Op 31 januari 2021 startte de dag van Siem en Mark zoals geen andere. Het was een ijskoude zonnige dag en er stond een drie uur durende rit op het programma, maar na tweederde van de rit lag Siem bewusteloos op de grond; ze was geraakt door een auto. Een lang revalidatieproces volgde.

In juni vorig jaar spraken wij met Siem en haar vriend Mark over het ongeval. Siem ging namelijk de Fiets Challenge aan in samenwerking met Findyourbike, om weer een groot doel te hebben voor datgeen ze het liefste doet, fietsen. Met acht gebroken ribben, stukjes van haar ruggenwervel, een gebroken kaak en een klaplong was het eerste halfjaar intens en zwaar! Twee weken lag Siem in coma en werd er hersenschade geconstateerd. Haar interview van juni vind je hier:

Dit doel heeft mij wel extra gemotiveerd en mede door dit doel heb ik zulke snelle stappen kunnen zetten!

Ruim een maand geleden was het voor Siem en Mark alweer een jaar geleden dat het ongeluk plaatsvond. Wij waren erg benieuwd hoe het nu met Siem gaat, waar zij staat in haar revalidatieproces en hoe zij het eerste jaar heeft ervaren. Wat kan zij mee geven aan mensen die hetzelfde of iets soortgelijks meemaken?

Op de koffie bij Siem en Mark gaf Siem aan dat het veel beter met haar gaat. Het afgelopen jaar was erg intens en ging met ups en downs. Zelf maakte zij in het begin van het revalidatietraject snelle stappen vooruit. Siem is een doorzetter en een strever. Zo werd ze aangemeld bij het revalidatiecentrum als rolstoelgebruiker maar liep ze te voet binnen en stonden medewerkers vol verbazing te kijken. Iedere keer waren artsen weer verbaasd over de snelheid van haar herstel. Dit had mede te maken met haar goede conditie door het sporten. Natuurlijk was door de coma haar spierkracht minder geworden, maar door de basis die zij had ging het allemaal een stuk sneller. Dit had anders kunnen zijn als zij voor het ongeluk niet zo fit was geweest.

De helm
Siem is het levende bewijs van waarom je niet op de fiets zou moeten springen zonder het dragen van een helm. Wanneer je kijkt naar de foto’s zie je dat de helm op meerdere plaatsten gebroken is. Deze helm heeft wel degelijk hulp geboden, waardoor Siem minder letsel heeft overgehouden aan de val. Siem heeft er moeite mee als zij onderweg mannen of vrouwen zonder helm ziet fietsen. In het begin klopte Siem wel eens op haar helm wanneer iemand voorbij kwam zonder helm om een signaal af te geven. Na een tijdje is zij hier wel mee gestopt omdat ze liever aan mensen uitlegt wat het belang van een goede helm is. De helm heeft bij Siem goed z’n werk gedaan en dankzij het extra veiligheidssysteem (SPIN/MIPS) is waarschijnlijk heftiger letsel voorkomen.

De Challenge
Toen wij in april 2021 aanklopten bij Siem om deze challenge aan te gaan heeft zij deze gelijk met beide handen aangepakt. Terugkijkend op deze challenge had deze een positieve uitwerking. Het gaf haar extra motivatie en een doel om naar toe te werken. Daarnaast lag deze doelstelling ook in lijn met haar revalidatieproces om weer te kunnen sporten op de manier hoe zij dat wilt.

Zelf wil ze graag aan iedereen meegeven hoe belangrijk sporten kan zijn voor niet alleen je fysieke maar ook mentale gezondheid. Hiervan heeft ze ook tijdens de revalidatie veel profijt gehad. Juist wanneer het even wat tegenzat hielp sporten haar hier doorheen. 

Nu het doel behaald is volgt er soms ook onbegrip van buitenaf. Niet iedereen kan een berg als de Stelvio opfietsen en juist hierdoor wordt soms gedacht dat Siem alles wel weer kan en de revalidatie achter haar ligt. De realiteit is helaas anders, want nadat zij de Stelvio heeft overwonnen gaat haar proces verder, onder andere re-integreren. Door het ongeval is Siem veel gaan nadenken over wat zij belangrijk vindt in het leven. In de komende periode zal zij aandacht gaan besteden aan hoe zij dit kan vormgeven.

Deze Fiets-challenge heeft haar enorm geholpen om het vertrouwen terug te krijgen in fietsen. Het brengt haar opnieuw de energie en plezier die ze voorheen ook in deze sport vond. Ze wil graag een bron van inspiratie zijn voor anderen om meer te gaan sporten of bewegen omdat er zoveel waardevols uit te halen valt. En wil ze graag mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt aan het sporten te krijgen om sneller te herstellen. De Stelvio is inmiddels alweer even geleden, maar Siem werkt al toe naar een nieuw doel: Luik-Bastenaken-Luik op 23 april!