De meeste mensen kennen Assos vooral van de (peperdure) hoogwaardige broeken. Een enkeling heeft het bijpassende race shirt en de purist rijdt met bijbehorend ondershirt. Maar wist je dat Assos ook hele chique mountainbike specifieke kleding maakt? We reden met de Trail series. Welke buiten een broek en shirt ook bestaan uit armstukken met protectie.

Assos Trail series kleding
Eerst de fietsbroek zelf. De T.RALLYSHORTS_S7. Daar waar Assos groot mee is geworden. De broek heeft een zeem welke nauwelijks nog vast gestikt zit aan de lycra stof. Slechts op enkele plaatsen is de zeem voorzien van een stiksel. De zeem blijft tijdens het dragen vanzelf op zijn plaats zitten. Door de minimale stiksels blijft ook wrijving of irritatie tot een minimum beperkt. De zeem is zoals we van Assos kunnen verwachten. Hoog in de ranking dus en geschikt voor lange dagtochten. De stof van de broek is vrij strak. Delen van de broek zijn voorzien van versterkt materiaal om bij valpartijen meer bescherming te bieden. Prettig, maar dit rekt een stuk minder dan we gewend zijn waardoor de broek ook wat meer compressie geeft.

Op heuphoogte vinden we aan beide zijdes uitneembare beschermers. Deze zijn vergelijkbaar met wat we in kniebeschermers terug vinden en beschermen de heupen vooral tegen schuurplekken. De impact Pads zoals Assos ze noemt zijn 8 millimeter dik en voel je tijdens het gebruik nauwelijks. Raar eigenlijk dat dit niet standaard op de racefiets ook gebruikt word. Kan een hoop narigheid voorkomen.

De broek blijft op zijn plaats door zeer dunne en laag geplaatste schouder bretels. Even wennen is dat. De broek loopt niet ver door zoals we gewend zijn. De broek blijft perfect op zijn plaats en je rug is lekker ‘open’ Fijn, frisse lucht.

Over de T.RALLYSHORTS_S7 draag je -optioneel- de TRAIL CARGO SHORTS. Een soort vederlichte  buitenbroek welke ook perfect casual gedragen kan worden voor of na je wielertochtje. Assos heeft een iets andere kijk op een ‘baggy’ broek dan gebruikelijk. De pasvorm is vrij strak, lekker XC proof, en zeker geen downhill materiaal. Vooral ook omdat de stof erg dun is. Heel luchtig, prima ademend maar hierdoor biedt het nauwelijks bescherming. De broek komt tot net boven de knie en kruipt tijdens het dragen nauwelijks op. Er zijn geen stel straps, knopen of ritsen te bekennen. Een ruime elastiek op heuphoogte houdt de broek strak op zijn plaats. Geen zakkende zwembroek dus.
Twee ritsen, één aan elke kant geeft ruimte tot een ruime zak waar telefoon, reep of een gesmolten waterijsje makkelijk in past.

 

Shirt

De onderkant uitgekristalliseerd. Om het af te maken dragen we TRAIL SS JERSEY. Verkrijgbaar in drie kleuren en indien gewenst ook met lange mouwen.
Het Trail Shirt voelt eenvoudig. Geen zakken of verborgen ritsjes. De pasvorm is net als bij de broeken redelijk strak. Het geheel draagt heerlijk tijdens fun ritjes op de hardtail of dagtochten in de bergen met je XC race kanon. Rondom de armen sluiten de mouwen bijna aan op mijn spaghetti armpjes. Het shirt is niet heel lang maar bedekt tijdens het fietsen wel de hele rug.

Protectie

Mouwstukken maken de zomercollectie compleet. Geen gewone lycra verlengstukken maar stevige modellen gemaakt van hetzelfde materiaal als wat we in de rallyshorts terug vinden. De armstukken zijn dan ook niet direct gemaakt om warmte te bieden of winddicht te zijn maar vooral om bescherming te bieden in de afdalingen. Een mooi concept want de meeste elleboogbeschermers zijn vele malen dikker en steek je niet zomaar weg in je shirt of broekzakken.

De armstukken zijn redelijk stug. Hierdoor is aan en uittrekken niet altijd even gemakkelijker. Ook dragen ze niet heel comfortabel door de ‘hardere’ stof. Niet direct een accessoire dat ik in mijn rugzak zal steken. Al is dat persoonlijk, elleboogbescherming draag ik (itt tot rugprotectie en kniebeschermers) namelijk nooit.

Een losse binnen en buiten broek, een erg mooi shirt en mouwstukken. Een behoorlijke kit. Stuk voor stuk luxe producten. Allemaal van zeer hoog niveau en met behoorlijk wat mooie vernieuwende details waar de concurrent nog wat van op kan steken. Zoals al aangegeven is de kit vooral XC georiënteerd en  heerlijk draagbaar in lekkere zomerse temperaturen. Het enige wat we nog missen zijn extra zakken op de binnenbroek of aan de binnenzijde van het shirt zodat een rugzak niet noodzakelijk is.

En dan de niet te vermijden prijzen. Het shirt kost je €90,- De binnenbroek moet €275 opleveren en daaromheen hoort dan de €120 kostende Trail cargo buitenbroek. Het setje armstukken kost €60,- Behoorlijk hoge prijzen. Vooral het shirt is eigenlijk de helft te duur. Goede vergelijkbare shirts met een minder imago maar leuker printje koop je al snel voor een tientje of vijf.

Aanrader? Zeker. Wanneer je de blits wilt maken, lekker luchtig door de bossen wilt rijden en dat graag in stijl doet. Maar vooral ook wanneer je pinpas niet begint te roken wanneer je bijna 500 euro uitgeeft aan een setje kleding.