Na een jaar of acht lobbyen, leuren en papierwerk is er daadwerkelijk geschept, gegraven en een prachtig bikepark gerealiseerd. In Mook, aan de rand van het routenetwerk van het Rijk van Nijmegen is er nu een officieel en legaal bikepark. Vet!

Wanneer je rondom Nijmegen gaat biken en je volgt binnenkort de blauwe routebordjes van de nieuwe mountainbikeroute rondom Mook dan kom je vanzelf langs het park. Gesitueerd op een oude vuilstortplaats zijn drie lijnen uitgezet. De blauwe en meest eenvoudige lijn zit in de vaste route en kom je daardoor vanzelf tegen. Deze lijn bevat rollers, een soort pumptrack en kleine tafelsprongen die voor iedereen haalbaar of rolbaar zijn.

Links en rechts van de blauwe lijn is er een optie om rood of zwart te kiezen. Deze bevatten grote kombochten en flink grotere tafels. Ook de afsprong is steiler. Meer airtime dus! Het bikepark is gratis toegankelijk en door de verschillende lijnen voor ieder wat wils. Maar let op: schat je eigen kansen goed in! Als beginner direct al je centen op zwart zetten is niet verstandig. Begin rustig, draag altijd een helm en bij voorkeur protectie en werk zo aan je skills.

Momenteel zijn er dus drie lijnen, maar de berg biedt ruimte voor veel meer moois. De plannen voor een ‘double black’ (oftewel: lastigere lijn) liggen klaar, enkel het benodigde budget ontbreekt. Trails bouwen is kostbaar, zand komt niet zomaar aanwaaien. De huidige lijnen zijn volledig door vrijwilligers gebouwd. Om ervoor te zorgen dat er over een tijdje nog een mooie lijn bij komt kun je nu loten kopen om de stichting te steunen en zo de nieuwe lijn te realiseren. Met deze loten doe je mee in de loterij vol gave prijzen. Zo kun je drie keer een Specialized Enduro fiets winnen! Maar ook Ohlins dempers, FOX spulletjes en veel meer moois. Loten kopen kan direct hier.

Mook is niet het eerste bikepark in Nederland. We hadden ook al Spaarnwoude. Hopelijk volgen er nog meer. We hebben afvalbergen genoeg!