauwelijks minder stijf dan een XC schoen. De neus ziet eruit als de voorkant van een werkschoen. De gehele schoen is trouwens wel wat ‘lomp’. Nee, echt heel modieus zijn ze niet. Wel komen de schoenen met twee kleuren veters. Dan kun je toch nog de blits maken.

De veters trek je goed strak. Ze ‘lossen’ nog wat tijden het dragen waardoor ze na vijf minuten perfect zitten. De schoenen voelen nauwelijks als fietsschoen, meer als een stevige sneaker. Het voetbed is zoals we van Specialized gewend zijn lekker stevig en met behoorlijke ondersteuning. Prettig onderweg.

Praktijk

Fietsen met de 2FO doen we over de hele wereld. In de bergen van California, de Alpen en in Duitse bikeparken. Ook tijdens ritjes rondom huis nemen we af en toe de 2FO’s uit het rek. Gewoon, omdat ze lekker zitten. En omdat het niet altijd ‘om het hardst’ hoeft. Wanneer we tijdens vrijwilligerswerk de mountainbikeroute in de buurt snoeien bijvoorbeeld. Prettig te voet, en minstens net zo comfortabel wanneer we op ons ijzeren ros zitten. Een verbeterpunt kan het toevoegen van een velcro strap zijn zoals de Giro schoenen hebben. Ook zouden we wat wat meer bescherming rondom het enkelgewricht willen.

Daarover pratend. De ideale alpinisme schoen hebben we nog niet gevonden. Want welke schoen is licht en stijf genoeg om serieus mee te fietsen. Kun je sluiten als een XC schoen en wandelt als een wandelschoen? Nou, we willen wel een suggestie doen.

  • Een soepele zool met veel grip zoals de Mavic Matryx
  • De precieze sluiting van een stel Specialized Cliplites
  • Een dunne, niet rekbare en goed ademende bovenzijde zoals de Specialized Recons hebben.
  • Flinke bescherming zoals de boven genoemde Giro Chamber II maar dan mét bescherming rondom het enkelgewricht zoals een set Shimano ME-701

Shimano Saint pedaalset

Mountainbike Pedalen zijn er in alle soorten en maten Bij schoenen als hierboven beschreven horen bijpassende pedalen. ‘trappers’ met veel platform. Eigenlijk zien ze er uit als ‘normale’ pedalen. Maar dan wel met de mogelijkheid om vast te klikken. Waarom dan die grote kooi er omheen? Met name om zo veel mogelijk steun te geven. Wanneer het hard bergaf gaat wil je tijdens een landing graag dat de impact zo goed mogelijk wordt opgevangen zodat je enkels zo min mogelijk belast worden. Dit werkt het best met een stel forse pedalen.

Shimano Saint is de naam van een complete groepset, gemaakt voor flink avontuurlijk gebruik. De PD-M820 pedalen zijn met dik 480 gram per paar niet licht. Wel zijn ze flink van formaat. net geen 10 bij 7,5 centimeter. Wanneer je bent ingeklikt drukt de schoenzool op dit volledig oppervlak. Al met al heb je zo al snel ruim twee keer zo veel steun. Heb je XC schoenen met een hard kunststof zool en plastic ‘noppen’ dan werkt dit systeem minder fijn.

Pin me er niet op vast

Inklikken gaat even eenvoudig als met standaard pedalen. Enkel de bijgeleverde pinnetjes kunnen dit proces wat tegenwerken. De pinnetjes zijn optioneel en geven extra grip. De hoogte is met ringetjes te beïnvloeden en dat scheelt aanzienlijk qua snelheid bij het inklikken.

De gesloten lagers zitten goed opgesloten rondom de stalen as. Na een klein jaar gebruik is er van speling nog geen sprake. Een goede zaak.

De PD-M820 Saint pedalen zijn een nuttige investering wanneer je veel grip en controle zoekt, gewicht geen issue is en je het direct goed wilt aanpakken. De pedalen gaan lang mee en zien er behoorlijk ‘slick’ uit. Wel blijf je met de grote body makkelijk achter stenen of andere natuurlijke obstakels ‘haken’. Dit vergt wat aanpassingsvermogen.