Het is voor veel wielerliefhebbers het mooiste uur van het jaar. Zondagmiddag tussen 14.30 uur en 15.30 uur gaat Mathieu van der Poel op jacht naar zijn derde wereldtitel in het veld. Een dag eerder komen de vrouwen in actie en dat belooft op papier een nóg spannendere wedstrijd te worden. Wij blikken vooruit op het WK veldrijden 2020!

Biljartvlak in Dübendorf

Het WK vindt dit jaar plaats in Dübendorf, een plaats in het Zwitserse deelstaat Zürich. Dübendorf heeft niet veel, maar wel een vliegveld. Laat nou net dáár het WK worden georganiseerd. Het parcours is daardoor biljartvlak en kent enkel kunstmatige obstakels. Spannend is het dus allemaal niet en dat roept de vraag op waarom we ‘helemaal’ naar Zwitserland moeten voor een wereldkampioenschap.

Dat komt deels omdat Zwitserland wel een traditioneel crossland is. Albert Zweifel won maar liefst vijf keer de regenboogtrui en qua aantal wereldtitels bij de mannen staat Zwitserland op gelijke hoogte met Nederland (7). Op dit moment is het bij de mannen met een vergrootglas zoeken naar kanshebbers op eremetaal, maar bij de namen Simon Zahner en Marcel Wildhaber doet bij de gemiddelde crossliefhebber wel een belletje rinkelen. Bij de vrouwen had Zwitserland wel een topfavoriet in huis. Jolanda Neff, ook succesvol op de mountainbike, kwam eind december tijdens een trainingsrit hard ten val en moet daardoor tot en met maart rust houden. Een flinke streep door de rekening van Neff én de organisatie.

Toch zal het zaterdag en zondag druk zijn langs het parcours. Voor de Belgen is het zo’n zeven uur autorijden naar Zürich, en dat hebben veel supporters er wel voor over. Toch bekruipt mij het gevoel dat de cross minder leeft dan zo’n vijf à tien jaar geleden. Destijds kon je in pak ‘m beet Kalmthout of Ruddervoorde niet om de mensen in jassen met daarop ‘Sven Nys Supportersclub’ of ‘Niels Albert Fanclub’ heen. Er was meer strijd tussen de grote heren en er stak niemand echt boven de rest uit. Met bijvoorbeeld Bart Wellens, Erwin Vervecken, Sven Nys, Niels Albert of Kevin Pauwels aan het vertrek wist je op voorhand nooit wie er ging winnen. Nu is het alleen maar de vraag met hoeveel voorsprong Mathieu van der Poel wint.

Erelijst WK veldrijden:
2019: Mathieu van der Poel & Sanne Cant
2018: Wout van Aert & Sanne Cant
2017: Wout van Aert & Sanne Cant
2016: Wout van Aert & Thalita de Jong
2015: Mathieu van der Poel & Pauline Ferrand-Prévot
2014: Zdenek Stybar & Marianne Vos
2013: Sven Nys & Marianne Vos
2012: Niels Albert & Marianne Vos
2011: Zdenek Stybar & Marianne Vos
2010: Zdenek Stybar  & Marianne Vos

Wie verslaat Van der Poel?

Ook zondag zal hij als topfavoriet aan de start verschijnen. Logisch, want van de 23 gereden wedstrijden wist hij er 22 te winnen. Alleen Toon Aerts kan zeggen dat hij Van der Poel dit seizoen heeft verslagen. In de Hotondcross maakte de wereldbekerwinnaar indruk door de Nederlander op zijn eerste nederlaag in meer dan een jaar te trakteren. Helaas voor Aerts heeft het parcours in Dübendorf weinig weg van het rondje in Ronse en heeft hij een wonder nodig om Van der Poel opnieuw te verrassen. In dat opzicht maakt Eli Iserbyt meer kans op de regenboogtrui. De kopman van Pauwels Sauzen won dit jaar vier wereldbekerwedstrijden, werd tweede op het BK en pakte zilver op het EK. Winnen lukte nog niet als Van der Poel aan de start stond, maar Iserbyt kan zich als geen ander vastbijten in een tegenstander.

Dan is er ook nog de derde Belgische kanshebber, en niet de minste: Wout van Aert. Na zijn rampzalige valpartij in de Tour maakte hij na de kerstperiode zijn rentree in het veld. In totaal reed hij vijf crossen voor het WK, waarbij hij één keer op het podium eindigde. Op papier komt het WK nog te vroeg, maar als drievoudig winnaar heeft de renner van Jumbo-Visma snode plannen. Daarnaast is het vlakke parcours op zijn maat geschreven. “Ik snap dat ze (de concurrenten, red.) rekening met mij houden, maar ik denk niet dat het realistisch is om aan een wereldtitel te denken”, zei Van Aert eerder deze week. Zijn oud-ploegleider Niels Albert beaamt dat. “Mathieu wordt zondag voor de derde keer wereldkampioen. Het is logisch dat Van Aert tekort zal schieten, net als de andere Belgen tekort zullen schieten.”

WK veldrijden 2019 Bogense
Het podium van vorig jaar: Van Aert, Van der Poel en Aerts.

Maar er is hoop. Van der Poel ging al vaker als topfavoriet van start, maar wist pas twee keer de wereldtitel te veroveren. De editie van 2017 in Bieles doet bij de tegenstand de hoop op een gouden medaille toenemen. Meerdere malen stond de niet te kloppen Van der Poel met materiaalpech stil, terwijl zijn rivaal Van Aert doordenderde. We schreven in 2017 een stukje over de Michelin Mud. “Zondag komen ze misschien opnieuw van pas”, denkt Albert. “Ik heb gehoord dat er veel steenslag is. Dat komt omdat het parcours naast een start- en landingsbaan ligt. Het terrein zou daarnaast verhard zijn voor het geval een vliegtuig naast de baan zou belanden, dan mag zo’n toestel niet in het gras zakken”, schrijft hij in HLN. Helaas voor Van Aert heeft Albert de beruchte banden uit de jaren 90 niet meer op voorraad liggen.

Bondscoach Sven Vanthourenhout heeft in de breedte veruit de sterkste ploeg. Hoewel Nederland met Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis en Corné van Kessel ook sterke renners in de gelederen heeft, beschikt België met ook Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout over net iets beter presterende renners. “Het is geen makkelijke opdracht, maar het is aan ons om het hem zo lastig mogelijk te maken. Wij willen hem de koers laten dragen”, geeft Vanthourenhout een tipje van de sluier. Een goede samenwerking is daarbij belangrijk. “Deze jongens hebben al vaker samen een kampioenschap betwist, in dat opzicht ben ik gerust. Het is echter de vraag of we in die positie komen. Er heerst nuchterheid en realisme.”

Sven Vanthourenhout 2020
Sven Vanthourenhout.

Nog meer Nederlands succes?

Ook bij de vrouwen is de kans op een Nederlandse winnares groot. Sanne Cant is op papier de enige die Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Lucinda Brand en Yara Kastelijn van de wereldtitel af kan houden. Cant is echter wanhopig op zoek naar haar topvorm, waardoor het erg moeilijk wordt om voor haar vierde titel op rij te gaan. In Hoogerheide kon ze haar karretje lange tijd aanhaken, maar had ze niet de benen om het Alvarado en Worst in de slotronde lastig te maken. Alvarado (na lang twijfelen besloot de ‘belofte’ om toch te starten bij de elites) en Worst zijn de absolute topfavorieten. Wegrenster Brand, die erg blij zal zijn met het biljartvlakke parcours, is een gevaarlijke outsider. En Marianne Vos? Die doet niet mee. Zij is onlangs geopereerd aan haar lies en richt zich op het wegseizoen.

Dan zijn er ook nog de jeugdcategorieën. Bij de junior-vrouwen is Shirin van Anrooij de topfavoriete. Samen met Puck Pieterse maakte ze bij de elites al veel indruk, terwijl ze dus nog maar een junior is. Thibau Nys, inderdaad de zoon van, is favoriet bij de mannelijke junioren en schreef vorige week nog de wereldbeker op zijn naam. Ryan Kamp moet bij de beloftes voor Nederlands succes zorgen, al is de concurrentie hevig. Inge van der Heijden hoopt bij de beloftevrouwen haar wereldtitel te prolongeren.

Hoeveel gouden medailles pakt Nederland?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...
TV

De Belgen doen uiteraard verslag van alle wedstrijden. Op de NOS en Eurosport zijn enkel de mannen- en vrouwenwedstrijd te zien.

Uitzendschema Sporza:
Zaterdag: 10.45 uur junior-vrouwen (één), 12.40 uur beloften (Canvas) en 14.00 uur vrouwen (één)
Zondag: 10.45 uur junioren (Canvas), 12.45 uur beloften (Canvas) en 14.00 uur mannen (één)